VK-press & rasism

Idag fick jag, Jessica Åhlin och Andreas Jansson in en debattartikel i Västerbottens-kuriren (VK) och Västerbottens Folkblad (VF) angående att VK-press återigen publicerat annonser från det rasistiska partiet Sverigedemokraterna i VK och VF. Initialt fick vi veta att debattartikeln skulle publiceras igår (onsdag), men försenades då ledningen inte hann ge sina extremt korta svara till på onsdag då Sverigedemokraterna besökte Umeå.

Nedan följer vår debattartikel som även kan läsas i Västerbottens Folkblad under rubriken ”En plattform för rasism” och i Västerbottenskuriren under rubriken ”Ge inte SD en plattform”. I anslutning till våra debattartiklar finns även redaktionernas kommenterar och VK-press synpunkter. Läs även VF-ledaren ”En problematisk annons” som var väldigt bra!

Debattartikeln: En plattform för rasism

Genom annonser i Folkbladet och Västerbottens-Kuriren ger VK-stiftelsen en plattform till rasister, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

Stiftelsen VK-press som äger två av länets tidningar, Västerbottens-Kuriren och Folkbladet, säljer annonsplatser till Sverigedemokraterna.

Vi har tidigare sett annonser från Sverigedemokraterna i båda tidningarna (inför kyrkovalet och för öppna möten) och igen nu i lördags inför Jimmie Åkessons besök i Umeå på onsdag.

Partiets mål är naturligtvis att locka till sig sympatisörer i Västerbotten för att få in en fot i läns- och kommunpolitiken. Att sälja annonsplatser till Sverigedemokraterna är dock inte oproblematiskt.

Sverigedemokraterna är byggda av den, sedan andra världskriget övervintrade, svenska fascismen. Länge satt nazister i partiets ledning och fascister innehar till dagens datum fortsatt tunga poster inom partiet.

Vi kan se Sverigedemokraternas rasistiska historia och logiska fortsättning i deras program.

I partiprogrammet framför partiet rasistisk ideologi i termer av ”nedärvd essens”. Att något är nedärvt förutsätter en biologisk funktion, och en föreställning om essenser innebär att människan är bunden i sin utveckling.

Essensen är oföränderlig och evig och formar individen och dess lojalitet till sin kultur och sin stat.

Sverigedemokraternas tanke om essens-ideologi är rasistisk eftersom partiet anser att det finns bra och dåliga kulturer, vilket innebär att de även anser att det finns bra och dåliga människor.

I Sverigedemokraternas värld finns det kulturer som står över andra lägre stående och outvecklade kulturer. Deras essenstanke knyter an som en fortsättning på tredje rikets myter om ”rassjälar”.

Denna människosyn förklarar varför framträdande sverigedemokrater kan påstå att vissa människor är kulturellt förprogrammerade att våldta, stjäla och begå andra brott.

De anser nämligen att det finns i deras nedärvda essens.

Flertalet tidningar i andra län har tagit avstånd från Sverigedemokraterna på grund av att deras värderingar inte stämmer överens med tidningsägarnas värderingar.

Här i Västerbotten väljer Stiftelsen VK-press att medverka till att rasisterna får en plattform i länet. Stiftelsen, som drivs av en liberal ideologi, verkar glömma människovärdet i sin publicistiska gärning.

Vilka värderingar önskar VK-press egentligen förmedla? Vilket värde eller pris har mänskliga rättigheter och allas lika värde?

Jessica Åhlin (V)
Umeå
Andreas Jansson (V)
Vännäs
Daniel Nyström (V)
Umeå

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Emil,

   Du får nog utveckla det där då jag inte förstår vad du i sak pratar om. Ämnet är förvisso off-topic för vad debattartikeln handlar om, men du kanske kan knyta din mer utvecklade tanke till vad ämnet för debattartikeln handlar om?

   Vänligen,
   Daniel

 1. tom

  Jag tror personen undrar varför vänsterpartiet inte står för en öppen invandring till sverige, varför den måste vara begränsad? Vilket är lite underligt. Bästa vore väl om vem som helst kunde komma hit när som helst alltså helt öppna gränser utan papper. Det blir lite hyckleri då alla parter är restriktiva vad gäller invandringen men på olika nivåer.

  Sverige ska vara öppet för alla det ska gälla om du så är vänsterpartist eller sverigedemokrat, tyvärr finns inget sådant parti idag.

  Det blir som att välja mellan pepsi och cola- the illusion of choice.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Tom,

   Då förstår jag bättre vad han eventuellt vill ha svar på. Det bästa är om han (och du) vänder er till våra ansvariga i riksdagen. De har mycket bättre koll på just detaljerna i detta som kommer krävas för att jag ska kunna svara dig. Lycka till! 🙂

   Vänlige
   Daniel Nyström

  • Emil

   Helt korrekt, Tom, det är precis det jag syftar på.

   Daniel,
   Frågan kommer sig av att samtliga partier i riksdagen vill peka finger åt SD (med all rätt) medans de samtidigt står för en begränsad invandring (så som i att vem som helst får inte bosätta sig här).

   Därför undrar jag varför Vänsterpartiet (som du företräder) men kanske framförallt du själv inte anser att öppna gränser är rätt väg att gå. Vilka nackdelar ser du med ett sådant system?

   Enligt mig är det märkligt att ni påpekar att ett parti är invandringskritiskt när ni själva är det. Samtliga icke-liberala partier anser ju att det finns ett problem med invandring. Skillnaden är bara var den gränsen dras.

