Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Insikter från avbytarbänken

Man är inte arbetslös som arbetssökande. Det är närmast ett heltidsarbete.

Nu filar vi på flera olika saker och står kanske på lite extra, men bara den obligatoriska byråkratin kan under vissa omständigheter bli gigantisk för den som försöker fånga vissa extra arbetstimmar i flykten. Just nu söks det både vanliga jobb, skissas på affärsplan och budgetar och kikas på andra möjligheter. Det hade varit roligt att ha ett arbete innan det datum då jag skulle ha mitt första samtal på Arbetsförmedlingen, men det är inte troligt som det ser ut nu. Det drar åt saker som tar mer tid.

Det blir några besök i veckan, några ansökningar och lite "coachning" från ett håll. Än är det många dörrar öppna, men snart måste några börja stängas.

Några arbeten som passerat har inte medgivit så mycket planeringsbar tid på helgerna, det vill jag ha i viss utsträckning för engagemang i min församling.

På vissa håll ses politiskt engagemang som en stor belastning, vilket jag både förstår och beklagar. Det vore olyckligt om bara offentliganställda, anställda i semistatliga storföretag eller ett fåtal företagare kan vara "fritidspolitiker". När jag tänker på hur det ser ut i Vännäs så är det inte många politiskt engagerade som arbetar i den helt privata sektorn.

Jag tror att det är ett stort problem, både för demokratin, näringslivet, närsamhället och landet.

Etiketter: , , , , , ,

13 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  Du har alltså inte prövat på att leva i verkliga arbetssökarlivet att inte ha tillgång till en egen dator ännu. Allt arbetsökande du har gjort nu, skulle du fixa all det med att använda någon annans dator om så det är på AF eller hos en granne? Att nedvärdera en medmäniskas avsaknad av resurser eller för den skull dessa personer som har avstått datorer att anskaffa sig en, är skämsfullt av personen som gör det till dessa personer.
  Att leva som om du inte har en egen dator med en attityd av att göra det är som en amatörforskning, är du inte värdig att vara medmäsnklig politiker.

 2. Arbetare

  ”Några arbeten som passerat har inte medgivit så mycket planeringsbar tid på helgerna”
  Får man verkligen ställa sådana krav och behålla akassa?
  Det var en nyhet???

 3. Krister Klermalm

  Enklare form då. Du söker jobb utan egen dator hemma och se hur det är då att söka jobb. Det blir knepigare och vilket elände med frustration att söka rationellt och effektiv efter jobb. Tyvärr ser du det som amatörforskning som du kommenterade om en gång tidigare av mitt inlägg. Betackar personer som har nedvärderande attityd åt andras livsförhållanden. Vad anser du om om hur det är för funktionshindrade på arbetsmarknaden som kan läsas på min senaste blogg?

 4. Jan Nilsson

  Svar till Krister Klermalm (2010-12-03 22:58)
  Förstår fortfarande inte. Utan dator? Jag har dator. Var hittar du en nedvärderande attityd mot arbetslöshet och arbetslösa i det jag skrivit? Kan du hitta något som du kan tolka ditåt så vill jag både veta var och säga att den inte finns i verkligheten.
  Jag tror det var nyttigt att få se arbetsförmedlingen åtminstone litegrann från insidan, jag hade aldrig varit utan arbete tidigare. Sedan inbillar jag mig inte att jag provat så mycket.
  För övrigt arbetar jag en hel del numer.

 5. Krister Klermalm

  Precis, du har en dator. Det har inte alla. Är det så svårt att förstå – hur det är att sök jobba utan egen dator.
  Har du svårt att förstå. Stäng din dator och sök jobb.

  I din bloggartikel ”På Arbetsförmedlingen” från måndag 04 oktober har jag kommenterar där följande:
  Krister Klermalm säger – Jag följer med spänning på vad du kommer fram till vägen igenom arbetslösheten.
  Pröva skicka digitalt ifrån AFs terminaler. Till vissa företag kan du inte göra det.
  Ställt dig inför också att du inte hade någon dator hemmma och försök hitta någon otidsbegränsad plats att skriva med komfortabelt miljö i lugn o ro.

