Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sjuk försäkringsdebatt

Jag tror att debatten om sjukförsäkringen kommer att vara mycket annorlunda om en eller ett par månader. Väldigt mycket annorlunda om fyra månader.

Jag satt och cyklade träningscykel och såg på Cristina Husmark Pehrsson och Mona Sahlin i går kväll. Jag menar att CHR klarade debatten mot den allt mera populistiska (S)-ledaren mycket bra. Ja, att hon faktiskt vann.

Det tonläge och den skrämseltaktik oppositionen använt ett tag kan slå tillbaka riktigt hårt framöver. Tänk bara när folk t.ex. upptäcker att det tvärt emot propagandan finns möjlighet att gå tillbaka till sjukförsäkringen!

Att sjuka ska ha hjälp är självklart! Skulle Alliansen stå för att sjuka inte ska ha hjälp, då ska vi inte ha makten, men vi anser just att de ska ha ett bra stöd. Därför anslås 17 extra miljarder för att det ska bli bättre. De som inte kan hjälpas tillbaka till arbetslivet ska ha hjälp av sjukförsäkringen.

Sverige har länge behövt en stor reformering av sjukförsäkringen, något vi nu fått. Det kan behövas ytterligare justering i lagen (S) aldrig någonsin fick till, men den är oerhört mycket bättre än den framställs i "drevkören". Systemet ska vara hållbart och mycket bättre än det vi haft. När vi blir sjuka ska vi få hjälp och vi och våra barn ska ha råd med det.

Sahlin har fortfarande inte velat säga mycket om vad hon tänker om sjukförsäkringen. Det miljöpartiet och vänstern har att säga stämmer inte ihop inbördes, eller med det lilla som Sahlin har. Hon och partiet mörkar stenhårt vad De Egentligen Vill.  Se den här intressanta artikeln om det. Frågan är vilken skillnad det skulle bli gentemot regeringens förslag?

Valet 2010 blir tufft och de siffror vi sett de senaste dagarna kan ändra sig snabbt. Särskilt när sjukförsäkringsreglerna börjar fungera och blockledarna börjar prata Sverige igen.

 

SvD Expressen

Etiketter: , , , , , , , ,

28 kommentarer

 1. Per-Ola Moström

  Det är märkligt hur vi värderar debatten olika. Jag tyckte att Mona vann ÖVERLÄGSET.

  Vilket också tidningarna tycker idag. Kolla Expressen:
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1813193/experterna-mona-sahlin-vann-duellen-mot-cristina-husmark-pehrsson

  Jag läser ”Man kan koka ned det till att Reinfeldt måste komma hem nu om han vill överleva. Han måste hoppa in. Det går inte att skicka fram minröjningskompaniet längre, som de har gjort medvetet hela tiden i den här debatten”

  Jag tror att Reinfeldt blir tvingad att lyfta ut CHP om han ska ha någon trovärdighet!

  Du kanske fått hennes sista kram?

 2. Thomas Hartman

  Det är intressant att se hur moderaterna blivit systemkramare när det gäller denna diskussion. Argumenten från er kan sammanfattas

  1) Det var sossarnas fel
  2) Sossarna var mycket värre
  3) Sossarna gjorde ingenting alls åt problemen.

  Sen har ni börjat med

  4) Det är försäkringskassan som missförstått och
  5) Det är inget fel på lagen och kassan behandlar inte cancersjuka illa

  över till

  6) Sossarna överdriver och
  7) Tänk när folk inser att det inte är så illa ändå.

  Som tur är kan folk tänka själva. Klart att (s) också har ansvar men ert beteende mot utsatta människor är sanslöst.

