Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tankesmedja utan grund

Här på VK-bloggen har det dykt upp "tankesmedja" utan hållbara tankar.

Jag trodde först att det var Sverigedemokrater som ville retas med en av sina huvudmotståndare i valet, Moderaterna. När jag nu läste ett inlägg till förstår jag att det inte är så, det måste vara ett angrepp vänsterifrån. Moderaterna dras ner i bloggen, men inte på ett sätt som direkt lyfter SD.

Ordet "Axiom" betyder enligt Wiki bl.a.  "grundsats som kan accepteras utan bevis". Smedjans svammel om "Reinfeldt och Åkesson i armkrok" och vad de "bör sträva efter i sitt byggande av gemenskap och förtroende" visar att bloggen vill slå fast en sorts grundsats som det varken finns bevis eller belägg för. Tvärtom.

Det räcker med att gå igenom Sverigedemokraternas hejd- och grundlösa löftespolitik. Man verkar t.o.m. distansera Ohly i grenen ofinansierade löften. Det är lite av ett rekord och långt från Moderat politik.

Kommer man sedan in på det allt naknare och råare främlingsmotståndet är saken klar. Det finns i grunden få beröringspunkter mellan M och SD, mycket färre än någon kan tro.

En fråga till VK är om man ska tillåta ett anonymt bluff-kampanjande på bloggen? Jag förstår att det är svårt att avgöra var man ska dra gränsen, men någonstans måste det ju ske. Annars vet man inte var nivån till slut hamnar.

 

Etiketter: , , , , , ,

12 kommentarer

 1. Isak

  Desperationen breder ut sig bland moderaterna. Nu skall man
  förbjuda någon som man tror bedriver kampanj emot moderat-
  erna. Tankesmedjan har vid ett antal inlägg framfört att det finns ett samband mellan f.d. moderater och SD. Och
  det finns ingen från moderaterna som har förnekat detta.
  Att moderaterna som det statsbärande partiet, inte skulle
  kunna tåla att många av SD medlemmar har samma värdegrund
  är demokratiskt klandervärt. Det skulle vara mer klädsamt
  om moderaterna i stället tog avstånd under alla förhåll-
  anden till alla former av samarbete med SD.

 2. Lennart Andersson

  Jag finner Axiombloggen intressant eftersom man inte vet om det är enskilda personer eller något parti som skriver. Jag tror inte de är anonyma för att de inte vill synas. Jag tror de vill lyfta fram olika frågor för att vi läsare skall tänka till och inte av gammal vana stödja eller förkasta ett uttalande genom att titta vad det är för partibeteckning. Nu spekuleras det om axiom är vänster eller höger. Det säger en hel del om dem som försöker sätta en etikett på dem. Jag ser fram mot fler anonyma åsikter från andra än axiom. Leve det fria ordet

 3. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2010-04-08 20:41)
  Isak, du och dina desperata Moderater.:) Kan än en gång tala om att min o vår desperation inte finns.
  Jag har inte läst alla ”tankesmedjans” inlägg. De jag läst och citerat räcker för att se att man är gravt oseriösa och bidrar till att smutsa poltiken.
  Ingen förnekar att SD fått en del folk som tidigare varit moderater. Där kan SD och vi kanske ha ett gemensamt intresse. De av att få och vi att bli av med.
  Armkrokande och gemensamt planerande finns däremot inte på kartan. Lögnaktiga och oetiska kampanjer, om det riktar sig mot Mona, Maud eller Moderaterna ska vi hålla långt borta. Eller?

 4. Jan Nilsson

  Svar till Lennart Andersson (2010-04-08 21:56)
  Lennart, så du bryr dig inte om att de bakom sin anonymitet och låtsasanalyser sprider helt lögnaktiga uppgifter? Ingår du i gruppen? 😉
  Nåja, man får väl ignorera det som är rena lögner och substanslösa insinuationer. Det skulle kunna bli den smutsigaste och otrevligaste valrörelse vi skådat i Sverige om såna här inslag blir vanliga och accepterade.

