Var är NEJ-(s)ägarna?

Det här känns som en av de mest märkliga valkampanjer jag varit en del av. Var är alla NEJ-sägare? Överallt var det finns information är det endast JA-material som väljarna kan tillgå. Jag ser detta som ett otroligt demokratiskt problem.

Jag samtalade med en socialdemokrat idag som har inflytande över dessa frågor. Svaret var till sitt innehåll ”Vi ville inte ha den här folkomröstningen och därför deltar vi inte i den politiska kampanjen”. Det är en principinställning till demokratiska institutioner som kan liknas vid den som Kommunistiska partiet (KP) brukar förfäktar inför EU-valen. KP-strategin är att uppmana väljarna att bojkotta EU-valen för att undergräva dess legitimitet (ju färre som röstar, desto lägre trovärdighet och legitimitet får EU, ju bättre är det, enligt partiets filosofi). Att konsekvensen blir högerns framgång i Europa verkar vara ett mindre problem. Jag ser förvisso helst att Sverige lämnar EU, men så länge vi är med anser jag att man ska vara konstruktiva och förbättra eländet.

När det kommer till principiella demokratifrågor har socialdemokraterna historiskt varit ett parti att räkna med. Bland annat bröt partiet marken för demokratins införande i Sverige. Det var den svenska demokratiska revolutionen. Något vi alla med stolthet kan titta tillbaka på. Men på grund av socialdemokraternas nuvarande inställning (att inte arbeta för ett högt valdeltagande) i folkomröstningen, sjunker deras förtroende till samma bottennapp som det av Kommunistiska partiet.

Socialdemokraten jag samtalade med är en person jag gillar och tycker bra om, även politiskt. Det är en klok person. Ideologisk och pragmatisk på samma gång. Jag kan också förstå att man inte vill ha en folkomröstning om detta, men när politiken inte lyssnat eller sett enskilda människors rädsla och ilska över att samhället steg för steg dragit sig tillbaka, har den representativa demokratin delvis misslyckats. När det går prestige i beslut som på marginalen kan undvikas finns det anledning att fälla en tår.

I sak handlar folkomröstningen om ”en” väldigt specifik budgetpost som motsvara en summa så försvinnande liten att den utan vidare kan liknas vid ”felräkningspengar”. Det är något som hade kunnat lösas inom parlamentet, men man misslyckades med att se människorna. Frågan som vi nu också ställs inför är inte enkel. Helhetsperspektivet saknas och egentligen borde nog budgeten som helhet stå under lupp (som allmän principinställning åt vilket håll vi västerbottningar vill att vår sjukvård ska utvecklas).

Politikens misslyckande har resulterat i krav på en folkomröstning, något många i Västerbotten önskat sig. Det ska man respektera! Jag har därför mycket svårt för att ett parti dikterar krav för folkomröstningens giltighet (att minst 50 procent ska delta), för att sedan inte själv delta i kampanjerna för att främja ett högt valdeltagande. Istället väljer man en motsatt strategi med förhoppningen att demokratin ska misslyckas: Att så få väljare som möjligt skall delta.

Är demokrati något som endast är viktigt när det gynnar den egna saken?

PS. Du som inte redan röstat, glöm inte att rösta JA på söndag! DS.

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Johan

    De som verkligen borde ställas mot väggen är dock inte sossarna utan miljöpartiet. De brukar ha en hög svansföring gällande folkomröstningar men visar nu sitt rätta ansikte genom att tysr gömma sig bakom sossarna.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Du har en klar poäng i det du skriver, Johan. Skillnaden mellan miljöpartiet och socialdemokratin i denna fråga är högst personlig: Jag har högre tankar om socialdemokratin kontra miljöpartiet (eller den övriga borgerligheten och populisthögern). Sedan är det så att socialdemokratin har ett avgörande inflytande i denna fråga, som miljöpartiet fullständigt saknar. Men visst är miljöpartiet fega. Jag skulle dock inte vilja hävda att socialdemokratin är bättre i det avseendet. Att miljöpartiet bojkottar valet påverkar inte nämnvärt, men när socialdemokratin överger demokratiska institutioner får detta mycket större effekter.

  2. P-G Wikström

    Folkomröstningen handlar om att landstinget ska ta fram ett åtgärdspaket för HELA länet, d.v.s precis det helhetsperspektiv som du efterlyser och inte enbart någon liten budgetpost.
    Socialdemokraterna har tydligen varit framgångsrika i sina försök att förvandska frågan, men på namninsamlingen stod:
    ”Folkinitiativets syfte är att Västerbottens län ska leva genom säkerställande av trygghet och service, öka inlandets tillväxt och ge hela länet en positiv utveckling. För att åstadkomma detta föreslås en folkomröstning kring en ny förordning i landstinget som inkluderar ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla vilket bland annat innebär att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour och vårdplatser som tidigare och att Åsele får en egen ambulans.”

    Sveriges kommuner och landsting skriver:
    ”När ett folkinitiativ leder till en folkomröstning så är det fullmäktige som ska besluta om den fråga som ska ställas till de röstberättigade och om hur svarsalternativen ska formuleras. Folkomröstningen ska ses som ett led i beredningen av ett ärende. Det är därför viktigt att röstsedlarna utformas så att den fråga som väckts genom folkinitiativet också besvaras vid omröstningen. Det är lämpligt att samråda med företrädare för initiativtagarna och söka komma överens om frågeformuleringar som är enkla att förstå och besvara för de röstande och om svarsalternativ vars innebörd är enkla att tolka inför den fortsatta beslutsprocessen.”

    När folkomröstningsfrågan fastställdes av fullmäktige, så menade Socialdemokraterna att formuleringen på bästa sätt beskrev det som namninsamlingen gällt. Detta trots protester från initiativtagarna, som menade att formuleringen saknade vissa huvudord och blivit otydlig. Redan det ett avsteg från SKLs anvisningar. Och att man nu påstår att folkomröstningen bara skulle gälla en liten del av budgeten innebär att man struntar i all som stod på namninsamlingen, förutom en bisats.

    Detta manipulerande är inte bara ovärdigt en demokrati, det är också ett direkt brott mot intentionerna i Lagen om ett förstärkt folkinitiativ. Formuleringen i folkomröstningsfrågan är : ”…ett åtgärdspaket för hela länet…”
    Ska man följa lagen, så måste detta betyda samma som huvudsatsen från namninsamlingen: ”…ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla…”. Socialdemokraterna ansåg också i fullmäktige att formuleringarna var jämbördiga. Så hur kan de hävda något annat nu?

  3. Pingback: JA! Vi vann! | Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.