Döden, döden….

Det är Hallowen eller allhelgona och jag tänker på att förr var döden en mer naturlig del av livet.

När en människa lämnade detta liv gjorde hon det oftas hemma omgiven av nära och kära. Den döde/döda fick sedan ligga kvar i hemmet i väntan på begravning och hela byn följde sedan den döde till graven. Idag sörjer vi i ensamhet och det ska bara vara närmast anhöriga på begravningen.

För ett antal åtr sedan skickade Socialstyrelsen ut en folder som uppmanade oss till att donera våra organ.

Rubriken löd;
"Om du dör"

Det borde ha stått "När du dör"
Döden går inte att undvika.  ’

Idag kan en människa leva halva sitt liv utan att ha se någon dö. Det  krävs så lite för att vår välfårdsbubbla ska brista. Plötsligt står vi där vid vår äskades bår. DÖDEN FINNS!

Det är verkligen en förlust och livsförnekelse att sopa döden under mattan som vi gör i vårt samhälle. Döden är livsviktig!!

 

 

 

 

12 kommentarer

  1. Helen

    Sant Lisbeth. En nya aspekt på döden för min del är att jag funderar på hur länge det skulle ta för mina söner, som bor på andra orter och är fullt upptagna med att göra karriärer och med familjer och barnafödande,skulle märka om jag plötsligt skulle dö här hemma. De är så vana att jag ringer och att jag bara finns.

  2. Helena Nilsson Springare

    Folk idag är så itutade att evig skönhet och ungdom varar för alltid… det är fult att åldras och idag förtränger nog alltför många att döden faktiskt ÄR oundviklig. Rätt konstigt ändå. Vi springer så snabbt genom livet och stannar knappt upp för att reflektera eller tänka efter. Knasigt egentligen! För ju snabbare vi springer genom livet, desto snabbare tar det ju slut…

  3. Anna-Lena

    …fast det är inte Halloween i helgen, det var förra 😉 Halloween är alltid den 31/10
    Fast du skriver väldigt klokt om döden!

  4. Corina Selberg

    Så sant…..många går genom hela livet utan att vara med om att någon dör….och ändå är det det enda vi riktigt säkert vet, att vi ska alla dö en dag ! Det är liksom inte tillåtet att dö i Sverige, man tror man kan leva i all evighet. Och döden kan vara vacker, fridfull ( jag vet, har varit med många gånger).

  5. Syster "Dyster"

    Men ibland så tycker man att Döden kan ge sig. Det kan bli för mycket så att orken att leva för de levande kan sina. Förra året var för mycket död och jag var tvungen att måla adventsljusstaken svart. I år kan den nog bli vit, inte riktigt beredd för rött än…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.