FLUGHÅV

 SysterYster påminde mig om en sak som jag helt glömt bort. Det hör liksom ihop med min lilla ådra av ekosmart.

Vill man byta gardiner (vilket många vill göra många gånger) och anser att de inte skall komma upp som fönsterdekoration nått mer kan man göra en FLUGHÅV.
 
När jag var liten – mycket mindre än syrran – så hade farmor en flughåv. Den var sydd av en gammal gardin och såg ut som en stor modell av nutidens barns FISKHÅVAR. Den användes flitig inomhus där vi inte bara lyckades få in en massa flugor utan lampor, kaffekoppar, krukväxter och annat löst som fanns att fånga.
 
Sedan snorde/snurrade man ihop håven och bultade de stackars flygfäna DÖDA. Ahhh så barbariskt men klimatsmart, återvinningstänk och effektivt. Efter många gånger kunde håven behövas tvättas fri från inälvor och vingar.
 
En annan intressant metod hon införde i ladugården hos Fua, Fia, Fanny dvs kossorna var en annan effektiv flugdödarmetod. Hon blandade ihop flugsvamp och socker. Lade det på ett fat och placerade ut på strategiska ställen. Mängder av fluglik hittades runt omkring senare.
 
På tal om krig (inte bar a mot flugor) utan även fred så berättade hon en gång att man var så förskräckligt rädd för RYSSEN. Men efter de hade träffat på en utsvulten mager Ryss som kom gående på ägorna så blev det annat liv i skällan.
         Den där magerkranken är inget att vara rädd för!!
 
Kommer just i detta ögonblick ihåg den där filmen där två kvinnor hittade en tysk flygare som två systrar tog hand om. Hade vart kul om farmor hade tagit sig en ny karl – EN RYSS.
Ja farfar hade redan lagt sig ”down under”
 
HÄFTIGT.
 
Så har någon fler haft flughåv eller vet vad filmen heter som jag surrar om?

4 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Ingen flughåv har jag haft, däremot fiskehåv, men den fångar man minsann inga flugor med. Dom, flugorna alltså, kan man ta med fingrarna, om man har tålamod. Dom är nämligen blinda bakifrån, och man kan smyga fram sitt finger om dom sitter på bordet, vänd från dig, och *krosskross* så var flugan ett minne blott 🙂

  2. Stina Jansson

    Så härligt med såna här berättelser! Just gardinflughåvar har jag aldrig sett några, men jag hittade en gång en flugsmällepistol på loppis: 2 flugsmällor som var monterade så att när man tryckte på avtryckaren smällde de ihop som två händer som slås mot varandra. Men så särskilt effektiv var den inte, ibland var det nästan så att flugan blåstes iväg…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.