Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Västerbottens pyramider


Det här med demografin och "ålderspyramiden" är ingen promenad i parken för någon kommun. Inte för landet som helhet heller. Lite skrämmande kan prognoserna verka, men det är viktigt att politikerna är medvetna så att man kan hantera situationen så bra som möjligt.

Det handlar om hur många som varje arbetande ska försörja i framtiden, närmare bestämt om 20 år, 2031. Redan nästa år kommer 73 kommuner att ha ett svårt läge då varje arbetande ska försörja 1,5 som inte arbetar. Då sägs det att man har en försörjningsbörda på 2,5.  I kommunerna Solna och Sundbyberg har man idag de bästa siffrorna. Där försörjer varje arbetande en person utöver sig själv.

2031 kommer 200 kommuner att ligga på eller över faktor 2,5. Ett antal kommuner kommer att ha ett "extremt" läge där varje arbetande ska försörja minst två stycken.

I Västerbotten beräknas år 2031 tre kommuner att klara sig under en försörjningsbörda på 2,5. Prognoserna pekar på att Umeå har faktor 2.35, Vännäs 2.48 och Skellefteå 2.49. Artikeln jag länkat till ger exempel på kommuner med en helt annan situation.

Samtidigt som en del av oss får glädja oss över våra egna siffror gäller det att inse att vi måste tänka på hela landet framöver. Vi är olika kommuner med olika förutsättningar, inte olika länder. För mig är det alldeles givet att det måste ske en utjämning, frågan är hur den ska ske. Man får också ta i beräkningen att många av kommunerna som klarar demografin bättre har sociala utmaningar som andra saknar.

Det här är förstås prognoser. Man kan tänka sig ett och annat scenario där utvecklingen blir annorlunda. Samtidigt måste vi agera utifrån dessa siffror.

 

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  ”Försörja” – använder man verkligen det ordet? Det låter väldigt negativt att vara gammal och kanske bo ”hemma” och leva på sin pension, men ändå vara ”försörjd” av den yngre befolkningen.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-02-21 22:20)
  Jag förstår hur du menar. Man använder faktiskt det ordet, klicka på första länken och se. ”Försörjningsbörda” använder man också, det låter ännu tyngre.
  Man får låta bli att lägga in värderingar och fundera på hur man ska ta sig an förutsättningarna. Det går inte att sticka huvudet i sanden. Inte vid budgetarbete heller. Vi måste se vad som kommer och agera utifrån det. 1991 är inte så länge sedan. 2031 är lika nära, men åt andra hållet.

 3. Mikael Jern

  Hej,

  Jag hittade originaldata på Internet och importerade dem med vår visualiseringsprogramvara Sverige eXplorer, analyserade och skrev en Story som jag sedan publicerade och placerade resultatet en interaktiv visualisering med karta, tidsdiagram och histogram där du kan följa dessa data över tiden och fokusera på de kommuner som du är intresserad av. På denna länk http://www.ncomva.se/flash/vislets/forsorjningsborda_1985-2040.html hittar du det visuella interaktiva resultatet.
  Kanske kan du enklare analysera dessa intressant prognosdata med våra metoder från SCB med SEB’s analys.
  Hälsningar Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.