Homofob abortmotståndare i regeringen

Igår genomförde statsminister Fredrik Reinfeldt (moderat) en mindre regeringsombildning. Bland annat ersattes Hillevi Engström som arbetsmarknadsminister med Elisabeth Svantesson (moderat). Om detta rapporterar VK idag, men tidningen utelämnar viktig information: Elisabeth Svantesson är en homofob och abortmotståndare. Hon ska nu få bestämma över det departement under vilket Diskrimineringsombudsmannen (DO) sorterar.

Jag känner mig orolig över hur DO:s arbete mot diskriminering på grund av sexuell läggning och kön kommer att påverkas genom att denna individ givits tillträde till maktens korridorer. Utnämningen av Svantesson har uppmärksammats av bland annat av HBT-sossarna: ”Som riksdagsledamot har Elisabeth Svantesson bland annat drivit en linje tillsammans med hardliners inom Kristdemokraterna där de aktivt varit emot att alla, oavsett sexuell läggning, skall behandlas lika i svensk lag. Elisabeth Svantesson har även varit emot alla kvinnors rätt att ta beslut över sin egen kropp.” Jag tycker att det är lika skrämmande som det är träffsäkert.

Sveriges statsminister har lyft in en homofob och abortmotståndare i regeringen. Detta är lika illa som om statsministern skulle lyfta in en rasist i regeringen, typ Jimmie Åkesson eller varför inte Stellan Bojerud. Man kan få ont i magen för mindre.

Reinfeldts omstuvning av regeringen tycker jag luktar mörka planer. Kampen om SD-väljarna har nu på allvar börjat. Moderaterna ligger i en framskjuten position för racet ner i avgrunden. Ett annat exempel på flirt med SD-väljarna var vår justitieminister Beatrice Asks fullständigt ovetenskapliga utspel om livstidsdomar. Det var en kakofoni av känslor. Det var ren och skär högerpopulism, klart uttalad för att attrahera SD-väljare. Utspelet dömdes ut också av många, bland annat i en krönika av Dick Sundevall, chefredaktör på magasinet Para§raf.

Jag håller med HBT-sossarna. Att utse Elisabeth Svantesson är ett slag i ansiktet mot alla HBTQ-personer i Sverige. Det är ett hån mot kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Det säger en del om regeringens syn på människans värde.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 kommentarer

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Nä jag ser det. Jag tycker det är väldigt beklagligt att moderaterna slagit in på denna bana, men det är inför valet 2014. Man vill vinna över SD-väljare, eller åtminstone stoppa fortsatt väljarkårens rörlighet.

  1. Freja Monique Stolt

    Du snackar väldigt mycket skit om sånt du inte vet ett skit om.. vet du hur många invandrare och HBT som gillar sd? Ne.. det vet du inte…!

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Ditt inlägg säger nog tillräckligt egentligen, men jag måste ändå uttrycka att det är beklagligt att ni inte riktigt kan bete er som folk. Jag vet inte hur många hatkommentarer jag fått från er SD:are de senaste dagarna (givetvis har dessa raderats). Jag är allt från förståndshandikappad till en ohyra som ska rensas ut. Meddelandena innehåller kränkningar av min person och i många fall grundar sig dessa i min sexualitet. Så att HBTQ-personer finner tröst i SD är för mig obegripligt.

      • Bertil Örjestad

        Har som sagt själv råkat ut för liknande saker pga kristen tro. Att folk har olika uppfattningar om saker och ting accepterar jag men man måste hålla sams.

  2. kalle

    Tyvärr är det många inom kyrkan och andra religösasammfund som har en hemsk syn på HBTQ-personer, tex pingströrelsen. Kan vara bra att även nämna dem.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Jo det är mycket riktigt. Homofobi och förakt mot kvinnors rättigheter finns på många håll, inte minst inom religiösa grupper. Därför ar det tur att det största kristna samfundet i Sverige är mycket radikal på denna punkt och att man satt människovärdet i första rummet.

