Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vi under skatter digna ner

Ibland brukar jag sjunga någon strof ur Internationalen, för omväxlingens skull. 

Vers fyra med strofen "vi under skatter digna ner" översattes 1902 då totala skattetrycket var något annorlunda än idag, 7,9 % närmare bestämt. Jag undrar när den versen rök? (Nu sjungs oftast bara första och sista versen.) Från 1960 till 1977 steg skattekvoten från 29 % till 53 %, högt över omgivande länder. Under vår industriella glanstid, 50- och 60-talet, låg vi lägre än konkurrerande länder. (Obs,  man inte kan jämföra rakt av, många länder har sociala kostnader som inte tas ut via skatten)

Vissa socialdemokrater trodde även på 70- och 80-talet att man kunde ånga vidare uppåt, i alla fall ligga kvar, men allt fler insåg att vi skulle drabbas hårt om det fortsatte. Efter 1977 gick det lite neråt, men vi toppade 1989 med 56,9 %. Då var det uppförsbacke, motvind och klabbföre för Sverige. Inget ekonomiskt hållbart läge.

2010 låg vi tvåa i världen med 45,8 %, men i deltävlingen skatt på arbete ligger vi fortfarande som ohotad etta i världen.

Med det här vill jag peka på att skatter handlar inte om något statiskt. Det finns inte en given kaka som förblir densamma år efter år oavsett vilket totalt skattetryck man har. Det här behöver vi tänka på i dagens skattedebatt.

Vi vill ha ett välfärdsland med en social hållbarhet och då kan man inte tävla med skatteparadisen. Vi är som synes inte heller i den delen av skalan, tvärtom. Det finns fortfarande inget socialdemokratiskt styrt land som har lika hög skattekvot som Alliansens Sverige.

 

Här har vi förresten en av varianterna på Internationalen (Wikipedia), om någon behöver den. Läs den gärna hur som helst:

Upp trälar uti alla stater,
som hungern bojor lagt uppå.
Det dånar uti rättens krater,
snart skall utbrottets timma slå.
Störtas skall det gamla snart i gruset.
Slav stig upp för att slå dig fri.
Från mörkret stiga vi mot ljuset,
från intet allt vi vilja bli.

Upp till kamp emot kvalen!
Sista striden det är,
ty Internationalen
åt alla lycka bär.
Upp till kamp emot kvalen!
Sista striden det är,
ty Internationalen
åt alla lycka bär.

I höjden räddarn vi ej hälsa,
ej gudar, furstar stå oss bi.
Nej, själva vilja vi oss frälsa
och samfälld skall vår räddning bli.
För att kräva ut det stulna, bröder,
och för att slita andens band,
vi smida medan järnet glöder
med senig arm och kraftig hand.

Upp till kamp …

I sin förgudning avskyvärda,
månn’ guldets kungar nå’nsin haft
ett annat mål än att bli närda
av proletärens arbetskraft?
Vad han skapat under nöd och vaka
utav tjuvar rånat är,
när folket kräver det tillbaka,
sin egen rätt det blott begär.

Upp till kamp …

Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner.
Den rike inga plikter trycka,
den arme ingen rätt man ger.
Länge nog som myndlingar vi böjt oss,
jämlikheten skall nu bli lag.
Med plikterna vi hittills nöjt oss.
Nu taga vi vår rätt en dag.

Upp till kamp …

Till krigets slaktande vi dragits,
vi mejats ner i jämna led.
För furstars lögner har vi slagits,
nu vill vi skapa evig fred.
Om de oss driver dessa kannibaler,
mot våra grannar än en gång,
vi skjuter våra generaler
och sjunger broderskapets sång.

Upp till kamp …

Arbetare, i stad på landet,
en gång skall Jorden bliva vår.
När fast vi knyta brodersbandet,
då lättingen ej råda får.
Många rovdjur på vårt blod sig mätta
men när vi nu till vårt försvar,
en dag en gräns för dessa sätta,
skall solen stråla mera klar.

Upp till kamp …

 

 

Etiketter: , , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. lf

  Ja du kan nog digna ner under skatter.Vad vill du med din blogg? Är det inte så att skatter jämnar ut och ger alla människor en trygg framtid.Men ni moderater har har konsekvent sagt att skatter är ett gissel för samhället.Typiskt amerikanskt tänkesätt.Skatter är en solidaritetshandling.Att det är svårt att förstå för en moderat kan jag även förstå.

 2. Jan Nilsson

  Svar till lf (2011-04-30 18:20)
  Läs texten igen. Då tror jag att du hittar ett par svar. Jag är inte ovillig att ta det en gång till, men läs först. .

 3. Jan Nilsson

  Svar till lf (2011-04-30 19:06)
  För det första är orden i rubriken inte mina, de är tagna från internationalen. De svenska orden kom till när skattetrycket var ca 8 %, det tyckte jag var lite kul. Efter Alliansens sänkningar var det 45,8 % 2010.

  Anledningen till texten nämnde jag också:
  ”Med det här vill jag peka på att skatter handlar inte om något statiskt. Det finns inte en given kaka som förblir densamma år efter år oavsett vilket totalt skattetryck man har. Det här behöver vi tänka på i dagens skattedebatt.”
  Vissa förstår inte betydelsen av att pengar kommer i rörelse och riskerna med att överbeskatta ett land.

