Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Lite om elpriset

Tänkte skriva något om elpriset som säkert får en och annan att gå i taket, samtidigt som andra inser det vettiga i tanken. Väntar dock med det ett tag.

Talet om att elbolagen skulle bluffa med produktionen för att driva upp priserna får en vass kommentar i dagens VK av Lars Lagerkvist, VD för E.ON försäljning. Värt att läsas, vad man än anser om problem och lösningar.

 

Etiketter: , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. JonasE

  Artikelns argumentation skulle bära större trovärdighet om elbolagens vinster minskats av alla problem, men nu är det tvärt om!!.

  Om elbolagens vinster återinvesterades i stället för vinstutdelades skulle deras argument även då vara mer trovärdiga, men här pratas det om ”områden som konkurrens och miljömål”, när vinsterna skenar!.

  Jämförelsen med bensinpriset är i det närmaste löjeväckande då detta är importerat, och elen producerad här!.

  Elmarknaden är ett förtäkt monopol, och gör fältet mer eller mindre fritt för prishöjningar!.
  Varför är ett privat monopol bättre än ett statligt??

 2. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-01-30 01:13)
  Huvudproblemet är att elförbrukningen ökar snabbare än nyproduktionen.
  Jag försvarar inte bolagen, men visst ligger det något i argumentationen när E-ON:s man säger att de tre jättarna i Sverige producerar 40% av det vi förbrukar i Norden? Det är inte direkt monopol.
  Att vi haft ett kärnkraftsbeslut som hämmat utvecklingen inom området ligger också bakom att vår kärnkraft inte är lika effektiv som t.ex. Finlands.
  Sen tror jag att det är många hundra miljarder som ska investeras i svensk kraftproduktion närmaste decenniet.
  Bolagen ska granskas, men nu är det mycket populism ute och går.

 3. JonasE

  Nej 40% är inte en monopolsituation, men är inte alla elproducenter kopplade till Nordpool??..det är den monopol/kartellsituationen jag menade!!.

  Och min fråga kvarstår: varför är en privat monopolsituation bättre än en statlig??….litar helt klart mer på statens avsikter!!.

  Staten har faktiskt ett bra verktyg i vattenfall om man vill pressa elpriser, men vill man verkligen det??…..frågan är berättigad när man hela tiden strävar mot utförsäljning!!!.

  Faktum är att när det gäller behovet av kärnkraft är vi nog mer ense än du tror..jag anser att vi skall ha den kärnkraft som behövs!.

 4. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-01-31 01:27)
  Vi behöver en mer välfungerande marknad, där är vi nog också delvis överens. Samtidigt måste det vara en marknad. Drömmen om ett fast, lågt och prisstoppat elpris i en situation där förbrukningen ständigt ökar, men inte produktionen, den är milt uttryckt orealistisk. Tänkte skriva mer om det framöver.
  Vad jag vet finns ingen som förespråkar en utförsäljning av Vattenfall i sin helhet. Delar har däremot diskuterats.
  Trevligt att vi kan enas om att vi behöver kärnkraften. Jag måste säga att jag förundras över läs- och räknekunniga människor som vintern 2010/2011 säger att det hade gått bra utan.

 5. JonasE

  Personligen så är jag inte allt för drabbad av elpriset, värmer med pellets här hemma, men jag oroar mig för detta framförallt för industrins skull, och de jobb som hänger löst därav…….sen så hamnar privat huhåll i ett moment22, dom skulle behöva minska sitt elberoende, men har inte råd på grund av det höga elpriset(inga pengar över efter elräkninhgen alltså)…..det kanske är dags för ett elskatteavdrag istället för jobbskatteavdrag??…..skulle gynna betydligt fler!!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.