    • Bertil Örjestad

      Man kan inte dra alla över samma linje. Är själv med i pingströrelsen. För mig har alla människor rätt att ha sina åsikter. Tror det finns många homofober bland ikke kristna. I svenska kyrkan är det numera tillåtet för samkönade att vigas.

      • kalle

        Bertil var ser du att jag har dragit alla över en kam?
        Om det är från min första mening så är det kontigt att du sedan skriver ”Tror det finns många homofober bland ikke kristna.”
        Sedan att alla får ha en egen åsikt bra men det finns några (inte alla för att vara tydlig så att de inte kan missuppfattas) som anser att det är fel, en skam eller till och med en sjukdom att vara kär i en av samma kön. tack och hej.

        • Bertil Örjestad

          Kalle: du skriver ”tex pingströrelsen. Kan vara bra att även nämna dem.” Jag upplever inte att det är så hemskt med homofobi där. de flesta homofober jag träffat på är ikke troende. Själv är jag hetero.

          • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

            Jag vill återigen slå ett slag för att homofobi, sett till procentuell andel av personer, är mer förekommande bland religiösa än icke-religiösa. Det finns otroligt mycket hat och intolerans mot homosexualitet inom religiösa grupper. Jag känner också jättemånga som farit fruktansvärt illa. Det finns dock inget värde i att börja prata huruvida individer är troende eller ej. Det relevanta är de värderingar de ger uttryck för. Dominerar kärleksbudskapet eller hatet och intoleransen människans sinne blir ju en rätt avgörande faktor.

      • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

        Är det så att du uppfattar det som att jag dragit alla över samma linje? Jag tror inte att jag pratat något om Elisabeth Svantessons tro i mitt inlägg. Homofobi finns band troende som icke troende. Den tenderar dock att vara mer utbredd bland kristna, muslimska och judiska troende (sett över världen).

        Det är naturligtvis jättepositivt att svenska kyrkan är såpass progressiv som den är. För folkkyrkan kan vi tacka folkrörelserna och kyrkovalen

        • Bertil Örjestad

          Du skrev att hon är homofob. Jag har ingen aning om att hon är det. Det stämmer att du inte skrivit om hennes tro , jag var lite för snabbt ute där och är inte sämre än att jag ber dig om ursäkt. Men det jag retat upp mig på är att så fort folk är med i Livets Ord eller Pingströrelsen så får man ofta frågan och blir beskylld för att hata folk som är lagd åt ett visst håll. Givetvis så borde reinfeldt ha omdöme då han plockar ut folk fast jag anser att väldigt få av alliansens politiker har ett bra omdömme. Kolla bara vad det försämras inom socialförsäkringarna exempelvis. reinfeldt vill skapa ettelitskikt tyvärr. ett elände idagför folk att vara arbetslös eller gå sjukskriven, det kan vi tacka Reinfeldt för.

          • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

            Jag reagerade också på att man tog upp om Livets Ord. Visst, jag måste erkänna att jag inte har mycket till övers för den organisationen. Däremot så drar jag mig mycket långt för att döma ut enskilda individer. Det man ändå måste fråga sig är hur pass mycket kan Svantesson inte hålla med församlingens värderingar och människosyn och ändå vara en del av den? Jag tvivlar på att det går i någon större utsträckning. Intoleransen mot avvikande meningar är i regel lika stor som dogmatismen.

            Jag tror Reinfeldt gjorde ett mycket medvetet val. Han vill till moderaterna locka värdekonservativa väljare och han vill stoppa väljarövergången från moderaterna till Sverigedemokraterna.

            Försämringarna i socialförsäkringssystemen är en annan het potatis, men det handlar om ett systemskifte på längre sikt. Han och alliansen vill ta Sverige bort från en så kallad ”socialdemokratisk välfärdsregim” till en så kallad ”liberal välfärdsregim”. Han är på god väg. Urholka skatteviljan och skattemoralen så är hälften vunnet. För vem vill betala skatt om man inte känner att man får något utav det och att man dessutom måste teckna privata försäkringar?