 3. Isak

  Bäste Herr Nilsson, med en dåres envishet så fortsätter du att försvara den moderata hållningen till sjukförsäkringen
  Jag har själv av egen erfarenhet, tidigare på denna blogg
  varnat dej för dom konsekvenser som nu uppenbarat sig för
  allt fler. Kan inte begripa att ni inte själva upptäckte
  det abnorma med att skicka ut människor, som redan har det
  tufft nog, att också vara med och konkurera med friska på
  en arbetsmarknad som är tuff nog. Har tidigare tyckt att
  socialförsäkringsministern offentligt borde be dom anställ-
  da på försäkringskassan om ursäkt, och ev. tänka på avgång.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Per-Ola Moström (2009-12-14 14:12)
  Att som det ärrade debattproffset Sahlin älta missvisande ord som ”stupstocken” ger inte poäng. Husmark Pehrsson var betydligt mer saklig.
  Vad jag sett var det bara Expressens ”experter” som så där säkert uttalade att Sahlin vann. När socialdemokratiska experter uttalar stora ord om att det är dags för Reinfeldt att komma tillbaka och ”ta debatten”, mitt under EU-ordförandeskapets mest kritiska tid, då tycker jag bara det är patetiskt.
  Det är som jag säger. Snart går sanningen att man kan fortsätta i sjukförsäkringen upp för folk. Det kan hända att Sahlin sätter ”stupstocken” i halsen då.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Thomas Hartman (2009-12-14 14:20)
  Var det inte (S) fel att världens friskaste blev de mest sjukskrivna och förtidspensionerade? Har inte flera i partiet medgett ansvaret?
  Anna Hedborgs utredning som också kom fram till detta gav väl inte mycket förändring innan 2006?

  Har inte du förundrats över vissa beslut i Försäkringskassan de senaste 5-6 åren? Några fall jag hört om tycker jag att de drabbade bör gå vidare med.

  Förändring behövdes, men också vissa korrigeringar. Det bör finnas tidpunkter där avstämningar görs och rehabilitering möjliggörs utan att man gömmer bort människor. Är man sjuk ska man vara sjukskriven.

 6. Alliansväljare

  Som sagt, klicka på nedanstående länk
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1812541/sa-morkar-s-sin-skuggbudget
  Eller är det för pinsamt att läsa den, ”Isak”, herr Hartman och herr Moström?
  Förresten, ge mig en konkret anledning att vilja ha tillbaka de kollektiva förtidspensioneringarna som ägde rum under Göran Perssons styre! Eller anser ni socialister att en förtidspensionerad 30-åring ska fortsätta vara förtidspensionerad för alltid, även om arbetsförmågan förändras?

 7. Jonas E

  Hur kan man tro att en sjuk ska bli friskare genom att ge dom en försämrad ersättning – för ingen kan påstå att tappa ca 2/3 av sin ersättning inte är en försämring.
  Sen att man kan komma tillbaks till sjukförsäkringen är ju inget som gör en tryggare, eftersom reglerna för om man ”får vara” sjuk blivit snudd på omöjliga.
  Det sägs ocksä väldigt lite om vad som händer med dom som fortfarande kommer att anses för frisk av FK men för sjuk av AF = väldigt många som har gått på sjukersättning.
  Sen att efter 3 år i makten fortfarande skylla på den förra regeringen -är i det närmaste löjeväckande

 8. Jan Nilsson

  Svar till Alliansväljare (2009-12-14 22:56)
  Den där artikeln är direkt nödvändig att läsa. Den populism Mona Sahlin nu kör kan få svåra konsekvenser för många individer och för hela vårt land.
  När jag tänker på de fullt arbetande jag har i bekantskapskretsen och som FK ville ”pensionera bort” för tiotalet år sedan, så är din fråga helt klart värd att fundera på.

 9. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2009-12-15 03:58)
  Det är tyvärr en del som kan hamna i kläm, det blir till att ringa in problemen och åtgärda dessa snabbt.
  Menar du att det är oväsentligt att man kan komma tillbaka till sjukförsäkringen efter tre månader? Jag ser det som väldigt positivt. Tydligen oppositionen också, eftersom man inte låtsas om det.
  Sveriges stora och delvis kvardröjande problem med världens högsta sjukskrivningar och förtidspensioneringar, menar du att man ska lasta nuvarande regering för dessa?
  Först och sist, är man sjuk och utan arbetsförmåga ska man vara sjukskriven.

 10. Jonas E

  Denna regering har ju ändrat arbetsförmåge bedömningen från ”normalt förekommande arbete” till att ”prövas mot hela arbetsmarknaden”- så man kan bli helt plötsligt bli teoretiskt arbetsför, men i praktiken så finns det sällan sådana jobb. Vad händer med dessa personer som nu i teorin klarar ett jobb men i praktiken så är dom jobben i det närmaste obefintliga.
  Får man då komma tillbaks till sjukförsäkringen, eller blir då hänvisad till fortsatt låg ersättning? (troligtvis det senare).
  Problemet är inte att man gör om systemet, utan det är att man ruinerar/utföräkrar redan utsatta människor..

