Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tämligen intensivt

Förutom busskörningen, där Jan Öhman tagit merparten och jag lite mindre, finns det mycket annat att göra när man ansvarar för 30 personer på den typ av resa vi nu gjort med Mariaskolans högstadieelever. Det är många beslut att ta för ledarna, rätt mycket styrning som måste till för att resan ska flyta bra och att tider – t.ex. mat- och sovrytm – ska hållas inom någorlunda ramar.

Med en åldersblandad högstadiegrupp med stora individuella skillnader finns också mycket man ska göra och vara som ledare. Några behöver lite extra hjälp eller trygghetstillskott, andra tydliga gränser. Att många inte varit utanför Sverige tidigare gör ansvaret än större.

När det varit "undervisning" på riksdagen, EU-parlamentet, koncentrationsläger eller i bussen via högtaleriet har det varit tyst och uppmärksamt. Eleverna har över huvud taget klarat det hela väldigt fint och det är en glädje att se hur flera av de stillsammare vuxit, ”blommat” och mer och mer börjat synas och ta plats under resan. På ett positivt sätt. Även bland de ”yvigare” finns mycket att glädja sig åt.

Det vore på ett sätt bättre att få börja ett läsår med en pedagogisk resa som den här. Istället för att ha det i slutet av ett läsår. Samtidigt krävs mycket planering och förarbete som det blir svårare att klara vid en höstresa.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.