Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ut ur Sverige

Ordet "industrispionage" som dykt upp i huvudet kring försäljningen av Volvo personvagnar användes nyss av en kommentator i Ekot. Det var skönt på ett vis, lite av en bekräftelse på att man inte bara är paranoid. Inte ensam i alla fall.

Den främste budgivaren Geely är ett litet kinesiskt bilföretag som tidigare mest tillverkat mopedbilar. Kring 200 000 fordon fram till i år, lite mer än SAAB brukade göra. En liten plutt med kinesiska mått. Landet som redan gått om USA som biltillverkarland.

För svensk industri, för Sverige och vår välfärd som helhet känns det som en tveksam affär. Varför skulle det ambitiösa Geely i det kommunist-kapitalistiska Kina där man inte behöver betala arbetarna så många tior låta tillverkningen stanna här? En total flytt om ett antal år skulle märkas på många fler sätt än gemene man tänker sig.

Vilka som egentligen står bakom Geely i det här är säkert svårt att utröna. Det kan vara riktigt stora drakar som förutom att köpa Volvonamnet tar hand om Volvos (och Fords?) know-how för spridning till fler företag i Kina. Landet har över 100 biltillverkare och många av modellerna är fortfarande livsfarliga. Volvos kunskapsbank kan säkert vara till hjälp här.

Av det lilla jag begriper i det här förstår jag så pass att jag inte tycker om det. Det är väl osäkert vilka muskler det svenska konsortiet har, men de har i alla fall mitt hjärta.

 

DN

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. I det kommunistiska Kina går det bra!

    Den här regeringen vill tydligen göra våra fabriker KOMMUNISTISKA direkt!

    Men det som den svenska staten äger det ska man sälja ut för en spottstyver?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.