Heja RUT











På tre år har hemservicesektorn gått från 200 miljoner kr till 2,5 miljarder kronor. I branschen finns 11 399 anställda. 75 procent kommer från arbetslöshet. RUT blir allt populärare. Enligt statistik från Skatteverket tillkommer nu 23 000 köpare varje månad.

Branschen uppskattar att halva personalstyrkan försvinner med rödgrön valseger. En av 10 företag säger att de tvingas lägga ner. Om RUT-avdraget blir kvar räknar företagen med att växa 43 procent i år och nästa år.

Konjunkturinstitutet gör bedömningen vid ca 10 000 anställda ligger balanspunkten när staten då drar in lika stora skatteintäkter (bl.a i form av att svarta löner går in i den vita ekonomin och beskatas) som RUT-avdraget kostar.

En enda person som går från arbetslöshet till arbete med hushållsnära tjänster ger stat och kommun ett tillskott på närmare 140 000 kronor per år (Riksdagens Utredningstjänst).

Det speciella med branschen är att den främst anställer kvinnor som erbjuder företrädesvis andra kvinnor sina tjänster. Eftersom vi fortfarande fördelar ansvaret i hemmet enligt gamla könsrollsmönster innebär RUT en hjälp och avlastning åt kvinnor – kvinnor som jobbar och har små barn, är äldre och ensamma eller har en egen mamma eller svärmor att ta hand om utöver sin egen familj. Det vill vänsterpartierna sätta stopp för. Det handlar om kön. Tala om könsdiskriminerande politik!

Nu står valet mellan att släppa loss kvinnokraften eller att surra fast kvinnorna vid de traditionella könsrollerna. Nu står valet mellan att ge kvinnor samma möjlighet att utveckla företagande som manliga hantverkare alltid har haft.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Lars Valler

    Du menar att du stödjer tanken på att de som inte ville betala vita lönerska nu få subventionerande insatser, du menar att du anser bidragslinjen med statsfinansierade fönstertvätt vara viktigare än resurser till skolan, vården omsorgen ? Dessa företag som kostar staten 190 miljoner per månad ( källa regeringens egen utredningstjänst ) skall altså legimiteras av ca 5000 till 6000 jobb.. men alla dessa jobb är ju inte heltid så staten har ju som vanligt under alliansen styre en höt tilltro till siffertrollandet.

    Nej de kan få jobb inom skola, vård omsorg så jobb skapas med ny regering.

  2. Lars Weinehall

    Svar till Lars Valler (2010-08-13 16:19)
    Jo jag menar att det är klokt att utveckla denna tjänstebransch och under ett antal år fortsätta den modell som här skapats. RUT gör svarta jobb vita och ger många arbetslösa som hittills haft särskilt svårt att få jobb en ytterligare möjlighet. Statsfinansiellt klokt till och med. Däremot vore det direkt oklokt att avskaffa RUT under den kommande mandatperioden.

  3. Lars Valler

    Jag håller inte med, då jag anser att en verksamhet som startades upp för att göra svarta jobb vita och skapade företag med dålig förmåga att betala avgifter till staten borde hanterats utan att subventionera med skatteavdrag, kund eman inte gett lönebidrag dvs placerat penagarna direkt till den anställde så man inte gav signalen det var ok att du hyrde svart arbetskraft, tack och är subventionen som plåster på såret för att du stod ut med att vara del av den svarta ekonomin så länge.

    skämt åsido rut är inte den viktigaste frågan enl mig utan den tar bara plats i rutan där jobb skulle vara

  4. Lennart Vilhelmsson

    Håller HELT med dig om att RUT behövs. Vårt företag hade inte fått så många gräsklippningsuppdrag i sommar om inte RUT funnits. Hoppas verkligen att sittande regering får förnyat förtroende för en mandatperiod till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.