 5. Isak

  Bäste Herr Nilson, jag har inte sett ett enda inlägg där
  du har tagit avstånd från den både lögnaktiga och smutsiga
  kampanj som dina partikamrater har ägnat sig åt under det sista året mot Mona Sahlin. Att” armkrokande och gemensamt
  planerande” var väl inte så farligt, all den stund som man
  inte under alla förhållanden tar avstånd till alla former
  av samarbete med det rasitiska SD. Att du själv har vädrat
  din islamafobi gör ju inte saken bättre. Och jag vet inte
  om Axiom är fågel eller fisk. Men att tysta dom för vad
  dom skrivit hitintills, då är man mycket desperat.

 6. Pär Andersson

  Det här är nog ett slag du inte kan vinna, Jan. Har du gett dig in i ”leken” på nätet får du nog tåla mer än du måste göra med andra partiers mer seriösa nätdebattörer. Vad som är sant och äkta går inte att urskilja från rena fantasifoster. Skulle tidningen söka efter och förbjuda även relativt vita lögner i bloggarna skulle det här forumet inte ha varit så vitalt som det är. I morse såg jag att en centerpartist liksom dig efterlyste censur och dessutom krävde bevisande statistik från VK. Men skulle endast borgerlighetens megafoner tillåtas här förlorade siten sitt existensberättigande.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2010-04-08 23:08)
  Det finnas saker som sagts om Mona som jag inte vill stå för. Jag har också vid flera tillfällen skrivit om hur jag reagerat på, och tagit avstånd från, hur hon förföljdes av fotografer och journalister vid drevet kring den så kallade ”T-saken”. Annars finns det tillräckligt mycket att kommentera kring både politik och bristen på politik. Tänkte du annars på något speciellt?

  ”Tankesmedjan” smider inte sina saker under rubriken ”Politik- och opinionsbloggar” i alla fall. Alltid något.
  Nu har jag kostat nog bokstäver på dem.

 8. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-04-08 23:23)
  Du kan ha rätt, Pär. Det här kan kanske inte vinnas. Men jag har fått säga vad jag tycker.
  Det här innebär att jag skulle kunna göra en anonym blogg och skriva att Ohly samarbetar och valplanerar med ”Rättvisepartiet” och hur de resonerar tillsammans. Eller hejvilt insinuera saker om Mona Sahlin och något parti på vänsterkanten som hon inte alls vill samarbeta med. Det är kanske tillåtet och möjligt även på seriösa sajter, men jag kan inte säga att jag gillar det.

  Att bara borgerligheten skulle tillåtas säga något har jag aldrig önskat. Det vore dessutom trist värre utan mothugg och debatt!

 9. JonasE

  Om axiom betyder det du skriver så börjar man undra om Inte Alliansen är felstavat, borde vara Axiom där med, med tanke på allt svammel som kommit från Allians håll.

  Om SD är ett missnöjesparti för ex Moderater, eller kanske till och med extrem Moderater eller inte har jag ingen uppfattning om, är helt enkelt inte nog insatt eller brydd om SD, men nog har många ”missnöjda” Moderater dykt upp där, men hur många andra missnöjda från andra partier som gått till SD har jag ingen koll på.
  Finns det någon trovärdig statistik på det?.

 10. Lennart Andersson

  Jan. Jag tillhör ingen grupp eller parti. Jag bor inte i dina trakter. Jag bor på västkusten men jag har ett intresse att ta reda på fakta. Då försöker jag ta reda på så många olika källor som möjligt. VK är bara en av hundratals svenska nättidningar. Ännu fler finns det utanför Sverige. För min egen del är det ointressant med vad du har för bakgrund, jobb förmögenhet osv. Det är också mindre intresant vad du skriver om. Det som är intressant för mig är HUR du skriver det. Det som är så fascinerande med internet är att jag på ett par skunder kan kolla sanningshalten i dina påståenden.

 11. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-04-09 02:10)
  Vet inte var statistiken kommer ifrån, men man har sett en del uppgifter under åren. Det tillflöde som varit har kommit från de mest olika håll. Man flörtar till höger och man flörtar till vänster.

 12. Jan Nilsson

  Svar till Lennart Andersson (2010-04-09 07:09)
  Tror säker att du har ett intresse av både det ena och andra. Fakta har dock inte så stor plats för den företeelse som blogginlägget handlar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.