NUS-personal: ”Säpo registrerade oss”

I skrivande stund pågår ett arbete med att uppmärksamma landstingsledningen på de brister som omgärdade det illa skötta besöket i onsdags, då rasistledaren Jimmie Åkesson kom till Norrlands universitetssjukhus (NUS) och bereddes plats på personalens och patienternas bekostnad.

Konflikten som uppstod på NUS mellan patientintresset och intresset att SD skulle få bedriva politisk propaganda får nu sina efterspel. Läkaren som sa ifrån hotas nu med reprimander av landstingsledningen företrädd av Anders Sylvan, som är bestört över att läkaren sa ifrån med anledning av patientsäkerheten. Läkaren får dock stöd av en framstående professor på Geriatriskt centrum, Yngve Gustafson, som anser att besöket inte var legitimt:

– Det finns tydliga regler mot politisk propaganda. Personalen får inte uttrycka åsikter, journalister får inte ens komma in på avdelningen. Men här kommer man in med ett helt följe av Sverigedemokrater. Man låser dörrar och informerar inte personalen så de kan välja att flytta sina arbetstider eller jobba hemifrån. Sedan hotas personal med reprimander för att man står upp för de sköra människorna på avdelningen, säger Yngve Gustafson.

SVT: Men var det inte bara ett studiebesök?
–  Det här är inget studiebesök även om det kallas så. Det ingår i en valrörelse, det är politisk propaganda. De här politikerna har inte ens någon tydlig koppling till landstingspolitiken.

För Läkartidningen säger Gustafson med anledning av den politiska propagandan:

– Det finns ett regelverk mot politisk propaganda och vad händer då när partiledare för ett parti som i alla fall jag uppfattar som rasistiskt besöker sjukhuset? Jo, personalen hotas med avsked för att man protesterar mot propagandan. Det är extremt omdömeslöst av landstinget.

– Hela besöket är illa skött. Jag som har delat chefsansvar för Geriatriskt centrum har exempelvis inte blivit informerad. Och man kan ifrågasätta det vettiga i att låta en delegation med Säpo-följe besöka svårt sjuka patienteter när landstinget är så restriktivt med att låta andra – exempelvis journalister – få tillträde.

Han menar vidare att den oro som skapas på arbetsplatsen gör att detta besök påverkar arbetsmiljön och kan påverka vården av de på avdelningarna negativt. Han avslutar SVT:s reportage med anledningen av reprimandhotet mot läkaren:

– Om den här omtänksamme läkaren skulle få sparken får väl jag ta och anställa honom hos oss, säger Yngve Gustafson.

Det är inte bara professor Yngve Gustafson som riktar kritik mot hur landstinget skött denna fråga. Även Läkarföreningens ordförande i Västerbotten, Nino Bracin, riktar kritik mot landstingsledningen, idag publicerad i Västerbottens Folkblad:

– Verksamhetschefen gjorde fel som inte informerade de anställda före besöket, säger han.

– Sjukvården och landstinget som styr den, grundar sig på människors lika värde. Om det kommer politiker som inte står för den värderingen måste landstinget ompröva sin policy och informera personalen om det, säger han.

Jag har tidigare tagit upp om att antirasistiska affischer rivits ner på geriatriken och att Säpo och polis hotat personalen att deras jobb är i fara om de inte skärpte sig och avlägsnade sig. Nu framkommer genom SVT och Sveriges radio (SR) att sjukhuspersonalen blev registrerad av säkerhetspolisen. Så går det när borgerligheten, liberal media och polisen inte ser skillnad på motstånd mot främlingsfientlighet och rasism och nazistiska mord på människor, som det förövrigt finns två bra artiklar om: En från Aftonbladet ”Nu måste du stoppa nazistkårerna, Reinfeldt” och en från ETC ”Ungdomarna pressade tillbaka 90-talets nazister”.