  Du svarade med:
  Jan Nilsson svarar – Jag lovar att försöka göra lite amatörundersökningar och meddela en del resultat. Kanske även från konkurrenterna.

  Undra hur det har gått med de saker som jag nämnde om som du skulle göra en ”amatörundersökning” på.
  Skicka digitalt ansökan fårn AF terminaler till företag och söka jobb utan egen dator och en utskrift av din CV på deras terminal.
  Att skriva bara med ordet amatör så tar du inte allvaret med hur andra har det i sina verkliga liv som arbesökande utan egen dator.

  Fler beslutfattande politiker borde fått uppleva olika livssituationer som folket lever i.
  Jag är en livslevande exempel på inom många instansers maktmissbruk med andras liv.
  Många av politiker har inte levt nära verkliga livet utan resurser tillhands och är bakbunden med maktlöshet över sina värdiga liv så ska dem lägga fram riktning för hur det ska styras i vårt land.
  Det är ju så lätt att ha en uppfattning om att söka jobb när du har verktygen själv och aldrig varit arbetslös å varit i systemen.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Krister Klermalm (2010-12-04 11:22)
  Jag förstår fullt ut att jag på många sätt är gynnad. Det jag inte förstår är ditt angrepp på mig. Om du undrar vad jag menar så läs din första kommentar här och fundera över vad du skrivit.
  Jag kan heller inte hitta ett ord av nedvärderande i det jag skrivit. Ordet ”amatör” handlade t.ex. om mig själv och det betyder för övrigt att man älskar det man gör. Gör något för att man gillar det. Något som kanske inte var helt korrekt i sammanhanget.
  Vad gäller mitt ”rapporterande” kom jag ganska snart fram till att det var mindre lämpligt. Av olika anledningar.

 7. Krister Klermalm

  Du är gynnad förstår du. Förstår du att AF resurser inte är tillfredställande?
  Förstår du att du då inte ser andras situation när dem söker jobb när du är gynnad.
  Min angrepp handlar om hur du använter själv ordet amatör.
  Ordet amatör används även i klassiciering på det du älskar att göra – proffesionellt som yrke eller amatörnivå på fritiden.
  Dock passar ordet inte in på i det verkliga livet och sätta sig in i det som någon lever i – är istället verklig fakta.
  Det är inte bara dyslektiker som behöver förbättra sitt ordkunskap i menings skrivandet.

 8. Krister Klermalm

  Vad ska du gör av med din ”rapporterande” mindre lämplighet av olika anledningar till något vettig av den rapporten.
  Min egen kunskapsbank med AFs dator resurser konsulteras inte till några förbätringar som säkert fler har påtalat till personalen på AF som inte blivit åtgärdade.
  Här följer punkter där det brister:

 9. Krister Klermalm

  * Placeringen där du ska sitta samlas grupper ibland – vill du på ditt kontor folk som knuffar till dig under arbetetsgång?
  * Var ska du placera anteckningsblocket någonstans – båda om sidorna kan det vara ytan för musen bredvid ellel en vägg.
  * Olika operativsystem på datorer eller har inte användbara program i dem – går inte skriva om du skrev sist på den nyare op:n.
  * Nätverketet gör att datorn segar ned i programmen du använde när fler är på nätverket å jobbar vid dem andra datorerna.

 10. Krister Klermalm

  * Datorerna står ofta trasiga för jämnan utan några åtgärder att fixa till det och ordna ett inloggnings system.
  * Handläggarens egen vetande om deras befintliga datorresurs finns eller inte eller hur dessa fungerar.
  * Var kan jag ha mina ytterkläder och väska någonstans utan att behöva lägga vid det bristande arbetsytan som finns.
  * Finns det möjligheter för mig att äta någonting där om jag är där i längre en tid om så behövs.

 11. Krister Klermalm

  Det är inte arbetssökandet vilja at söka jobb som brister utan AF hantering med arbetsökande att inte lyssna på dem där det brister.
  Personalen är en stor punkt i sig som jag har reagerat på under åren då jag har stött ihop med AF. Tänk att jag har mer förakt idag än innan med AF av bittra erfarenheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.