  Så här skriver jag om skatter: ”Vi vill ha ett välfärdsland med en social hållbarhet och då kan man inte tävla med skatteparadisen.”
  Det innebär att det också sker en utjämning. Inget land i världen har så skarp skatteprogression som Alliansens Sverige.

  Jag tror inte att du kan hitta ett enda exempel på att en ledande Moderat sagt att, som du skriver, ”skatter är ett gissel för samhället.” Du blir skumögd av dina fördomar, lf.

 4. JonasE

  Det finns ett samband mellan höga skatter och hög sysselsättning om man studerar OECD-ländernas skatter/sysselsättning, det är visserligen ett svagt samband, dock är sambandet obefintligt för att kunna påstå att sänkt skatt leder till ökad sysselsättning…lite intressant då det är precis det som regeringen påstår!!.
  Jobbskatteavdraget som är just precis en refom i den andan, som har ingen eller marginell effekt på sysselsättningen enligt regeringens egen utredning(SOU2011:11).
  Denna utredning rent avråder från fler jobbskatteavdrag, men vad gör regeringen, föreslår ytterligare 5:e jobbskatteavdrag…så arbetslinjen??…..nja!!…..skattesänkarlinjen snarare!!.

 5. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-05-01 02:55)
  Frågan är vad som är hönan och vad som är ägget.
  Sen har jag inte förespråkat ett lågskattesamhälle. Jag tror vi måste ligga hyfsat högt på världens skattetopplista. Men vi behöver inte alltid ha ledartröjan.
  För min personliga del, jag är inte rikspolitiker och kan ta ut svängarna lite extra, så tror jag att vi behöver underlätta mer för företagen nu. Både vad gäller administrativa och ekonomiska bördor.
  Jobbskatteavdragen har behövts, inte minst för låg- och medelinkomsttagarna som fått 75 % av dem. Arbetsmarknaden, stora delar av näringslivet och inte minst medborgarna har farit väl av dem.
  Framöver tror jag att väldigt mycket i Sverige kommer att avgöras av vad vi åstadkommer av förbättringar inom utbildningssektorn. Där avgörs mycket i fråga om morgondagens skatteunderlag, våra offentliga inkomster och utgifter samt samhällets möjligheter att erbjuda välfärd. Och många människors framtida livsbetingelser förstås.

 6. JonasE

  Poängen var: att Jobbskatteavdragets huvudargument när det infördes var just att det skulle ge fler jobb, men nu när det bevisleigen inte gör detta, så ändrades argumenten till att det ger mer pengar till låg- och medelinkomsttagarna, och det är just det som utredningen nämner, att det fanns bättre sätt att gynna dessa grupper, än ju ett jobbskatteavdrag!!.

  Det konstiga i detta samanhang är att Regeringen ignonerar sin egen utreding, och förslår yterligare ett jobbskatteavdrag!!.

  Det huvudsakliga resulatet av regeringens totala ekonomiska politik är enligt SCB, är att den som tjänat mest procentuellt sett på den politiken, är den med 27.000:- i månaden eftere skatt, och det är knappast varken låg- och medelinkomsttagarna vi talar om då!!.

 7. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-05-01 12:54)
  Bevisligen? Jag är helt övertygad om att det gett många fler jobb. Med tanke på vad vi gått igenom så skulle jobbtappet i branscher som har med den inhemska efterfrågan att göra kunna ha varit mycket, mycket stort om vi inte haft jobbskatteavdraget.

  När det gäller justering av andra skatter ligger det i sakens natur att de som har större inkomster oftast får mer pengar kvar. Störst skillnad har nog ändå märkts för dem som har det knappare.

 8. lf

  Din senaste kommentar mot mig, trodde jag aldrig en presumtiv riksdagsman skulle uttrycka.
  Att man ställer upp för solidaritet och jämlikhet skulle liknas med skumögdhet är svårt att smälta.

 9. Jan Nilsson

  Svar till lf (2011-05-01 20:05)
  Nu övertolkar du. Jag använde det ordet för att det verkade som om du inte riktigt såg vad jag skrivit. Inte pga ditt engagemang och dina åsikter.

 10. JonasE

  Självklart så får dom med större inkomster mer pengar kvar i kronor räknat, men nu så var SCB:s redovisning i procent, och då blir mer eller mindre klart tydligare, än om man räknar i rena kronor!!, så i procent räknat vinner höginkomsttagarna med regeringens politik alltså!!..

  Du är övertygad om att Jobbskatteavdraget gett fler jobb!!, konstigt att regeringens egen utredning inte håller med dig!!….det finns alltså inga bevis för att det skulle gett mer jobb, bara ett politiskt önsketänkande!!, och det svar som jag läst från regeringen om denna utredning är att jobbskatteavdraget fungerade i teorin….men??….verkligheten då??.

  Det jobbskatteavdraget framförallt gör är att belöna dom som har arbete, men det skapar inga nya jobb, precis som regeringens arbetslionje för övrigt, den skapar jobbsökande, men inte fler jobb!!.

  Juholts komentar aom att om skulle kunna antälla 9000 lärare istället för att sänka returangmomsen, är inte det ett säkrare sätt att skapa jobb??.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.