ÅKERSPÖKE

Vad är ett åkerspöke och vart kommer det ifrån?

Samtalsämnen  sinar aldrig när man tillbringar den tillsammans med andra ordförvrängare och ifrågasättare.

Isdoktorn frågade helt utan förvarning och spontant vid frukosbordet:

– Hur uppkom ordet "åkerspöke"?

Åker + spöke, typ nått som finns på en åker och som ser ut som ett spöke. Kan ordet komma från "fågelskrämma". Vilket ord är i så fall äldst? Ett åkerspöke blev senare ordet fågelskrämma eller tvärt om?

Är ett åkerspöke alltid en "hon", ett feminimt väsen?
Uttalade i negativ eller positiv anda?

HANÄBÄST

9 kommentarer

  1. Nina

    Tja, dom kan ju vara lika gamla, men komma från olika delar av landet. Jag har nog alltid hört det uttalad i negativ anda. Mäst från min mamma, som tycker att det är totalt onödigt att sminka sej. Vanlig kommentar från det hållet är:- ”hon ha då spjåke ut se se hon si ut som ett åkerspöke”.

  2. Helena Nilsson Springare

    Haha.. jag har blivit kallad för åkerspöke en och annan gång när jag var yngre 😀 Så min version av ett åkerspöke är en liten och spretig fjortisbrud med svartsminkade ögon och trasiga jeans *skrattar*

  3. Elmar Friesli

    Del 1 /
    Utöver den normala användningen av åkerspöke eller fågelskrämma används orden i negativ anda för människor, men också i det motsatta syftet som t ex i reklamfilmer, där kvinnor poserar ute på en åker och visar fina kläder. I Storbritanien finns det extra åkerspöke-festivaler, där man å ena sidan demonstrerar mot vindkraftsbyggen, å andra sidan firar olika författare. Sedan är åkerspöke en fiktiv karaktär i serieböcker, i många andra böcker näms åkerspöke som t ex i Robinson Crusoe 1719 eller av häxor för ondskefulla syften. Dessutom hittar man åkerspöke i massor av filmer och video…

  4. Elmar Friesli

    Del 2 av 2 /
    i massor av filmer och video, bland annat som animerade varelser med magiska medel. I musiken används åkerspöke ibland som någort älskvärt eller som något läskigt och det är även instrumentalmusik mellan folk-rock och folk-metall. Åkerspöke är speciellt i de tyskspråkiga länderna också namnet på olika spel, medlemskort, inträdesbiljetter, borddekor och slöjdprodukter. Dessutom kallar vissa djurälskare sina råttor för åkerspöke och det finns platser och torg som uppkallades efter åkerspöke.

  5. Elmar Friesli

    Speciellt i Paris finns det flera restauranger och barer som heter: ”L`épouvantail” = fågelskrämma.
    Och världens största åkerspöke finns i en vingård i länet Steiermark i Österrike. Den här sortens fågelskrämma är en vindsnurra som är 16 m hög och har ett slagverk med 3,4 ton som åstadkommer gälla toner för att fördriva fåglarna, inklusive en ekstam med 2,6 ton och den näms redan år 1797 i olika böcker.
    Sedan hittar man namnet åkerspöke tusentals år tillbaka i olika ökenregioner som t ex i Adar i Mauretanien, där man har skapat stora åkerspöken i sten för att skrämma bort sjakalerna.

  6. Elmar Friesli

    Även den belgiska byn Omal erbjuder varje år en ”Scarecrow Festival”, såsom i staden Denens i Vaud i Schweiz arrangerar man varje tredje år en ”Fågelskrämma-Festival.” Dessutom finns det varje tredje helgen i augusti en ”Dag i Fågelskrämma” i byn Piétrebaise i Belgien och sedan 1990 är Beville-le Comte i Frankrike världens huvudstad ”Fågelskrämma.” Och sedan 2007 har man efter kommunens beslut installerat massor med fantastiska och värdefulla fågelskrämmor som konstnärliga projekt och enbart på tennisbanan finns det tio uppställda fågelskrämmor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.