Jag vill ha värderingar!

Efter söndagens debatt i Agenda mellan den regeringströtta Fredrik Reinfeldt (m) och den konfliktsökande Stefan Löfvén (s) blev jag lite missmodig. Är det såhär valrörelsen kommer se ut? Även om jag gillar Löfvéns ansats, att mejsla ut konfliktrymderna i svensk politik, så måste även han inse att det är svårt att bygga en konflikt där de politiska skillnader inte finns.

I gårdagens SVT Debatt diskuterades ”socialmoderaterna”. Det är ett begrepp jag själv skämtsamt använde runt 2000-talet, men det begreppet innehåller så många felaktigheter (och latheter) att det inte är förtjänstfullt att använda. För skillnader finns det. I debatten var det en ”cool” kille som proklamerade sitt fullständiga förakt för demokratin: Han skulle minsann aldrig rösta. Han sa det med en stolthet i rösten och ett leende på läpparna, sedan sökte han bekräftelse för sin ”coola” och ”häftiga” ståndpunkt. Det är i detta jag menar latheten finns. Detta demokratiförakt kommer också av just det som Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén gjorde sig skyldiga till: att fullständigt strunta i att diskutera människor, deras vardag och konkreta förändringar.

Att inte ens försöka se skillnader, klumpa ihop, klaga på partiernas otydlighet och så vidare, är farligt och det är även ett hån mot sig själv och den egna förmågan. Finns det någon som med ens en uns trovärdighet i behåll kan säga att Vänsterpartiet och Moderaterna låter lika?

Jag förstår att många känner hopplöshet inför vardagen. Det gör jag själv (i synnerhet efter debatten mellan Reinfeldt och Löfvén). Det gäller dock att omsätta detta i konstruktiv politisk handling och hitta de sköna exemplen i historien. För oavsett hur missmodig Reinfeldt och Löfvén gjorde mig i söndagens Agenda så finns där ändå skillnader i värderingar. Människosynen är central!

Jag börjar bli lite gammal nu så jag minns med viss glädje valrörelsen 1998, i synnerhet valdebatten 1998 som var 3 timmar lång för att kunna gå in på djupet i frågor! Det var en tydlig ideologisk valrörelse, med tydliga värderingsdiskussioner. Efter det har dock något hänt med media och någon fundamentalistisk sifferexercis har tagit överhanden. Partierna till höger om Vänsterpartiet har blivit opportunistiska och triangulering sörjor.

Hur många tror att vi kommer få en valrörelse som den 1998? Centerpartiet lät vettigt (allt är ju relativt…), socialdemokraterna tydligt ideologiska (även om verkligheten kanske inte hängde med…), moderaterna var kyliga (inget nytt under solen…). Det handlade om värderingsfrågor. Det är vad jag vill att en valrörelse ska handla om: Vilket samhälle vill vi se?

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Erik

  Tänk om man under denna valrörelse som du refererar till hade tagit upp jobbskatteavdraget och om detta hade blivit realitet redan i början på år 2000. Då hade vi haft en ännu bättre läge än idag. Då hade detta avdrag fått verka under period med högre tillväxt och vår gemensamma ”kaka” hade då växt och politiken hade då haft högre reformutrymmen att hantera.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Bevisligen stämmer inte det du säger. Verkligheten är den största fienden För den där typen av påståenden. Visst är det så att skattenivårerna kan påverka tillväxten men även med världens högsta skatter blev Sverige bland de absolut rikaste i världen. Det handlar om hur rikedomarna ska fördelas.

   Aldrig i modern tid har så många människors varit varit så fattiga som idag. Sjukvården går på knäna (mindre resurser i relativa tal), barnen lär sig sämre i en skola som får allt mindre resurser (sett i relativa tal), en omsorg med liggsår och sönderbränd och fysiskt förstörd personal (mindre resurser i relativa tal). Aldrig i modern tid har otryggheten varit så stor idag när våra gemensamma försäkringssystem nedmonteras, vår järnväg är extremt eftersatt, bostadsbyggandet försvinnande litet och så vidare. Detta är det moderata Sverige. Detta är effekterna av ditt jobbskatteavdrag.

   Jag vet dock att en annan politik är möjlig med en annan regering. Vi behöver sätta rättvisa och fördelning i centrum, för att skapa trygghet och jämlikhet. Vi behöver tillskjuta sjukvården, skolan och omsorgen det dessa sektorer behöver (och inte som idag ge dem mindre ån de behöver för att bibehålla kvalitén på samma nivå). Vi behöver stärka upp trygghetssystemen. När man blir sjuk ska samhället göra det möjligt För varje att i ekonomisk trygghet kunna bli frisk och återgå i arbetet. Vi behöver en A-kassa som ger varje människa som sparkas från sitt arbete en trygghet i ekonomin medan denne matchas mot andra arbeten på arbetsmarknaden. Ingen ska behöva flytta från hus och hem.

   Vi behöver se människans okränkbara värde och skapa ett varmare samhälle. Därför säger jag: rulla tillbaka jobbskatteavdragen. Det man däremot kan fundera över är om man inte kan öka grundavdraget med 10.000-15.000 per år. Då riktar man skattelättnaderna till låg- och medelinkomsttagarna. Det innebär för visso att de som tjänar som Fredrik Reinfeldt kommer få säkert 100.000 kronor i skattehöjning, men det drabbar ingen fattig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.