  3. Bertil Örjestad

    Vad jag blir irriterad över är att så många kristna stöttar KD bara för att man mpste gör a det. KD:s politik är inte till för de svaga i samhället. Det går inte i linje med den kristna tron. Jag står för det och har fått ordentligt mothugg av en KD representant. Att ge sin röst på KD är som att stryka Fredrik medhårs!

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Jag håller med om att rösta på KD går emot mycket av den kristna tron, men samtidigt får man se kristendomen som en splittrad rörelse. På högerkanten dominerar i regel inte kärleksbudskapet och omsorgen om medmänniskor. Det är oftast där den mer reaktionära och intoleranta versionen av kristendomen finns. Har man sådana sympatier och är kristen är nog KD ett rätt bra val.

  4. Bertil Örjestad

    KD är ett parti som gynnar den som anser att kvinnan skall hålla sig hemma och mannen har 500000 i årsinkomst. Men tyvärr stödjer många kristna KD bara för att de är kristna. Jag har själv blivit anklagad för att vara sektmedlem samt homofob och inte vet jag men jag stödjer inte KD. KD är väldigt bakåtsträvande. Vet en KD politiker som höjde upp deras politik men blev långtidssjukskriven och förbluffad över hur dålig ekonomin var. Vad han inte fattade var att han själv hade förutspråkat den politiken.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Jag har också mött samma brist på förståelse för den egna politiken. Jag undrar vad den beror på?

      Jag tycker nog det är ganska svårt att säga att Kristdemokraterna är kristna. De har K:et i sitt namn men hur mycket innehåll finns det där? Jag måste säga att jag ser inte vidare mycket av någon kristen politik i egentlig mening. Om det är bra eller dåligt kan man tvista om, men existensberättigandet är väl något svårare…

  5. Roland

    Du skriver att hon är homofob, för att hon har en kristen tro. Om du anser att hon inte borde vara med i regeringen pga sin tro, och att du anser att hon är homofob utan belägg, så säger det betydligt mycket mer om dig än om henne. Du förespråkar att alla homosexuella ska få samma rättigheter som hetero, men vänder dig emot religionsfrihet. I ett religionsfritt samhälle så kan man inte acceptera din syn att kristna är andra klassens medborgare och att de inte ska få ha vissa jobb, trotts att deras tro inte har något med uppgiften att göra.

    Bara så du vet så var vi många kristna som blev besvikna i hennes liberala syn på abort och homoäktenskap som hon berättade om i första intervjun, så jag fattar inte vart dina åsikter kommer ifrån.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Hej Roland,
      Det skulle vara klädsamt om du inte lade ord i min mun. Jag har sagt flera gånger att hennes tro är hennes ensak. Den skiter jag fullständigt i. Kort och gott: Hon får tro vad hon vill. Det jag kritiserar är Reinfeldt för att han utsett en homofob och abortmotståndare till minister, inte att han utsett en troende person. Bara för att någon är kristen betyder inte det att denne styrs av hat, fördomar och trångsynthet. Hennes historia visar dock att hon valt att vara en del av just hat, fördomar och trångsynthet och även arbeta i dess anda. Detta är det jag vänder mig emot. Inte hennes tro eller hennes rätt att tro.

      Kristna är inte andra klassens medborgare. De är för mig, precis som alla andra, jämlika. Men du kanske inte skulle ha något problem om en nazist var migrationsminister?

      Religionsfrihet innebär inte bara frihet att tro, det innebär även min frihet att slippa andras tro. Det går båda vägarna. Den dagen kristna börjar driva kampanjer som innebär att mitt liv beskärs och min möjlighet att älska en jämlik person fråntas mig, kommer jag inte stå på samma sida som er. Då är ni en del av de som väljer att hata istället för att älska.

      Vänligen,
      Daniel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.