 11. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2009-12-16 02:53)
  Snabbt svar medan jag väntar på en sak…
  Att prövas mot hela arbetsmarknaden handlar om att kolla även andra arbeten. En pilot som blir enögd klarar många arbeten. Hade jag varit travtränare när jag fick astma hade jag kunnat duga till rektor ändå, osv. Återkommer!

 12. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2009-12-16 02:53)
  Det står tydligt att man får komma tillbaka, men bl.a. Mona Sahlin skrämmer många att tro att man inte kan det. Svårt sjuka ska inte prövas mot hela arbetsmarknaden och ska behålla den hög ersättningsnivå. Det går att komma tillbaka till sjukförsäkringen sen man fått sin situation prövad.
  Systemet ska fungera. Knappast så att alla blir nöjda, inte så att t.ex. HA och Bandidos kan fortsätta som sjukpensionärer, inte så att vi masspensionerar som förr – men så att vi har ett stöd också när det ofattliga händer.
  Alliansen menar inget annat och har inga val. Systemet och FK ska fungera.

 13. Jonas E

  Många som nu utförsäkras lider av förslitningsskador och smärtproblem. Där just att prövas mot hela arbetsmarknaden blir besvärligt.
  Exempel: 39årig man(JAG) med kronisk värk(arbetsskada) med de följdproblem som medföljer, och anses kunna arbeta i ett väldig väl anpassat 50%arbete utan statiskt/monotont arbete och flexibilitet ang. Arbetstid, arbetsinnehåll osov.
  Enligt FK har han nu möjligen rätt till halv ersättning från dem med de nya reglerna.
  AF säger att det är extremt svårt att hitta ett jobb som motsvarar dessa krav – dom ”kan ju inte trolla med knäna”.
  Knappast en unik historia..

 14. Jonas E

  Om det är fuskare som man jagar(tex. HA/Badidos) så är det knappast hårdare regler som hjälper – det är inte i reglerna det brister, utan det är i kontrollen.
  Själv har jag jobbat hårt i tung industri, med ständig övertid, och drabbats av en arbetsskada på grund av allt detta.
  Företaget är sedan länge välkänt hos FK för höga sjuktal, men vem jagar dom som orsakat masspensioneringen?
  Utan här jagas de drabbade istället!
  17 extra miljarder!, det är väl snarare en återställare av det tidigare indragna anslagen i början av mandatperioden. Sahlin behöver inte skrämmas, det gör Alliansen så bra

 15. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2009-12-17 01:33)
  Tungt att drabbas av detta, och så tidigt.
  Det dräller inte av lämpliga jobb i det här konjunkturläget. Ändå omsätts någonstans mellan 500 000 och 1 000 000 jobb i år. Jag känner varken dig eller din situation. Alla är vi olika, men om jag vore i ditt läge hade jag kanske försökt få återstarta i en lönebidragstjänst i ett arbete med unga eller gamla. Det behövs människor på så många håll. Även där det inte finns pengar att löna fler.

 16. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2009-12-17 02:17)
  Tror som du att kontrollen behövs. För övriga är ett ”uppsamlinsheat” efter en tids rehabiliteringsförsök är en god idé, väl värd att pröva. Det handlar inte om det som Mons Sahlin velat kalla det för att skrämma upp folk.

 17. Jonas E

  En vanlig respons när jag söker en arbetsträning/lönebidrag är till en början positiv, men när det kommer till vilka arbetsbegränsningar som man har så heter det ”då kan ju du inte jobba”, eller så har de helt plötsligt inte plats för mig.
  Så: Läkare anser mig ”färdigutredd”. AF anser mig ”extremt svårt att hitta ett jobb till”. FK anser mig ”halvt arbetsför ”enligt de nya reglerna. Arbetsgivare anser mig ”inte kunna jobba”.
  Att flytta folk från sjukersättning till aktivitetsstöd innebär enbart i mitt fall att man blir mer fattig, inte mer arbetsför.
  Verkar vara Alliansens linje tydligen!

 18. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2009-12-18 02:38)
  Låter som en väldigt knepig situation. Tycker du ska ta upp frågan med handläggaren ändå.
  Alliansen har positivare mål än de du beskriver. Annars vore vi rökta.

 19. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2009-12-18 02:38)
  Låter som en väldigt knepig situation. Tycker du ska ta upp frågan med handläggaren ändå.
  Alliansen har positivare mål än de du beskriver. Annars vore vi rökta.

