Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Utan röst i debatten


Rösten är nästan försvunnen. Att valborgsmässofirandet får vika är ett litet problem, men jag hade behövt rösten i morgon.

Tittade just igenom bekräftelsen till "Sverigemötet", Moderaternas träff i Karlstad nästa veckoslut.

Det första seminariet jag har valt handlar om hur sjukförsäkringen bör utvecklas. Spännande och viktigt.

Det är även nummer två, även om det inte är samma dignitet. Det handlar om vem som ska ha ansvaret för kollektivtrafiken i framtiden.

Det tredje jag valt handlar om utveckling för hela Sverige. Nummer fyra låter jag bli att nämna. 😉

Hoppas att jag fått tillbaka rösten. De här mötena brukar ibland kunna ge tillfälle till resonemang med de stora elefanterna.

Etiketter: , , , ,

16 kommentarer

 1. JonasE

  Man kan ju hoppas för de sjukas skull att det blir en kritisk granskning på detta ”sverigemöte”, och inte ett partipolitiskt propagandamöte om sjukförsäkringens förträfflighet!!.
  Jag ger dig en fråga att ta upp: snedheten i Fk:s/Regeringens arbetsförmågebedömning, och den verklighet på arbetsmarknaden som de sjuka och AF måste rätta sig efter = skillande mellan teori och verklighet!!.
  Detta i en hårdnade arbetsmarknad med mindre och mindre plats för dom som inte kan ”prestera” hur som helst!!.

  Ps. jag hoppas verkligen inte ni kallar det för ”sverigemötet” , för det låter lite SD!! 😉 😉 !!

 2. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-04-30 12:56)
  Det är inget ”propagandamöte”, det ett seminarium med intern debatt. Av totalt 1700 deltagare på mötet finns naturligtvis många som kämpar med egen och närståendes sjukdom. Det brukar vara relativt gott om rullstolar. Vi lever i högsta grad i verkligheten, även om öppen och dold (S)-propaganda vill måla en annan bild.

  Du ska ha helt klart för dig att jag och Moderaterna aldrig kommer att överlämna svenska flaggan eller namnet Sverige till SD och dem som håller till där bortanför.
  Vi har just bytt från det lite gråare ”Kommunala rikskonferensen” till ”Sverigemötet”. Det handlar om ett möte för Moderaterna i hela landet. Jag skäms varken för namnet Sverige eller flaggan.
  Gör du?

 3. Alejandro Caviedes

  ”utan röst i debatten”.. jag trodde rubriken skulle handla om din partikamrat Riedls vilja att censurera kyrkan. Det är många som undrar var du står i frågan, Jan. Står du bakom kyrkans påskupprop som tagit explicit ställning mot det inhumana sjukförsäkringssystem som den regering du stödjer skapat? Eller har du din lojalitet hos moderaterna. Jag vet inte ivlken kyrka du tillhör, men frågan är intressant då du är både moderat och predikant.

 4. JonasE

  1 av 10 utförsäkrad söker försärjningsstöd, och 1 av 5 som har försörjningsstöd är sjuk.
  Och Ulf Kristerssons komentar till detta är att detta är poistivt!!, då farhågorna var än värre!!.
  Om farhågorna var än värre!!, vaför då göra reformen??.
  Man säger at det ”finns” dom som fått hjälp av reformen, men undviker att nämna att det är bara 1% som fått riktiga jobb…..ja det finns gott om liknande exempel då är det ”propaganda” och inte fakta man håller på med, så därav mina farhågor om ett ”propagandamöte”.

  Det enda positiva man kommit med är de lättnaderna man vill göra för nollklassade, men då skall man komma ihåg vem som skapade det problemet med nollklassade från början också…så beröm skall utdelas sparsamt för detta, då det tagit allt för lång tid!!.

  Orimlighetsbedömnginen låter ju bra på papperet, men den är så luddigt utformad så Fk inte vet hur den skall tillämpas, och det innebär att det kommer att drivas till domstol = minst 2-3 år innan man vet hur det fungerar, och det är för lång tid!!.

  2013 skall man göra en stor blocköverkskridande översyn säger man, men hur många hinner komma i kläm innan dess??…..bättre övergångsregler kanske vore på sin plats??.
  Och inte de otillräckliga som man redan har, för dom vet vi ju redan att dom inte duger!!.

  Det finns tydlgen pengar i stadsbudgeten, då man vill skattesänka än mer, men till sjuka och arbetslösa finns det lite hopp för bättre ekonomi!!.
  I Regeringens egen budget står det att 10% har fått lägre inkomst av regeringens politik, och den relativa fattigdommen ökat med 40%……politik är att vilja, men vad vill man egentligen??.

