Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

DN:s bottennapp om skotrar

Idag har jag läst en rätt usel artikel på DN:s ledarsida.

Artikeln handlar om skotrar och har rubriken "Skoter: Suparkultur att uppmuntra?"  Innan jag skriver mer får jag säga att jag inte äger någon skoter. Däremot har vi en liten utombordarbåt i hemtrakterna och besöker gärna båtägande släkt i Stockholms skärgård.

Jag brukar uppskatta Hanne Kjöllers artiklar, men idag förvånades jag över hur enögt kategorisk en begåvad skribent kan bli. Jag säger inte att artikeln är substanslös och utnyttjar inte att hon har med ett grovt faktafel om Norrbotten. Jag tror ändå att Hanne missat det mesta av "skoterkulturen" och framför allt misslyckas rejält med att ställa den i relation till exempelvis Stockholmsregionens båtliv.

Jag har full förståelse för att man kan reagera som en neanderthalare av att utsättas för höga koncentrationer av de mest hänsynslösa skoteråkarna. Särskilt när man dragit till fjälls under den ljuvligaste vårvintertiden och får turen sargad av många (underåriga?) förare som överträder reglerna.

Man borde ändå inte skriva så enögt och affekterat som Hanne på en ledarsida. Man borde skaffa sig någorlunda bredd och djup i ämnet innan man där uttalar sig om något så varierat som "skoterkulturen".

Jag tänkte ett ögonblick "vända" artikeln för att belysa perspektivfelet. Göra motorbåtarna i Stockholms skärgård till måltavla. Det hade gått lätt. Fakta finns att ösa av, med motsvarande kriterier. Tvåtaktarnas bränsleutsläpp, ljudet, mosade naturupplevelser,  hänsynslös framfart, toalettutsläppen i vattnet, båtfylleriet, antalet berusade vid drunkningar och båtolyckor, krav på mer reglering, godkända leder m.m.

Båt- och skoterliv har sina underbara och praktiska sidor, men också problem som måste hanteras. Genom omdöme och lagar och regler. Det kan hända att man måste göra mer än hittills i de mest belastade områdena. Till sjöss och tilll fjälls.

En annan sak är de kommentarer som kommer fram. En stjärna undrar hur de arbetslösa norrlänningarna alls har råd med skoter. Man skulle vilja upplysa denne att en del av oss bor i kommuner där arbetslösheten innan krisen var lägre än i Stockholm, och nu inte är mycket högre.

Nej, vi ska inte ha något ordkrig mellan norr och söder och vi behöver inte bränsle till ett sådant från DN:s ledarsida. Vi är beroende av varandra.

Kanske någon kunde bjuda Hanne på en skoterupplevelse av familjemodell? Så kunde hon sedan skriva en ursäkt till det breda skoterkollektivet. På DN:s ledarsida. 😉

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. En man

  Du gör missstaget att tro att skoterägarna är alla. Att det är norr mot söder. Det är det inte. Jag har mina rötter i det område som Kjöller beskriver, och jag håller med henne i det hon skriver. Skoterismen har tagit över fullständigt, till nackdel för ett naturligt friluftsliv och djurlivet.

 2. Jan Nilsson

  Svar till En man (2010-04-07 16:07)
  Som jag skriver kan det behövas att man gör mer i de mest skoterbelastade områdena. Jag är inte skoterägare och har ibland själv upprörts av massiv och hänsynslös skotertrafik. Men jag känner få skoterägare som skulle beskriva sitt intresse och sin möjlighet att ta sig ut i naturen som en ”suparkultur”.
  Många gånger sätts tyvärr norr emot söder, när storstadsbor kräver mycket skarpare regler (eller direkt förbud) för motornyttjande i norrländsk glesbygd, något man inte vill ha i sin egen närhet.

 3. Monica Wahlström

  Jag tycker inte heller man ska polarisera norr/söder bara för att. MEN, jag tycker Jan gör en intressant liknelse, med båttrafik. Och det skulle vara jättekul om Hanne kom på en skoterutflykt. Jag hänger på!
  (har du skickat henne ditt inlägg?)

 4. Jan Nilsson

  Svar till Monica Wahlström (2010-04-07 23:01)
  Vi kanske skulle inbjuda henne till Vännäs? Finns säkert skoterfolk som skulle vilja vara med och ge henne en positiv upplevelse. *s*
  Jag ska sända henne mitt inlägg. Jag jag kommenterat under artikeln och bifogat texten som länk, men det är inte säkert hon läser sånt. Tack för idén!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.