I demokratins namn

I gårdagens ETC fanns en mycket bra ledare som jag lägger in här nedan. Följd denna länk för att läsa ledaren på etc.se och även ta del av andra ledare och nyheter.

Ledaren tar upp det bakvända i demokratiargumenten som används av så många. Texten nedan visar på hur fel vi hamnar när vi börjar normalisera och ursäkta hat och rasism.

 

ETC-ledare:

I demokratins namn konfiskerar rektorer plakat med orden ”Alla är vi lika mycket värda”

Elever som är rasifierade, muslimer och hbtq-personer ska i demokratins namn lyssna på SD och SDU.

Jag har funderat ett tag på det här med ordet demokrati. Och vad det egentligen innebär. Och ironin i att Sverigedemokraterna, de som verkar propagera för demokrati allra mest i praktiken är de minst demokratiska av alla. Fast det kanske är just det som är demokrati. Att inte behöva leva upp till dess värderingar men gärna få njuta av kakan. I alla fall om man ska gå efter Sverigedemokraternas version av demokrati.

Ordet ”demokrati” som kommer från grekiskans demos kratein, kan översättas till ”folket härskar”. Ett styre som anses vara den västerländska demokratins vagga. Ett begrepp som vi idag hyllar utan att ifrågasätta. Och vi vill gärna glömma bort att när demokratin i antikens Grekland väl var i rullning så var den inte till för alla. Bara fria män fick vara med och ta besluten. Kvinnor, slavar och icke-greker hade ingen plats i demokratin. Och jag tänker, kanske har vi faktiskt inte kommit längre. Kanske är vi fortfarande fast i synen på demokratin från 500 f Kr. Jag ser det som att vi fortfarande har ett system där vissa människors röster hörs och respekteras mer än andras. Och framförallt att vissa människor verkar ha ett tolkningsföreträde till just begreppet demokrati. Allra tydligast idag ser jag det i diskussionerna om huruvida man ska stoppa eller bjuda in Sverigedemokrater. Jag tänker främst på eleverna runtom i Sverige som motsatt sig besök från Sverigedemokraterna och deras ungdomsförbund.

Hur både sverigedemokrater, lärare, rektorer och i vissa fall politiker från andra partier sagt att detta anses var ett ”hot mot demokratin”. Det är nästan som att man förutsätter att eleverna ska släppa på sina demokratiska rättigheter för deras skull. För att det är i demokratins namn som elever hotas med avstängning för att de motsatt sig att antidemokratiska krafter ska få sprida sin propaganda i deras skolor. Det är i demokratins namn som rektorer konfiskerar banderoller och plakat med bland annat orden ”Alla är vi lika mycket värda”.

En elev på Globala gymnasiet filmades av SDU när de protesterade mot deras närvaro. När eleven uttryckte sin oro för uthängning och hot för polisen och rektorn fick hen svaret att det var hen själv som utsatte sig för den risken, eftersom hen protesterade. Men det är nog det som måste vara demokrati. Att alla ska bjudas in trots att det kan utgöra hot för någon annan. Tolkningen blir då att SDU är lite mer värda i demokratins namn än eleverna och deras säkerhet.

Men demokratin står även över rädsla och otrygghet. Rätten att få sprida lögnpropaganda som står i direkt motsats till allt vad demokrati egentligen borde stå för verkar gå före allt. Elever som gått in på skoltoaletten och gråtit av rädsla och obehag för att sverigedemokrater befunnit sig i deras skola är ingenting man tar hänsyn till i en demokrati. Dessa elevers rättigheter i en demokrati är obefintliga. Elever som är rasifierade, muslimer och hbtq-personer ska i demokratins namn lyssna till att de är mindre värda. Att de inte ska ha samma rättigheter som alla andra i Sverige. Det bestämmer inte de utsatta eleverna. Det bestämmer Sverigedemokraterna, de som bjuder in partiet och de som försvarar att de ska bjudas in. De som står i skottlinjen för Sverigedemokraternas hat har ingenting att säga till om i denna demokrati.