V-logga_CMYK_RodÄven vänsterpartiets gruppledare i landstinget, Helen Forsberg, har berömt läkarens agerande.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. hjorten

  Vadå rasistledare! Hur kan du tycka det? Hur tycker du vi ska göra med all invandring. Vi går back ekonomiskt där.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Jag har flera gånger på min blogg motiverat varför Sverigedemokraterna ÄR ett rasistiskt parti. Bland annat på grund av:

   Att Sverigedemokraternas medlemmar valt att anta ett rasistiskt principprogram. Har du läst principprogrammet? Om du läst det kanske du noterat bland annat resonemanget runt ”nedärvd essens” och sett hur detta konsekvensmässigt kopplar till partiets beskrivning av ”bra” och ”dåliga” kulturer (vilket följaktligen innebär att människor som tillhör en ”dålig” kultur också är sämre än människor tillhörande en ”bra” kultur. Essensen är nämligen knuten till individen, den är evig och oföränderlig och den bygger upp samhället och kulturen). Resonemang om nedärvda essenser och kulturell identitet innehåller samma moment som nazisternas tal om ”rassjälen”.

   För att gå på personliga erfarenhet (förutom allt jag kunna tillgodogjort mig av rasistiska utspel från Björn Söder, Richard Jomshof med flera) har jag lärt känna flera sverigedemokrater och jag begriper mig inte på dem. Dessa personer är samtliga genomgående, i varierad grad, människofientliga (vissa anser att människor ska dö istället för att komma hit, och andra anser att folk som bor här — som kommit från ett annat land — ska bli vräkta från sina bostäder och klara sig bäst de kan i kylan). De för onyanserade politiska resonemang byggt på okunskap och fördomar om människor, och inte sällan baserat på rasföreställningar. De bygger sina ställningstaganden på rasism och hat.

   Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti och centrala företrädare för partiet är rasister, har förflutet i nazistiska organisationer och partiet har medlemmar som uppenbart uttrycker sig rasistiskt på allehanda nivåer inom partiet. Även väljare till Sverigedemokraterna uttrycker sig rasistiskt.

   Om den ser ut som en anka, går den som en anka och låter den som en anka, Ja då är det nog en anka.

   Sedan det du säger om ekonomin stämmer inte. Sverige har tjänat på invandringen. Vi skulle vara ett ekonomiskt fattigare land utan invandring, ha kris inom sjukvården på grund av läkarbrist med mera. Jag tycker du bör nyansera din bild en aning.

   I övrigt: Detta blogginlägg handlar inte om invandringspolitiken. Inlägget handlar primärt om en läkare som stått upp för patientsäkerheten. Men om du önskar diskutera varför Sverigedemokraterna är rasister eller inte är rasister, så får du föra en sakargumentation kring det och undvika att prata invandringsfrågan, ekonomi och allt möjligt annat (koncentrera frågan och visa var du ha faktakunskapen kring rasismfrågan). Det övriga du tar upp har i sak inte något med det ämnet att göra.

  • Monique Larsson

   Ingen ide prata med detta stolpskott… han är inte kapabel att läsa o förstå fakta…

   • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

    Hej Monique Larsson,

    På din Twitter skriver du såhär i ett inlägg för 19 timmar sedan:

    Bumlan Stolt ‏@bummelhumlan81 19 tim
    ”har hört sossar med rasistiska åsikter.. o som tom är beredda att ta efter SDs pol för att få över folk till sig..”

    I mina ögon ser det ut som du förstår precis vad jag pratar om, och att du själv bekräftar ditt parti, Sverigedemokraternas politik, som rasistisk.

    Det skulle vara klädsamt om du slutade dumma dig på min blogg och var lite mer seriös. Du fick ett svar tidigare om varför SD:s politik var rasistisk. Du kunde inte bemöta den, gissar jag. Utan istället går du till personangrepp på min blogg, på Fannys blogg och på din Twitter. Ett riktigt lågvattenmärke, men tyvärr allt för vanligt bland sverigedemokrater. Jag skulle uppskatta om du tog dig tid att föra en sakdiskussion där du verkade villig att starta en och som jag svarade på.

    Sedan måste jag erkänna att dina inlägg om judar är rätt betänkliga (bland annat detta) och även hur du smädar mig. Du verkar vara en riktigt skön person.
    Som en övrig upplysning kan jag understryka att jag är en HAN och inte en HEN.

    Ha det gott,
    Daniel

 2. Pingback: Hat och hot. Bra Folkbladet? | Daniel Nyström

 3. Pingback: Mordhotad | Daniel Nyström

 4. Pingback: Mordhotad | Utveckling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.