  Slutligen så….roten till alla problem i sjukförsäkringen ligger i arbetsförmågebedömnignen och så länge man ignorerar detta, så kommer problemen att kvarstå i sjukförsäkringen, och hur mycket man än lappar och lagar konsekvenserna av denna sneda arbetsförmågebedömning, så kommer man inte åt huvud problemet = arbetsförmågebedömningen är för teoretisk!!.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Alejandro Caviedes (2011-04-30 13:31)
  Jag tror som Luther att det finns en andligt och ett världsligt ”regemente”, att politiken och de andliga frågorna ligger på olika plan. Kyrkornas huvuduppgift är att hålla fast vid Bibelns ord och predika Jesus till frälsning för människor, men den kristna tron har många goda ”biprodukter” för den mänskliga samvaron och det jordiska samhället.
  Bibeln uttalar sig ändå om många jordiska förhållanden och ger oss ett tydligt exempel i bemötandet av de sjuka.

  I samtalen SKR:s företrädare haft med Ulf Kristersson tycks orden ha fallit annorlunda än de ofta gjort i den övriga debatten, men många har förstås varit snabba att försöka göra partipolitik av kyrkans upprop. Vilket uppropets form inbjuder till. Det hände kanske också vid SKR:s påskupprop mot förra regeringen om flyktinghanteringen 2005. (Årets startade förresten innan de nu aviserade förbättringarna)

  Uppropet riktar sig mot ”bristerna i sjukförsäkringssystemet”. Jag hade inte skrivit under upproret med alla de övertoner och all desinformation som för övrigt förekommit, fast jag liksom SKR, Kristersson och Edward Riedl menar att det funnits och finns brister som vi absolut måste komma tillrätta med.

  Så här sa ärkebiskopen förresten för ett tag sedan, orden står på Svenska kyrkans hemsida:

  ”- Det gläder mig att regeringen tar i frågan seriöst. Vi har pekat på missförhållanden, samtidigt som vi noterat att flera människor kommit i arbete och far väl av det. Nu ser jag fram emot kunniga och eftertänksamma bedömningar av konsekvenserna av regeringens förslag, säger ärkebiskop Anders Wejryd.”

  Jag ser fram emot seminariet på Moderaternas Sverigemöte.

 6. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-04-30 15:32)
  Ok, ser ju att du klämt dit lite smileys.

  Men många verkar närmast tro att man är SD-are om man i något fall håller fram land, svenskhet och flagga.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Alejandro Caviedes (2011-04-30 13:31)
  Liten rättelse. Tror inte att Svenska kyrkan som organisation gått in och stött påskuppropet som sådant, men man med SKR har sänt ett öppet brev om saken till socialförsäkringsministern.
  Däremot har medlemmar och grupper inom kyrkan anslutit sig.
  Metall skrev inte heller på ser jag just. Eller ändrade man sig?

 8. JonasE

  Att man kunde låti bli att reformera sjikförsäkringen har Stig Orustfjord sagt, han som vanligtvis prisar reformen.
  Han sade att egentligen var reformeringen onödig då man redan hade uppnått Göran Perssons halveringsmål!!.
  Detta från en som sitter mitt i ”smeten”!!.

  Så JA!!, man hade nog kunnat i förändringen, då det egentliga huvudproblemen låg i bristen på rehabilitering!!.

 9. JonasE

  Lyssnade på Kristersson länken du angav, och det var intressant.
  Jag noterade att han inte delade Riedls uppfattning om svenska kyrkan och om deras agerande är partipolitik!!.
  Samt att han delvis medgav att reglerna för att bli förtidspensionerad blivit väl hårda(fyrkantiga), men ville inte göra något åt detta ännu.

  På detta så medgav han också att oskölighetsbedömningen inte är en snabb hjälp för de som kommit i kläm just nu, utan det kan vara så att den fortfarande inte är klar till nästa val…domstolsprocesser tar tid!!.
  Man kan verkligen hoppas att det han säger om att om AF inte kan hjälpa den sjuke, så SKA den sjuke ha rätt till att komma tillbaks till FK.

  Han medgav också att ”fusk” inte är problemet i sjukförsäkringen, och det skulle nog många Moderatbloggare behöva höra!!…OBS!! -jag menar inte DU nu!!.

  Sen så att påstå att 35% kommit närmare arbetsmarknaden numera = kvar på AF alltså, men är dom verkligen närmare arbetsmarknaden till annat än i teorin??…då man är på AF i stället för FK, men med samma problem, det är väldigt svårt att hitta jobb till sjuka!!.