   Detta må inte höra till debattinlägget, utan är snarare en utsvävning med viss förankring i ämnet.
   Skulle uppskatta ett svar likväl.

   Mvh Emil

   • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

    Hej Emil,

    Jag tror jag aldrig pratat om gränserna skall vara öppna eller stängda tidigare. Jag har en tydlig kompass i frågan rent ideologiskt, men jag ser inte det som möjligt för mig att ge dig ett bra svar i skrift. Det tar för lång tid då resonemangen är delvis komplexa, går in i vandrar och kan konkurrera med varandra, varför längre utläggningar om just detta också blir nödvändigt. En ytterligare aspekt är att jag inte sitter i riksdagen och jag är inte med i någon församling som har en beslutandemakt i dessa frågor, därför tror jag det är bättre för dig att vända dig till någon av våra centrala företrädare som har möjlighet att påverka detta. Ett förslag där är att du kontakta den som är ansvarig för området inom Vänsterpartiets riksdagsgrupp. De kommer nog tyvärr inte kunna svara dig ikväll, men säkert under veckan som kommer. Är det någon speciell orsak till att du måste ha svar just ikväll?

    Jag har aldrig uppfattat Vänsterpartiet som invandringskritiskt. Frågan är här dels hur debatten förs, vilka lösningar som framförs, människosyn som presenteras, politiska målsättningar med mera. Dessa är helt avgörande för om ett ställningstagande är kritiskt/negativt/fientligt eller inte. Jag begriper nämligen inte vad denna diskussion ska syfta till och vad du egentligen vill diskutera med mig rörande detta? I synnerhet med tanke på att jag är en lokalpolitiker utan inflytande i dessa frågor.

    I övrigt: Begreppet ”invandringskritiskt” är i media innebördsmässigt förknippad med ”negativt inställd till invandring” och det är även den kopplingen du gör i dina inlägg här. Det är en position jag inte överhuvudtaget ser hos Vänsterpartiet och jag ser det därför inte som möjligt för mig att säga annat än just det i den frågan.

    Vänligen,
    Daniel

 2. Monique Larsson

  Daniel.. jag vet ungefär hur du liksom Jonas gardell inbillar sig.. att SD är emot alla ”raser” som samer och homosexuella.. kan upplysa om att jag är själv från samisk ”ras” och vet många homo och bi trans personer som är medlemmar i SD, samt även invandrare från tidigare generationer, de tänker precis som oss infödda svenskar att NU får det vara nog. De är precis lika välkomna i partiet som oss andra. Det är tragiskt hur media vinklat info om att SD skulle vara homofober eller rasister,.

  Ang nazism så var det de röda som skapade rasbiologin. Och nazism och rasism är inte helt samma saker. Så alla invandrare, och gay personer kan känna sig lugna, SD hatar er inte alls.
  Det är bara jäkligt tråkigt att läsa all skit ni skriver om saker ni TROR men inte vet.

  Jag säger samma som jag sa till Fanny, sluta dömma oss, och lär känna en Sverigedemokrat. Utan att ha fördommar så kan jag ärligt säga att jag tror inte ni VILL det. Just pga att då har ni inget att muttra om. Önskar er alla lycka och välmående.

  /SD fröken

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej SD fröken,

   Jag tror du vet väldigt lite om hur jag tänker. Det känns i alla fall som så när jag läser ditt inlägg. För det första är inte homosexuella en ras, för det andra är jag av samiskt påbrå och känner mig inte rasligt som någon same. Det är där problematiken med rasbegreppet finns. Att det är socialt konstruerad och baserar sig på tillhörighetsankytningar och maktsystem.

   Att SD är rasister har inget med media att göra. Det har med att ni som är medlemmar valt att vara just rasister. Har du läst ditt partiprogram? har du förstått vad ”nedärvt essens” innebär och hur detta kopplar till er beskrivning av ”bra” och ”dåliga” kulturer (vilket följaktligen innebär att människor som tillhör en ”dålig” kultur också är sämre än människor tillhörande en ”bra” kultur). Ert resonemang om nedärvda essenser och kulturell identitet innehåller samma moment som nazisternas tal om ”rassjälen”.

   Rasbiologin uppstod långt innan de ”röda” fanns (jag gissar att du menar socialdemokratin/kommunisterna). Rasbiologin uppstod långt innan (före 1850-talet) det politiska landskapet vi känner idag hade formerat sig. Företrädare för rasbiologin var nationalromantiker och andra nationalister som ville bygga en nationalstat och kring detta formulerades myter om den egna medborgarens rasrenhet. Detta arv bär ni i SD vidare på och vidareutvecklar från biologisk till kulturell rasism, även om talet om nedärvd essens också är biologisk rasism.

   Jag har lärt känna sverigedemokrater och jag begriper mig inte på dem. Dessa personer är samtliga genomgående, i varierad grad, människofientliga (vissa anser att människor ska dö istället för att komma hit, samt att folk som är här ska bli vräkta och klara sig bäst de kan i kylan). De för onyanserade politiska resonemang byggt på okunskap och fördomar. De bygger sina ställningstaganden på rasism och hat.

   Vad gäller HBTQ-frågorna är SD de klart sämsta partiet. Ni vill inte ge oss samma rättigheter under lag som alla andra samhällsmedborgare. Vi är något annorlunda, en minoritet, som kan förtryckas genom särlagstiftningar som riktar udden mot oss.

   Detta är det rasistiska partiet Sverigedemokraterna, SD fröken.

   Vänligen,
   Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.