Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Lite riskabel VK-överskrift

(Rubriken som åsyftas har ändrats sen bloggtexten skrevs, vilket jag tror är bra)

Jag tycker att VK:s överskrift ”Ingen ensam galning” är lite farlig. Uttrycket kommer från chefredaktören på tidningen Expo. Han menar att gärningsmannens tankar delas av flera och då är han inte ensam. I sin text är han dock mer nyanserad än VK:s överskrift som kan missuppfattas. Så här skriver han bl.a:

”Men, och det är värt att understryka. I den antimuslimska rörelsens idévärld finns förvisso konspirationsteorierna och domedagsprofetiorna. Men drömmarna om terror hör inte till den antimuslimska rörelsens retorik. Någon gång under resans gång har Anders Behring Breivik brutit sig loss och bestämt sig för att gå från ord till handling. Någonstans började radikaliseringsprocessen. Var och när vet vi inte ännu. Vi vet bara att det antimuslimska budskapet låg som en fond för hans ofattbara vansinne.”

Många med mig har innan vi visste vem eller vilka som låg bakom dåden haft den utgångspunkten att man inte skulle skuldbelägga andra bara för att de hade personliga, religiösa eller tankemässiga gemenskapsband med de ansvariga. Jag tror att vi absolut måste hålla den linjen.

Samhället ska spana efter möjliga terrorister, från höger till vänster och med alla möjliga och omöjliga religiösa preferenser, samtidigt som vi strävar efter att behålla samhällets öppenhet. Men för galna, hatiska,  gravt asociala och empatilösa våldsdåd kan man inte skuldbelägga hela grupper. Det är vad vi hitintills har sagt när det gällt terrordåd med andra förövare.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

14 kommentarer

 1. Fanny Eriksson

  Det är en terrorhandling och tyvärr är inte gärningsmannen ensam i sitt tyckande. Han kan ha agerat ensam, men han hade en idévärld och en gemenskap i vilken hans tankar fick en näring. Jag tycker absolut inte att rubriken är missvisande.

 2. Maria Skiddi

  Det finns de som är STARKT emot kärnkraftverk vindkraftverk osv, utan att spränga bort dem för det..det finns öht en MASSA olika uppfattningar som går starkt emot varandra utan att ”man” för den skulle är/blir massmördare i pluralis.

  Att ha insikt i och dialog MELLAN olika Idévärldar är grunden för demokrati.

  För att öht kunna utföra detta valde denne gärningsman ju BORT ”gemenskap” för att inte riskera sitt uppdrag. En idévärld ihopsamlat från extrem vänster till extrem höger förgrundsfigurer nedbruten till denna extrema handling är en extrem människas extrema planering och slutliga utförande. Å det är ju en extrem tur..

 3. Håkan Rombe

  Det finns i Sverige grupper som anser sig förtryckta i det politiska systemet och inte anser sig få gehör för sina idéer. Lite svårt att förstå hur man kan kräva av ett politiskt system att 5 % ska bestämma över 95 % men det är vad man egentligen kräver eftersom de anser sig vara i besittning av LJUSET. En del individer i de mänskliga utmarkerna utropar nu trosvisst och triumferande att detta (22 juli) bara är början. Jag tycker man ska reagera (åtminstone SÄPO) när man kallar sina förmenta politiska motståndare, t ex Mona Sahlin, för landsförrädare. Då är man farligt nära legitimering av våldsdåd, för vad gör man med landsförrädare i deras sinnevärld? Vi har dem även i Sverige som kommer att sätta upp idolbilder på Breivik i sina bostäder. Han som vågade skjuta förssvarslösa barn i ansiktet på nära håll.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Håkan Rombe (2011-07-24 19:47)
  Riktigt och bra skrivet. Det finns groteska åsikter med orimliga krav i olika väderstreck och miljöerna där de odlas och gror är inte ofarliga. Samtidigt måste man hålla den direkta skuldfrågan ren. Det är en extrem ensamvarg som skjutit försvarslösa barn i ansiktet, inte alla som anser att Norge och Sverige tagit emot fler invandrare än man klarar eller hyser antidemokratiska åsikter.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Fanny Eriksson (2011-07-24 18:32)
  Det blev olyckligtvis en dubblering där svaret till Maria S hamnade även hos dig.
  Jag tänker som sagt inte riktigt som du här. Visst har man ett ansvar om man låter hat och våldsretorik jäsa. Men ska ansvaret fördelas gruppvis när en utpräglat ensam person begår ett terrordåd blir det knepigt hur vi ska agera vid en ”lyckad” självmordsbombning. Ska vi säga att hela hans eller hennes moské bär kollektiv skuld då, om det är en mer radikal församling? Vad skiljer oss då från de högerextremaste som gärna smetar ut skulden väldigt brett och göra ser breda fronter.
  I den här gossens vilda åsiktsblandning fanns stöd för Israel, så nästan hela bandet av högerextrema judehatare har redan tagit avstånd och förvägrar honom ”äretiteln” högerextremist.

 6. Viking

  ”Någon gång under resans gång har Anders Behring Breivik brutit sig loss och bestämt sig för att gå från ord till handling”.

  Ni läste det i Jan Nilssons blogg!

 7. RWR

  Du har en poäng!

  Någonstans kan jag känna att analysen av detta borde ligga på det psykologiska planet och inte på det politiska! Trots att gärningsmannens vilja är en helt annan.

  Det är nog snarast avsaknad av sammanhang och isolering som är problemet! Vi tenderar att utesluta dom som inte ”passar” det verkar i detta fallet stämma bättre in på händelsen än en samlad gruppering av ondska.

  Vem förlåter det oförlåtliga?

 8. Jan Nilsson

  Svar till RWR (2011-07-24 22:07)
  Tror du har ganska rätt i frågan om det politiska vs det psykologiska. Jublandet vid träffar och leendet vid gripandet efter massavrättningarna är exempel på sådant som inte låter sig förklaras bara med politik och idéer.

 9. Björn

  Ni som är lite yngre och tror att det här är första gången någon får för sig att attackera oskylldiga för att få sin sak igenom, sök på ”Lasermannen Malmö” på google (se länken om det är för svårt :-).

 10. Jan Nilsson

  Svar till Björn (2011-07-24 22:51)
  Det har hänt förr, ganska många gånger. Men det sägs vara världsrekord i mord vid ett tillfälle för en enda terrorist. Att han nu sägs ha använt explosiva dum-dumkulor, förbjudna även i krig, i sin utdragna avrättning av barn och unga, det hjälper till att ge honom en särskilt låg ställning bland de låga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.