  När det kom enskillda fall så skyllde han flera gånger på ”hon fick ju inte förtidepension i dom gamla reglerna heller”, men då glömmer han bort att Fk unvek att förtidspensionera, utan tog då hellre tidsbegränsad, men nu så är reglerna ännu hårdare för förtidspensioeringen, och då så håller inte det argumentet!!.

  Det som egentligen störde mig mest var att han säger att det var fullt möjligt att hitta jobb till en sjuk, och visst är det sant, men det är också fullt möjligt att vinna en miljon på lotto!!, man borde prata om hur stor sannorlikheten är för att hitta ett jobb för en sjuk, och inte bara att det är möjligt!!… där kommer teori och verklighetskrocken igen!!.
  ”kan komma tillbaks till något jobb på arbetsmarknaden”, det är just det som är problemet ”något” ospecifierat jobb…..vilka jobb som finns eller inte finns i verkligheten är tydlgien ointressant!.

 10. JonasE

  Del 2 ;).

  Han också hade svårt att erkänna ökningen av sjuka i socialbidragssystemet, utan slingrar sig!!.

  Till sist så skall jag ta och uppdatera min egna status i sjukförsäkringssystemet, jag är som du kanske kommer íhåg mitt i detta system, så jag talar av egen erfarenhet!!.

  Kan börja med att berätta att jag har numera 50% förtidepensionering trots det nya regelverket!!.
  Så jag VET (och fått höra av en Fk-handläggare) att FK undvek tidigare att ge permanent förtidapension, då jag LÄNGE har haft rätt till 50% permanent förtidspension.

  På detta har jag 50% Aktivitetsstöd hos AF, och där så är dom tveksamma till att dom egentligen kan hitta något arbete/sysselsättning utan det måste ”skapas”, och skall helst med tanke på min sjukdom vara nära eller i hemmet.
  Så i ”bästa” fall så blir det ett påhittat arbete/sysselsättning, men AF verkar tveksamma till att ens detta går att fixa, så egentligen är det samma vänteläge som jag satt i när jag hade tidsbegränsad förtidespensionering, men med en massa mer tjafs+mindre pengar till ingen nytta! -lider av skillanden mellan teori och verkighet i arbetsförmågebedömninen!.

  Min tidigare godkända arbetsskada blev underkänd med motiveringen att det numera är en sjukdom och inte en skada, skadan ska ”tydligen” ha läkt ut och ersatts av en sjukdom!.
  En sjukdom som ingen läkare fastställt, utan det har tidigare läkare enbart nämt som en möjlig sjukdom och borde UTREDAS, men inte alls fastställt denna sjukdom som diagnos!.
  FK anger nu denna sjukdom som troligare än en arbetsskada utan utredning!.
  Nu kommer pricken över i, när FK nyligen beviljade min sjukpension så näms inte ens denna sjukdom i bland det diagnoser som motiverade min förtidepensionering.
  Min teroi är att om jag verkligen haft denna sjukdom = 100% förtidspension så då har jag plötsligt inte denna sjudom igen!.
  Så FK anser att jag har denna sjukdom, men samtidigt inte! -låter rättssäkert? -eller?.
  Förvaltningsrätten nästa, har väntat i över 2år nu!.

 11. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-05-01 04:01)
  Någonstans i den sista fjärde- eller femtedelen av intervjun säger han uttryckligen att svårigheten att komma tillbaka i jobb har underskattats. Det tycker jag är ett uttryck för att han har insikt och god verklighetskontakt.
  Här har vi ett problem jag tagit upp tidigare, att det ligger mycket oanvända pengar och väntar på att få användas till lönebidrag för dem som har svårigheter.
  Att sen stat, kommuner och landsting ligger i botten bland arbetsgivarna som öppnar för anställningar med lönebidrag, det tycker jag är skandalöst.

 12. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-05-01 04:33)
  Det där lät inte bra.
  Önskar dig all lycka i förvaltningsrätten, jag har vänner som har gått holmgång där och vunnit.
  Vad gäller arbetsförmågebedömningen hade jag gärna pratat med dig vid tillfälle. Gärna innan helgen.

 13. JonasE

  När det gäller arbetsksadan så lär problemet ligga i att regeringen avskaffat socialförsäkringenämden(medborgarinflytande), detta enligt min fackliga försäkringshandläggare, och han borde veta, han satt i en sådan nämd.
  Varför man avskaffade socialförsäkringsnämden kan man undra??, jag har inte hittat något svar på detta, men det kan knappast varit för att värna rättssäkerheten!!.

  Ett samtal löser vi nog lättast genom att du mailar mig, och vi löser det där -du har ju mailen, det står ju ”ses endast av bloggaren” där man skriver mail.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.