Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Draken i Vännäs

Att Vännäs har ett av de mer intressanta motormuseerna är det märkligt många som inte vet. Både i Vännäs och Västerbotten.

Föreningen bakom firar 25-årsjubileum nästa år. Gänget som idag arbetar med museet är allsidigt både till ålder och kön och det återspeglas också i utställningen. Det är just en utställning, inte bara fordon på rad, utan olika saker som ofta är insatta i historiskt sammanhang.

Idag kom Draken dit, den som heter J35 i förnamn. Ett klassiskt svenskt, deltavingat stridsflygplan som kom till för att kunna möta de kärnvapenbestyckade överljudsbombplan som då också hade Sverige som mål. SAAB-produkten flög under 46 år i fyra olika länders flygvapen. Det är inte det första planet, men det hittills största på museet i Vännäs.

Museet är sommaröppet, men kan visas året runt efter överenskommelse. Är man Vännäsbo med en gnutta historiskt intresse borde det vara obligatoriskt att komma till den ständigt förändrade utställningen åtminstone var tredje år. 😉 Umeåbor kan få dispens till vart femte år. Det är ju så långt från Umeå till Vännäs jämfört med andra vägen. *s*

Har man besök från andra landsändar, länder eller världsdelar och vill visa något annorlunda eller historiskt så kan man med fördel ringa och komma överens om en visning av museet.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Lennart Vilhelmsson

  Har Draken en så stor nossektion? Jag tycker mig se både stjärtparti och propeller också på objektet på lastbilsflaket. Och formen i övrigt stämmer väl överens med Safiren. (Hade gamla flygplan som hobby i min ungdom, innan jag blev bilfantast, och byggde gott och väl ett hundratal plastmodeller inklusive både Draken och Safiren)

 2. Jan Nilsson

  Svar till Lennart Vilhelmsson (2010-11-03 09:41)
  Ska kolla med känningar i föreningen, men i papperstidningen ser man att planets nos är väck. Tror att den ligger på lastbilen.

 3. Lennart Vilhelmsson

  Har pratat med kontaktpersonen på museet. Det visade sig att jag hade både rätt och fel. Visst var det så att det var en Saab Safir på lastbilen. Men detta flygplan var inte ämnat för Vännäs Motormuseum, utan hade en annan, för oss okänd, slutdestination. Mysteriet löst! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.