 20. Jonas E

  Alliansen kan inte ha positivare mål när man först inför en striktare och hårdare tillämpning för FK, sen sparkar ut folk i utförsäkring, och sen påstår att man får komma tillbaks till sjukförsäkringen!!
  FK säger själv att det inte kommer att bli så många just på grund av Alliansens hårdare regler.
  Det gäller inte bara Sjukförsäkringen som reglerna blivit hårdare – många(däribland mig) har helt plötsligt inte längre godkänd arbetsskada = indragen livränta på grund av Alliansens nedrustning.
  Så det kalla vatten som Reinfeldt talar om efter senaste Sifo/Scb mätning är Alliansens egna dypöl..

 21. Isak

  Bäste Herr Nilsson, för varje nytt fall som berättar hur
  illa man blivit behandlad av försäkringskassan. Så visar
  du upp samma förvåning ”det kan inte vara möjligt”. Det
  som förvånar mig är, att du inte inser vilket hafsverk som
  din regering har skapat kring dom nya sjukförsäkringsreg-
  lerna. Det blir många att be om ursäkt på det nya året.

 22. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2009-12-18 23:17)
  Har ett fall ”i närheten” där det är fråga om huruvida den drabbade ska anmäla det som skett. Det är inte så mycket som förvånar längre.

 23. Jonas E

  Den tidigare godkända skadan anses numera vara en icke arbetsrelaterad sjukdom enligt FK:s läkare. Det finns ingen annan läkare som jag TRÄFFAT som håller med(håller på med överklagan med hjälp av facket – kan ta år).
  Detta är helt enligt Alliansens nya hårdare riktlinjer.
  Jag jobbade på en viss lastbils stolsfabrik i Umeå som är välkänd för sina sjuk och skadeproblem.

  Jag hade en förhoppning att jag skulle få klarhet i om jag har missförstått Alliansen, eller om deras anhängare själv inte har förstått vad Alliansen håller på med egentligen.

  Det verkar vara det senare. Vae infirmus.

 24. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2009-12-19 03:03)
  Inte lättsamt att vara sjuk – ”Vae infirmus”..
  Jag är övertygad om att FK behöver försäkringsläkarna. Det händer mycket som inte är riktigt, alla som skulle vilja slippa arbete (finns faktiskt sådana) har inte rätt.
  Men också jag har nära vänner som fått gå tuffa kamper mot FK:s läkarbedömningar i länsrätten – och vunnit! Det är inte alla som orkar med striderna.
  Men du är riktigt snett ute om du försöker lägga all irritation kring försäkringsläkares bedömningar på ”hitsidan” 2007. Det vet du nog egentligen. Gör du det inte kan du googla på lämpliga ord eller kolla med facket.
  Lycka till!

 25. Jonas E

  Om försäkringläkarnas bedömningar har ändrats eller inte beror ju på vilka regler dom ålagts av regering att bedömma efter.
  Det heter ju numera med Alliansens nya regler att man kan pricip ej anses vara fullt arbetsoförmögen om man inte är helt förlamad…..bara en sån sak..
  Det är självklart att Försäkringsläkarna behövs, men det läggs att för stor vikt på deras bedömningar, med tanke på att dom ej träffar de som bedöms.
  Mitt fack sa att jag skulle alldrig blivit nekad arbetsskada efter de tidigare reglerna, då var det försäkringsnämd som bestämde, nu bara 2 handläggare – Alliansen igen…

 26. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2009-12-19 16:04)
  En skärpning infördes 2005 då det beslutades att gällande regler verkligen skulle efterföljas. Då regerade inte Alliansen.
  Skulle gärna vilja veta var den där regeln du ”citerar” står att finna.
  Tror jag avslutar debatten här för min del, men återkommer om saken på bloggplats.

 27. Jonas E

  Ok för att avsluta …

  Den där regeln fick jag påtalad när jag var på min senaste arbetsförmågenbedömning( ca 1år sedan) – ditskickad av FK… det var läkaren som sade det till mig…han har ju sina instruktioner från FK….som har sina instruktioner från Alliansen.
  Det är riktigt att en skärpning infördes 2005 men jag fick min livränta beviljad 2006 så det är inte den skärpningen som drabbat mig nu.
  ”Vae infirmus” är snarare en tolkning av ”vae victus” = ve de besegrade (ty de hava inga rättigheter).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.