Friskare arbetsplatser

 Det finns ingen studie på om vältränade människor presterar bättre än otränade i arbetslivet eftersom det beror på vilket arbete som ska utföras och hur motiverad man är för uppgiften. Men det är inte svårt att själv räkna ut att så är fallet.

 Så här säger R C Serfass , Prev Med 1984; 13:79-99
”En otränad person som har en maximal syreupptagningsförmåga på under 2 liter/minut kan använda endast 20 – 25 % av sin kapacitet över en 8-timmars arbetsdag. Även för stillasittande kontorsarbete är den kapaciteten en klart begränsande faktor vad gäller arbetseffektiviteten. Från denna grupp kommer också majoriteten av landets sjukpensionärer. Med regelbunden motion kan de flesta förbättra sin kondition med 50 % (1.5 ggr). Men viktigare är att en tränad person kan utnyttja 40 – 50 % av sin kapacitet över en 8-timmars arbetsdag. Det innebär att om en otränad person börjar motionera kan arbetskapaciteten öka med 300 % (dvs. 1.5 X 2 ggr = 3 ggr)!”
 
På frågan om ett företag ska satsa på friskvård blir svaret väldigt enkelt – har man råd att inte göra det? Det är lönsamt att erbjuda träningsmöjligheter.
 
Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.