Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Arbete och arbetslöshet

Jag fick en intressant länk i en kommentar idag. Den bör läsas av var och en som är lite samhällsintresserad. Där finns en tabell som visar hur arbetslösheten sett ut lite bakåt i tiden om man räknar arbetslösheten som man numera gör.

När nu Sverige övergått till att göra som Europa så ändrar sig ett och annat. Förutom att vi nu räknar alla som arbetar eller vill arbeta i åldrarna 15-74 istället för S-regeringens 16-64 så räknas även heltidsstuderande som hellre vill arbeta, alla som sökt jobb sista 4-veckorsperioden.

Man funderar hur det kunde komma sig att arbetslösheten var nästan lika hög våren 2005, när alla kvarnar malde, som den är nu, efter att världen nästan stannade av ekonomiskt i fjol.

Läs gärna raderna omkring tabellen också. Finns en del insikter att hämta.

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

  1. Jonas E

    Jo det ställer ju frågan på sin spets.
    OM arbetslöshet är en medveten stategi(över blockgränserna desutom), så kan man ju undra över hur seriös arbetslöshets debatten är just nu?.
    Ska man dessutom enligt den artikeln(finns många andra liknande artiklar också) kunna få nollarbetslöshet, så måste vi behålla kronan också(ingen euro alltså), för att ha kvar manöverutrymme mot inflationen!.
    Så frågan är om den artikeln belyser sanningen.
    I så fall så är Arbetslinjen bara propaganda.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-02-05 14:14)
    Nu tror jag den här artikeln både lider av konspirationsteoretisk slagsida och lite annat. Omfattar du tankarna för egen del?

  3. Jonas E

    Denna Avhandling bygger på intervjuer med ett femtiotal av de centrala aktörerna i svensk ekonomisk politik sedan 1970-talet, som själva berättar om åren som (de) förändrade Sverige: Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Göran Persson, Anne Wibble, Kjell-Olof Feldt, Bengt Westerberg, Bengt Dennis, Allan Larsson, Erik Åsbrink.
    Att prioritera låg inflation före full sysselsättning var också vad OECD rekommenderade sina medlemsländer i den så kallade McCracken-rapporten som kom 1977
    Lite svårt att avfärda med ord som ”konspirationsteoretisk slagsida”
    Jag vet inte riktigt vad jag tror

  4. Jonas E

    Ja och inflation bekämpades ju enligt avhandlingen: förr med devalvering, nu med arbetslöshet. Frågan är vad som är bättre?. Frågan är också vad som är gäller i framtiden?.
    Ska Arbetslinjen fungera enligt den avhandlingen så är det återgång till devalvering och stor offentlig sektor!, och offentlig sektor är ju närmst en svär ord för Alliansen. Dessutom så måste vi ju i så fall behålla Kronan också.
    Citat från Bildt: ”Jag kommer aldrig mer att underskatta vikten av att genomföra förändringar på ett tryggt och anständigt sätt”.
    Bortglömt i Sjukförsäkrings och A-kasse förändringarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.