Aktivism på Umeå2014

För en tid sedan besökte hatet Umeå. Sverigedemokraterna tog in på Folkets hus. De var välkomna av ledningen på Folkets hus, eftersom Folkets hus ledning inte tycker att Sverigedemokraterna är främlingsfientliga eller rasistiska. Så långt har normaliseringen av rasismen och hatet gått i vårt samhälle.

I tider när Sverigedemokraterna också börjat hetsa mot samer för att hitta stöd i Norrland, ges besökarna ett antirasistiskt rim på Umeå2014 (se filmklippet nedan).

Åsikter om framträdandet

Folk på plats tyckte framträdandet var mycket bra, enligt VK:s rapportering.
Klicka på bilden för att se en större bild.

Cleo med flera

Bilden är från Umeå2014 facebookgrupp. På bilden Cleo, Sofia Jannok, Kristin Amparo, tillsammans med Free Joel i bakgrunden.
Foto: Oskar Sandström.

Under helgen ägde ett framträdande rum nere på stan. Tillsammans med Cleo, Kristin Amparo och Sofia Jannok, som framförde låten ”Faller en, faller alla”, fanns en grupp människor, antifascister, som bjudits upp på scen, med solidaritetsbudskapet ”Free Joel” på sina tröjor. Det är fascinerande och känns väldigt unikt för Umeå att något sådant händer. Antifascismen kan ta många olika uttryck. Det viktiga är att antifascismen är demokratisk och öppen, bred och välkomnande. Framträdandet var en frisk fläkt av yttrandefrihet i en tid när fascismen mer och mer visar sina tänder. Starkt jobbat Cleo med flera! (Förtydligande [2014-05-09]: Eftersom detta medvetet missförstås av några som driver kampanj mot mig på nätet så kan jag förtydliga att hyllningen är för den appell som genomfördes i inledning (se nedan) och låtens budskap: att vi ska tillsammans stå upp för varandra mot hat och förtryck. Precis som jag skriver ovan så måste antifascismen vara demokratisk och öppen, bred och välkomnande. Detta innebär kort för varje rimligt tänkande människa att jag inte förespråkar att vi klär oss i huvor eller använder våld som metod.)

Budskapet som framförs i början är väldigt bra. Antirasism. Människovärde. Jämlikhet. Kamp. Lyssna på introt till låten (börjar 1:25 in i låten) och på själva låten, ”Faller en, faller alla” (OBS! Ljudkvalitén är inte den bästa vid starka bastoner).

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. An Uk

  Du skriver att ”antifascismen är demokratisk och öppen, bred och välkomnande” men aktivisternas estetik säger något helt annat. Svarta maskhuvor är ganska obehagligt och signalerar våld. Det är synd eftersom det skrämmer bort många som annars skulle sympatisera. Jag förstår att man inte vill skylta med sitt namn och ansikte när man protesterar mot exempelvis Svenska motståndsrörelsen, men det borde gå att göra på ett trevligare sätt. Man måste också vara tydlig med sitt budskap – ”Free Joel” är nog helt obegripligt för de flesta.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej An Uk,

   Jag vill nog citera hela meningen och den innan för att göra citatet du ger där ovan sitt rätta sammanhang. Jag skrev: ”Antifascismen kan ta många olika uttryck. Det viktiga är att antifascismen är demokratisk och öppen, bred och välkomnande.” Jag valde också att kursivera och fetstila den biten som försvann ur din citering som är central i detta. Scenestetiken var flera olika. Några svartklädda som var anonyma och några klädda i kolt som knyter näven efter ett antirasistiskt rim, till en låt med ett starkt och viktigt budskap.

   Jag förstår din synpunkt att svarta kläder och svarta huvor kan kännas skrämmande. I det här fallet får man nog se det i sitt sammanhang. Jag tolkar det som ett scenuttryck för att de som står på scenen skulle kunna vara jag, du, din granne. För så är det ofta i teater och annat när masker används, ibland helt anonyma sådana. Målet är att spegla att figuren på scenen kan ha det ansikte du föreställer dig. Sedan går det inte heller att komma ifrån att detta är en politisk estetik inom exempelvis anarkismen, som mycket väl kan signalera våld. De kunde ju valt att ha en annan färg på sina kläder och sin maskering. Om jag får gissa har denna samling människor en ideologisk tillhörighet hemrörande inom den mer frihetliga vänstern. För dem att frångå den svarta färgen, för exempelvis vitt, skulle nog vara lika som att säga till mitt parti, vänsterpartiet, att använda grön eller blå färg som sina fanor istället för röda.

   Personligen kan jag tycka att vitt hade varit en bra färg att ha. Det symboliserar ett lugn och i detta sammanhang kunde den positiva känslan kopplas samman med kamp för frihet och jämlikhet, vilket är det som hela framträdandet syftade till.

   Angående Free Joel så vid en googling kan vi läsa att det handlar om den häktade aktivist som menar att han försvarade barn och gamla i Kärrtorp mot Svenska motståndsrörelsen, som anföll dem i den fredliga manifestationen mot rasism. Denna aktivist häktades och enligt sin egen mening agerat i nödvärn. När det kommer till möte med Svenska motståndsrörelsen är det inte ett otroligt scenario att nödvärnsrätten kan hävdas. Det är en trots allt en synnerligen farlig och beväpnad grupp du möter. Sköldar, knivar, pistoler, spikklubbor och annat är inte ovanliga tillhyggen. Även om jag själv inte använder våld som politisk metod så måste envar få kunna försvara sig vid eventuella angrepp. Att däremot söka konflikt eller gå till anfall är inte en bra metod.

   Vänligen,
   Daniel Nyström

 2. Pingback: Hycklare av rang | Häxanmexan

 3. Joel Balmgren Jurströmer

  Hej

  Vidrigt att du som demokrat hyllar ”free joel” kampanjen. Dessutom extremt olämpligt att du sitter som nämndeman inte dömande församlingar och stödjer och hyllar mordförsök. Vill inte bidra till näthat som jag förstått du blivit utsatt för tidigare. Men detta är fan inte okej av en demokrat och representant för vårt arbetarparti.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Du har missförstått mig. Jag har hyllat en föreställnings budskap i den appell som framfördes och låtens budskap: att vi ska tillsammans stå upp för varandra mot hat och förtryck. Jag har inte hyllat att någon knivhugger en annan människa. Även om jag starkt ogillar nazisternas budskap och ser deras budskap som omänskligt och värt all förakt, förtjänar ingen i min politiska praktik att bli knivad. Nazister är människor som alla andra. De har familjer och de har barn som väntar att deras far eller mor ska komma hem. Det får man inte glömma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.