I detta icke-ifrågasättandet av Sverigedemokraterna som vi verkar vara i just nu tycker jag att det är ironiskt att det just är på grund av bland annat de som vi sänkt vårt demokratiindex, enligt The Economist Democracy Index. Vi låg nämligen på topp tidigare. Bäst i världen på demokrati. Men efter 2010 sänktes det, bland annat för att SD kom in i riksdagen. Ändå verkar vi kämpa för att deras tolkning av demokratiska rättigheter ska stå i förgrunden, och samtidigt förväntar vi oss att de som blir utsatta för deras politik ska göra avkall på sina egna.

Det känns som antikens Grekland igen. Den västerländska demokratins vagga. En liten grupp människor som får tolka och bestämma förhållningsreglerna. Och de andra som bara får anpassa sig. Som får torka tårarna i skoltoaletten. Som får acceptera uthängning och hot.

Kanske är inte denna demokrati så demokratisk trots allt.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. "Dosan"

  Det som SD och dess gelikar om och om igen glömmer bort, och som tyvärr har smugit sig in hos människor som borde veta bättre, är att demokrati innebär att du inte får stå oemotsagd. Om du står för ett kritiskt och kontroversiellt budskap (som SD gör) så är det en demokratisk rättighet att folk får säga att de är dumma i skallen och borde skämmas.

  Problemet är att många människor tror att det finns nåt slags rättighet som säger att de inte får bli kritiserade oavsett vad de säger. Detta är SKITSNACK. Om du säger nånting uppenbart korkat och hatiskt (som SD gör) så ska du få ta kritiken. Du kan inte avvisa kritiken som odemokratisk så kritiken är i högsta grad demokratisk.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Dosan,

   Du har naturligtvis helt rätt i detta. Det är ett mycket galet klimat i Sverige idag. Chefer och rektorer river ner budskap om ”alla människors lika värde” för att inte kränka Sverigedemokraterna. Det i sig är förvisso ett angrepp på SD kan jag tycka, då det säger rätt tydligt vad dessa Chefer och rektorer anser om SD. Tyvärr tror jag inte de tänker på detta och att dessa människor har en usel koll på vad demokrati är, yttrandefrihetens vikt och faran med den fascistiska frammarschen runtom i Europa. Enligt mitt sätt att se ska dessa chefer och rektorer som agerar på beskrivet sätt få reprimander och tvingas till fortbildning i demokrati och människovärde.

   Vänligen,
   Daniel

 2. PAH

  Det förefaller som om någon missat ordet demokratins innebörd i dagens Sverige.
  Är det så, att alla som har förutfattade meningar, skall ha rätten kritisera alla andra av annan åsikt. I en demokrati lyssnar man på alla ståndpunkter för att därefter egenhändigt fatta ett beslut om en stånd punkt.
  Jag undrar om den gode rektorn hade så fel.
  Utan fakta blir vi offer för den ”rödgröna rörans” journalistik, där en massa journalister på vänsterkanten, ger uttryck för sin mening utan, att ta hänsyn till deras uppdragsgivares politiska hemvist.
  Detta torde vara ett klassiskt exempel på, hur man för en debatt, där all bjuder över varandra i att ha samma åsikt och lismande inställning. Uppenbarligen saknas kunskapen.
  Dess utom tror jag inte, att de som yttrar sig, har tagit del av Sverigedemokraternas partiprogram.
  Detta torde vara ett lysande exempel hur en debatt i politiska frågor inte skall bedrivas under några omständigheter.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej PAH,

   Den gode rektorn gör fel. Att tysta vissa åsikter för att ge Sverigedemokraterna möjlighet att fritt, utan att bemötas, föra fram sitt budskap som kränker elever, är inte rimligt. Det är elevernas arbetsplats och de ska inte behöva bli kränkta på sin arbetsplats.

   Det är möjligt att de inte läst Sverigedemokraternas principprogram. Få har gjort det. Jag har studerat det. Sett utifrån Sverigedemokraternas texter (uttalanden, program med mera) jag kan om Sverigedemokraternas politik, hur de yttrar sig i riksdagen och deras principprogram och invandringspolitiska program, säga att partiet är ett rasistiskt parti. Utan tvekan är det så. Att elever står upp för de mänskliga rättigheterna, principerna i FN-konventioner med mera, visar på ansvarstagande för sitt liv, Sveriges demokrati och våra demokratiska värden och principer. Att tysta dessa elever är däremot allt annat än det nämnda.

   Vänligen,
   Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.