Övervikt vs Ansvar

Jag läser med intresse de svar/kommentarer som jag fick på mitt förra inlägg och funderar högt

Visst, varje människa har ett ansvar över sitt eget liv. Och OJA, det är lättare att säga än att göra – att ta ANSVAR FÖR SITT EGET LIV.

Men jag tycker att det är lika lätt för ANDRA att skylla på att folk har eget ansvar och sedan ignorerar det hela, avfärda det hela, förminska problemet och prata över problemet.

Jag har hittills inte träffat på en enda person som skyllt sin stora kroppsform på något annat än att de stoppat för mycket in i munnen i förhållande till vad som förbränns och kommer ut därbak. Jag har hört många förklaring till varför man lagt på sig kilon, de flesta VET vart kilona har kommit ifrån. Det kan vara;

* man lever ensam och mat fyller inte någon social gemenskap och då gäller bara att bli mätt så fort som möjligt på så kort tid som möjligt mycket snabbmat. Se bara på hur många meterlånga frysdiskar som finns med färdigmat. Det går inte att säga att jag äter inte av dessa frysförpackningar för jag tror att efterfrågan skapar fler och fler rätter.

* man älskar mat, njuter av den, älskar att laga den och överäter lite varje dag och det har till slut sakta men säkert smygit på och lägger sig först som små bomullsvolanger kring midjan. Sedan övergår det till bildäck och har till sist vuxit sig till traktordäck.

* man rör sig minimalt eller oregelbundet för motion är inte ett intresse. Något som är otroligt viktigt för oss som tränar, motionerar, jobbar med det att TÄNKA på. Utan man prioriterar sitt intresse – vad det nu är, sticka en kofta, meka med bilen, samla frimärken, spela spel etc

Bara en tanke – Inte kom stenålders- alfahannen hem och slängde av viltet framför grottöppningen för att JOGGA 5 KM efter jobbet!!!

* man blir sjuk. Den sjuke har bara en önskan och den friske 1000. Detta tål att tänkas på, att råkar man ut för långvarig sjukdom eller stresstillstånd så PRIORITERAS inte kosten. Det som prioriteras är att överleva, att läka och att återkomma så frisk som möjligt. Ett bra Liv ska läggas till åren och inte år till livet.

* graviditet eller mer tiden efter graviditeten, återigen så förändras livet och man prioriterar om och ger barn/barnen allt. Intresset läggs på barn och familj, livspussel med jobb, föräldrar, svärföräldrar, städ, tvätt, uppfostran och när allt börjar landa då känner man efter och tittar på sig själv.

’ man har alltid vägt för mycket, redan som barn. Arvet från tidigare generationer bestämmer förbränning.

Alla har provat någon sort av viktminskning och alla metoder är misslyckats. Frågan är om det är metodens fel eller att man ger upp, det egna ansvaret vacklar & man orkar inte.

Man kan fråga sig VARFÖR man har misslyckats. Jag har ibland fått höra att den där metoden funkar inte, man går upp i vikt lika fort efter? Om man då tror att man kan börja äta samma mat som man förr gick upp i vikt med efter en viktminskning UTAN ATT GÅ UPP I VIKT IGEN så börjar jag bli lite fundersam.

Det är maten man går upp i vikt av, helst när man inte motionerar, hur tror man då att man ska kunna äta samma mat som förr utan att gå upp i vikt igen?

Jag har sett, vetenskap visar att;
* Förändra ett livslång inlärt beteende tar cirka 1 år.
Har någon avsatt 1 år för att gå ner i vikt?

Största förändringen sker i hjärnan så något mer behövs än att ändra kost och motionera mer. Detta är en av "hemligheterna, nycklarna" till en hållbar livstilsförändring som krävs när man pratar viktminskning.

Ha en skön onsdag

2 kommentarer

 1. Katarina - Bloggen i Bjurholm

  Hej, nu ska jag minsann börja kommentera också 🙂 Jättebra skrivet om kost och motion tycker jag…och när du har läst min blogg så antar jag att du sett i alla fall i något inlägg om hur man försöker gå ner i vikt…

  Jag försöker mig just nu på att käka gröt varje morgon, träna fotboll samt gå ut och gå ibland på jobbet 45 min…bara för att få lite regelbunden träning utöver…Jag har inte gått ner något, eller kanske 1-2 kg sedan i Januari, men jag har å andra sidan legat hemma sjuk mer än vanligt…
  Trots varken viktnedgång eller friskhet så mår jag allmänt bättre!

  Jag tror man behöver ut och få sig ljus och luft för att må bra!

  Jag tror också att man kan hålla sin vikt om man äter vanlig husmanskost och rör sig regelbundet utan att behöva våldträna…
  Jag tror att grädde och sådant inte är det dåliga man äter utan jag tror det är värre med allt socker och salt man häller ner i maten…
  Jag använder nästan aldrig salt i maten och knappt socker heller…
  Jaja, det är bara vad min hjärna är inställd på nu!

  Ha en trevlig dag!

 2. Kajsa

  Lisbet, Hur gör du för att hålla vikten?
  Hur mycket motionerar du? Och hur mycket tränar du?
  Och vad äter du?
  Kan du ge förslag på vad du äter under 1 vecka?

  Det är svårt att hålla vikten tycker jag.
  Och som föregående kommentar att inte salta maten, det funkar inte på mig. Jag vill ha mat som smakar både med kryddor och salt.
  Däremot förstår jag att man inte ska stoppa i sig en massa fikabröd och godis varje dag.
  Men ge oss ett tips hur du gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.