Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Måtte det bli stängt


Saker i det massmördsren har skrivit tyder på att han ser rättegången som det ”stora” i sitt nioåriga projekt. Möjligheten att tala ut sitt budskap för hela världen.

Måtte det bli stängda dörrar. Han har talat, skrivit och gjort nog. Det vi behöver veta kommer fram ändå.

Ser att Storbritanniens säkerhetspolis hittills inte bevakat de högerextrema miljöerna. Det låter märkligt, men en förändring sägs vara på gång. Det kan också vara så att andra organisationer sköter uppgiften. Bekymmersamt även med alla kostnader dårar och extremister påför samhället.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-07-25 13:35)
  Skulle inte använda de orden om de psykiskt sjuka, även om de använts förr. Jag tvivlar på att Anders B B är psykiskt sjuk. Däremot skulle han kunna ha funktionshinder som ger både begränsningar och styrkor. Hinder som många hanterar bra och som inte befriar bäraren från ansvar.
  Det är inte lätt att fördela en krympande kaka, men de som inte kan ta hand om sig själva ska samhället ta hand om. Jag hade hellre lagt de enorma pengar extremismen kostar och kommer att kosta på psykiatrin och annat istället.

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Vem som är sjuk respektive frisk är långt ifrån lätt att avgöra och då kanske extra svårt inom psykiatrin. Ingen människa skulle kunna göra det han har gjort, om det vore ”vid sina sinnens fulla bruk”. Men som sagt – gränsen mellan frisk och sjuk är omöjlig i dessa sammanhang. Tänk bara på ofta det händer att domstolarnas experter inom området kommer till olika slutsatser.

  Naturligtvis kallar jag inte psykpatienter för galningar och dårar men heller inte våldsverkare som t.ex. denne Anders från Norge.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-07-25 15:31)
  Det är tydligen inte alltid så lätt att fastställa. Nu utgår vissa experter från att han räknas som tillräknelig och får 25 år. Jag tror inte att så många vill ha honom gående lös.

 4. Andreas Holmberg

  Anders Behring Breivik gjorde sej själv till en psykopat (om han inte var det förut) genom att proppa i sej anabola steroider inför attacken. Förmodligen därför han gick som en bärsärk och sköt ihjäl de unga under glada skratt (onekligen helt vansinnigt). Men visst har en människa ett ansvar för vad man sätter i sej och för det allt mer bristande omdöme inkl. ren brottslighet som då blir följden. Jfr rattfylleri: i Australien lär rattfylla i bilismens barndom ha räknats som förmildrande omständighet vid trafikolyckor, men det accepterar vi ju inte nu…

  Sen vill jag gärna ge Arbeiderpartiet ”äran” av att ha varit främsta måltavla den här gången. Oavsett vilka som stod på Behring Breiviks dödslista – intressant i sej – var det ju de facto i huvudsak Arbeiderpartiet och dess ungdomar som drabbades av illdådet. Ingen har dock rätt bara för att man attackeras och dödas av en fanatiker (jfr attentatet mot moskvakommunisterna i Luleå 1940, http://sv.wikipedia.org/wiki/Attentatet_mot_Norrskensflamman), för INGEN åsikt är så klok att inte också någon idiot delar den, och det här är i sej ingen anledning att bli ideologisk socialist. (Världssocialismen har ju inte precis haft de minsta problemen med vålds- och revolutionsromantiker…)

  Men som du Jan skrev tidigare: i det här läget är vi både norrmän och socialdemokrater. För socialdemokratin är ju i Sverige sedan 1917 (i Norge kanske ännu tidigare) demokratiskt reformistisk och inte revolutionär – och fick alltså på Utöya inte äta upp sin egen revolutionsmedicin. (Trots att barn dödades även i Luleå 1940 och att attentatet var vedervärdigt skulle jag den gången haft svårt att kalla mej kommunist i solidaritet med Norrskensflamman, som på den tiden försvarade revolutionärt våld mot borgarbrackor, samt Sovjets överfall på Finland och pakten med nazisterna).

 5. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Holmberg (2011-07-26 07:07)
  Han är definitivt ansvarig för vad han gjort. Han har också haft mer än 3000 dagar på sig att tänka över sitt projekt.
  Visst var AP huvudmålet för den här missgärningen, ingen tvekan. Det var också därför jag kallade mig norrman och socialdemokrat som ett uttryck för mitt deltagande i sorgen. Angreppet på Norges administration och AP:s ungdomsläger var ett angrepp på hela samhället. (Hade ett revolutionärt våldsparti drabbats hade även jag uttryckt mig på helt annat vis)
  Men bl.a. utifrån vad man hört från den svenska dödslistan så är det som sagt en stor blandning på idéerna i den här hjärnans ”vanföreställningsvärld”.

 6. Andreas Holmberg

  Ja, var inte det här överlagt massmord, så vet jag inte vad överlagt massmord är. Men det är ju många som fantiserar om våld av olika slag – leker med elden om man så vill – utan att i praktiken släppa branden lös. Det är ju som om Behring Breivik kände på sej att han vid ”normala vätskor” inte skulle palla med att genomföra sin djävulska plan, och att han därför kände sej tvungen att på medicinsk väg göra sej själv mer monstruös och empatilös än annars (monstruöst och empatilöst i sej självt). En planerad bärsärkagång utan motstycke i Nordens nyare historia. Det hade knappast kunnat bli värre om han druckit flugsvampsspad.

  Och visst är det stor blandning på idéerna i den här hjärnans ”vanföreställningsvärld”. Den siste han citerade före sitt dåd var visst socialliberalen John Stuart Mill! Han kunde förmodligen även ha klippt in ett citat av Jesus eller Darwin. Men folk kan ju knappast kritisera Behring Breiviks grova generaliseringar beträffande muslimer och socialdemokrater om de själva gör liknande konklusioner i fråga om ungkarlar, frimurare eller konservativa kristna – eller för den delen om fremskrittspartister och t.o.m. socialliberaler (!).

  Som du Jan påpekat är det idag många som behöver reflektera över sin retorik – med s.k. ”skämtsamma” våldsinslag. Och vad som enligt aktuell TV-reklam menas med den ”djävulska intrigen” på Fångarna på fortet-ön är jag inte människa att begripa i relation till Bering Breivik och fångarna på Utöya. ”Spar dina ord tills du bättre behöver dem”, skulle min mormor ha sagt åt producenten.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Holmberg (2011-07-26 11:06)
  Ja, det som är planerat i nio år måste betraktas som rejält överlagt.
  Viktigt att spara på orden och väga dem. De kan komma att behövas. Här har vi nog lite till mans syndat många gånger med mer eller mindre medvetna överdrifter, insinuationer och oriktiga generaliseringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.