Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Gömda små


Ett land måste ha regler för in- och utflyttningar. Alla fungerande länder med en fungerande centralmakt har det.

Gränsdragningarna är inte lätta och känns på individnivån ofta inhumana, men lagar måste finnas, stiftas och följas. Upplevs något galet måste lagen ändras politiskt. En situation där man kan ta emot alla som skulle vilja leva i Sverige istället för i sitt eget land anser nog de flesta vara en dröm. Det går inte heller att ta emot alla som har en hemsk situation där man lever.

Att papperslösa nu kan få hjälp med sjukvård är positivt, liksom att sådana barn som redan finns här kan få gå i skola. Överenskommelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet känns bra i det jag hunnit se.

Jag har inte mött många gömda, men några. De jag träffade oftast hade en situation som då för tiden inte togs på allvar, man hade kanske "fel" religion. Till slut fick man bli svenskar och bidrar idag för fullt till samhället på flera nivåer.

Men jag minns de små rädda ögonen och oron som kastade skuggor över allt.

Etiketter: , , , , ,

14 kommentarer

 1. David

  Du argumenterar mot dig själv. Illegala invandrare är människor som fått avslag på ansökan om att få stanna här. Att ge dem medborgeliga rättigheter innebär att regeringen ej driver igenom sina beslut.

  Socialförsäkringssystem och pay-as-you-go pensionssystem är omöjligt att kombinera med fri invandring. De som arbetar nu kommer ej att få pension och kommer ej att få fri sjukvård när de blir gamla, det är vad dagens beslut innebär. Att vi trots detta tvingas betala de skatter vi gör är förtvivlat orättvist.

 2. Hunter

  Jag har låtit förstå att du lever långt ifrån den verklighet som råder i Sverige och dom segregerade områden som finns.
  På grund av misslyckad integrationspolitik som har med all tydlighet skapat vi och dom!
  Sverige kan inte ta emot fler människor för risken är att vi får fullkomlig ohållbara situation så vakna upp nu och börja se sanningen för vad den är!

 3. peter

  Det här är nog det stösta misstaget Fredrik gjort , det kommer att ge SD minst 5% röster till i nästa val.
  Det har mycket lite med rasism och främlingsfientlighet att göra. Utan Sverige är landet lagom och nu har det blivit lite för mycket Vi och Dom och dom har helt enkelt blivit en ny adel i Sverige som skall behandlas bättre än pursvenskarna. Har en kompis som är verklig fattigpensionär som får betala sina tänder själv som han måste ha för att tugga de hårda skorpor han har råd till.
  Grattis Grattis Grattis

 4. Jan Nilsson

  Svar till David (2011-03-03 12:52)
  Det kan se ut som om jag gör det, men det är inte riktigt så. En del av dem som en tid varit gömda får uppehållstillstånd, de flesta avvisas efter en tid. Att inte behandla dem eller deras barn vid behov är inte humant.
  Kostnaden för detta är inte skillnaden mellan om vi får pension eller inte. Man ska samtidigt inte ringakta den direkta kostnaden, den ser ut att bli två hundringar per svensk och år.
  Generellt behöver vi utländsk arbetskraft – med uppehållstillstånd – inte minst de gamla. I vissa delar av Sverige har 80 % av personalen på äldreboendena utländskt ursprung. Svenskarna vill inte i tillräcklig utsträckning arbeta med t.ex. äldre.

 5. Jan Nilsson

  Svar till peter (2011-03-03 14:17)
  Tror du har fel. Det är möjligt att SD ökar nästa val, trots Björn Söder och andra, men det borde inte bli på grund av att papperslösa kan få vård eller att deras barn kan få gå i skola medan de kanske väntar på en ny prövning.
  Saken är inte okomplicerad, men det här känns som den bästa lösningen.
  Vem är pursvensk? Inte jag i alla fall. Knappt någon annan jag känner heller.
  Vem är puramerikan?
  Nog kan det finnas en och annan invandrare som fått en slant de inte skulle ha haft, men generellt är invandrarna långt ifrån någon adel.
  Många av dem tar arbeten svensken i gemen inte vill ha. T.ex. inom äldreomsorgen. Jag hoppas att många kommer i arbete och företagsamhet.

 6. john

  Jag förstår inte hur ni tänker! I min stad har vi stora invandringsproblem, i vissa stadsdelar är man inte ens välkommen som svensk!
  Somaliska busschaufförerna kör utan svensk körkort, full gas, full broms, TUUUUT.
  Våldtäktsvåg mot unga tjejer där förövarna alltid visar sig vara invandrare…
  Det börjar allt mer likna valfritt land i Afrika/mellanöstern.

  Aldrig mer alliansen!

 7. Jan Nilsson

  Svar till john (2011-03-03 23:46)
  Tycker du ska börja med att anmäla de där somaliska horderna av körkortslösa busschaufförer. Sen bussbolaget som anlitar dem. Är det också somaliskt?
  Förresten, hur tänkte du? Att det blir större kapacitet på migrationsdomstolarna borde väl vara bra? Så att ärendena avgörs snabbare? Det är väl inte bra när de som inte har rätt att stanna ändå finns kvar här i flera år.
  Vad har f.ö. möjligheten till sjukhusvård för papperslösa med den sällsynt slappa moralen hos dem som tycks anställa chaufförerna i din stad?
  Var bor du?

 8. Harlekin33

  Först väfärd och jobb åt ALLA som bor i sverige och SEN mera invandrare och flyktingar!

 9. mattias

  äntligen har regeringen gjort något bra!! Starkt att ta detta beslut trots Sverigedemokraterna i riksdagen! Tror att många av de som är emot detta skulle behöva en dos av inhuman invandringspolitik själva, med all den ångest och oro som det innebär!

 10. Bertil Ingerlund

  Ni som skriver och klankar på dessa utlänningar. Var finns
  dom som Ni klankar på. Hitills under de 50 åren jag har haft kontakt med utlänningar i samband med mitt jobb, har jag aldrig mött någon med oförskämdheter, bråka etc.
  Sen kan det ju ändå finnas problem. Men att lösa dessa problem med att anklaga dom för det och det,och dra dom alla över en samma kam, är ingen lösning. Att dom har fått lite bidrag tills dom kommer igång är väl bra istället för att dom hittar på något annat.
  Och på tal om arbete, så gör dessa utlänningar en hel massa
  arbete som andra Svenskar inte gör.
  Ja nog är seder och kulturen skillnad mellan Sverige och
  till ex. arab länderna m.fl. Jag hade en gång kontakt med en utländsk affärsman som ville köpa bussar till sitt hemland.
  Jag i min tur hade kontakt på ca. 7 bussar som hade gjort sitt, och ersatts med nya.
  Affärsmannen och jag åkte och tittade på dessa, priset var väl så där ok. men bussarna tyckte han var alldeles för skadliga. Bäst vore sa han att det inte fanns några stolar i dem utan helt utan. För i hemlandet så tar en och annan med sig sina getter i bussen när dom ska åka.
  Kanske vi borde ha kvar dessa bussar för getter och husdjurstransporter istället för att skrota dom.

  MVH
  Bertil

 11. john

  Jag bor i göteborg och bolaget som anlitar busschaufförer är västtrafik. Felet är att deras körkort från afrika verkar gälla här i Sverige.

  Det är helt fel ALLTING i erat beslut, vi har alldeles för mycket invandring och segregation här i Göteborg, det kommer bara att bli värre och värre.

  Så kallade ”papperslösa” ska omedelbart utvisas, inte ges vård och skola!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.