Osund konkurrens

Ser att man satsar på att få folk att cykla till och från jobbet. Med EU-medel och UmeåRegionens pengar. Detta är ju en väldigt gammal ”tävling” som var med i alla led redan på 80-talet. Många FÖRENINGAR som t ex Korpen har så länge jag minns en sådan uppmaning med priser. På de företag som jag varit och jobbat på olika sätt har redan denna tävling inbakat i sitt friskvårdsprogram etc.

 Är detta något som man kan kalla osund konkurrens?
Nu vet jag inte vilka priser det handlar om men jag kan tänka mig att föreningarna har inte så mycket medel att ta till för att primera den som tar sig till och från jobbet med cykel. Har inte sett vilka priser som Pedal for medal har men nog är det mer än en vattenflaska och en handduk. Hoppas jag i alla fall.
 
Här uppfinns hjulet igen, igen och igen….. om igen…och man kör över föreningarna som redan har detta. TRIST.
 
Fast så kan det ju inte vara, SÅKLART har Medal för Pedal varit i kontakt med alla som redan har denna aktivitet för att samarbeta med den eller liknande. Ja så kan det ju vara förstås. Ju mer jag tänker på det så är det säkert så…..
 
 
PÅ TAL OM NÅGOT HELT ANNAT
Jag såg en ilustrerad bild i VK pappers för några dagar sedan med en människa som RÖKTE. Jag blev så glad över att jag reagerade på att han RÖKTE vilket är ett bevis att man ser så få människor röka på bild att man reagerar.
BRA, bravissimo….

GRATTIS till Kulturhuvudstadsutmärkelsen – vad den nu betyder fullt ut. Jag har inte följt debatten men förstår att det är vad folk PRATAR om idag. Minns när min egen kommun blev vald till Årets ungdomskommun vilket även medförde en mängder av påföljder som ingen riktigt hade räknat med. Just nu kan jag inte minnas vad det var men vidiskuterade det i olika led om hur man skaulle förvalta detta "arv".

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Tänkte just på det där med rökning, då jag slutade röka så tyckte jag helt plötsligt, att jag aldrig såg en rökare, någonstans, fast jag kunde lukta mig till dom på kilometers avstånd. Konstigt!
    Ha det gött!

  2. Kicki Axengrip

    Tack för din blogg Lisbeth! Jag fick lust att kommentera det här med ”Pedal for Medal”.

    I projektet hållbart resande ser man på saken ur flera olika perspektiv. Det är både ett individuellt perspektiv, miljöperspektiv och ett ekonomiskt perspektiv. För många åker bil till jobbet istället för att exempelvis cykla eller ta bussen. Det får inte bara konsekvenser för miljön och plånboken utan även för hälsan.

    Projektet går ut på att förändra folks beteende och det är en av de svåraste saker man kan göra. Så vi lär nog få se många olika kampanjer de närmsta åren om detta ska lyckas.

    Vi kan spara pengar, göra en insats för miljön och få massor av hälsobefrämjande vinster genom att inte åka bil. Alla vill må bra och spara pengar, de flesta vill nog också vara miljövänliga. Men vi är det inte! Varför?

    Men jag tror nog att samarbete kan ge synnergieffekter. Och att det florerar reklam om hållbart resande kan vi få en anledning att tänka till 🙂 Vad kan just jag göra för att vara en del i att vi ska bli Sveriges friskaste befolkning år 2020?

  3. Inspirera Mera

    Jag tycker det är ett bra initiativ, fast helt opartisk är jag inte. Min sambo är nämligen med i reklamen för pedal for medal. Kram Sandra (Inspirera Mera / Sandras inredning)

  4. Lisbet Olofsson

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2009-09-09 07:12)
    Det är rätt kul det där.
    Man ser det man är intreserad av eller det som känns som måsten. Grannenes nyklippte gräsmatta kan få ett helt kvarter att köra igång gräsklipparen.

  5. Lisbet Olofsson

    Svar till Kicki Axengrip (2009-09-09 23:28)
    Du har så rätt i ditt tänkande och jag förstår vad du tänker.

    Det är bra att man ”får” pengar för att genomföra detta eftersom de som håller på med det inte har det kapitalet. Men man konkurrerar med dem om man inte samrabetar med dem.

    MIn erfarenhet är att de redan frälsta som cyklar, de är med. Som att företag ger ut guldkort på Stans största och bästa träningsställe – de som verkligen borde använda dem, använder dem inte. Men företaget har köpt sig fri. För detta ligger som en klump utanför och man har inget större intresse av att följa upp det.

    Hållbart resande är en bra idé, helst när det bekostas av utomstående pengar. Men förankars eller integreras det inte in i olika led så faller det av sig själv. HELST när pengarna är slut.

    Men jag förstår ”TÄNKET”, intentionen är god och hoppas innerligt att det kan hålla lågan brinnande när kyla, drivis och snön täcker.

  6. Lisbet Olofsson

    Svar till Inspirera Mera (2009-09-10 03:43)
    Jag tycker också det är en bra grej i det stora hela. Är bara kritisk.

    Funderar mest över hur alla som haft denna verksamhet förut KÄNNER SIG. Överkörda? Negligerade?

    Skulle jag vara friskvårdare på ett företag och kört denna tävling internt på företaget i några år så skulle jag reagera.

    I andra hand så kan det vara skönt att skicka vidare problemen/lösningen till ett EU-sponsrat ”i större sammanhang tänkt”. Men första känslan kan vara splittrad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.