Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Feltänk och slag i luften

Jag brukar då och då ha Västerbottens Folkblad, men nu har det varit VK en längre period.

På VF:s andra sida skriver vanligtvis Lars Bodén. Duktig skribent och säkerligen välmenande. Jag tvivlar varken på att han är en hedersman eller att han har insikter om företagen och deras villkor. Som näringslivsreporter var han väl sedd bland företagarna, det har flera sagt mig.

Trots gott handlag skriver han numera mest samma ledarsida. I regel svartvit som en gammal polisamazon och nyansbefriad som ljudsignalen till SVT:s testbild. *s* På den sidan spåras sällan någon världsvid finanskris eller djup lågkonjunktur, men alltid avgrundsdjup illvilja från Rosenbad. Så här skriver han i slutet på ledaren den 31/10:

Trots att S-regeringen Persson lämnade efter sig ett överskott på 70 miljarder har regeringen Reinfeldt slarvat bort läget och nästa år går vi back med 100 miljarder. Nog behövs det en annan regering! Östros är försiktig och klok.

Inga störande omvärldsperspektiv här inte. Det är nästan modigt att elda de sina med så ensidiga budskap. Många sossar rodnar när de läser sånt.

Det är bra om (S) har flyttat sig närmare företagen. Förmodligen är det mest försök till "triangulering", att ta över motståndarens huvudfrågor. Det är desutom ett slag i luften. Det hjälper inte att man pratar aldrig så mycket om företagande, entreprenörskap och finansiering när man ger ord med munnen och tar pengar med handen.

Som jag skrivit ropar flera från (S) rakt ut att förmögenhetsskatten är ett stort misstag. Vi har nu fått hem en hel del av de 500 miljarder som åkte utomlands när denna (s)katt dränerade landet. Småföretagarnas, skogs- och villaägarnas bundna kapital beskattades, många som disponerade mycket fritt kapital flyttade det. Om pengarna ska skattas ännu en gång har vi facit på att det blir så. Riskkapital som ska bli kvar och arbeta i svenska företag.

Likt forsarna i Vindelälven skulle pengafloden brusa dag och natt på vägen ut mot stora vida finanshavet om vi bytte Reinfeldt mot Sahlin. Allt på grund av socialdemokratiskt feltänk.

Det är ingen företags- och framtidsvänlig politik. Det är inte jobbpolitik.