Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Stort och smått

Sätter in näst sista inlägget med anknytning till Näsland. Har ju kvar lite från Västra Vänfors också. Innan det kanske börjar komma andra fordon till helgen.

Några av de gamla pärlorna som i lördags visades en bit från Öreälven var skogsmaskiner. Den första här nedanför hade så krångligt namn att jag inte kunde registrera det, men den tjänade visst i Sikeå på slutet.

Där lämnades den i skogen och växte så småningom fast i en gran. Trädet fick sågas ner för att man skulle kunna frakta iväg traktorn. Entusiastfordon har i regel en historia. Föraren är som synes inte direkt samåldrig med fordonet.

Den röda traktorn nedan var med på en av de första bilderna från dagen. Sätter in en bild till på den för att visa skillnaden i storlek på BM:s "urskogstraktor" och en någorlunda modern. Antagligen ganska stor skillnad i både kapacitet och skogsskador. Den "moderna" ÖSA:n kommer i rakt nedstigande led från den lilla "Bamsen" och är förresten snart ett kvartssekel gammal den också.

Intressant är att tillverkningen av de mindre skogstraktorerna för gallring och mer privat bruk, exempelvis Vimek, påverkades ganska lite av finanskrisen. För de stora blev det ett tag nästan tvärstopp, men de små sålde.

Så till det lilla. Arnold Ulander, numera mestadels bara tekniskt geni, hörde tidigare till dem som servade pappas bilar på Volvos märkesverkstad i Bjurholm. I lördags kom han till veterantraktorutställningen med en motor-cykel.

I början på 30-talet kunde man köpa en sats med bl.a. motor, tank, extrabromsar och gaffelförstärkning m.m. från Rex för 275 kronor. Satsen förvandlade en vanlig herrcykel till en nästan 100 kubiks motorcykel utan någon som helst fjädring som med sina smala hjul gick alldeles för fort på de dåliga grusvägarna. Hjälm hade ingen hört talas om. Märkligt att någon enda ägare överlevde.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.