Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Rätt- och feltänk i Vännäs


Ser just att vänsterpartiets Andreas Jansson här i Vännäs vill att majoriteten ska ta även viceposterna i nämnderna efter nästa val. Som man gör i några mer vänsterprofilerade kommuner i länet. Rejäl konfrontation och så lite inflytande som möjligt för oppositionen, som ofta utgör nästan hälften av röstunderlag och beslutande församling.

Jag tror det är bra att nyttja och uppmuntra det politiska initiativ och kommunala intresse som finns, vare sig kommunen har borgerlig eller socialistisk majoritet. Det gör man bl.a. genom att låta oppositionen ta viceposterna. Andreas tycker kanske bara att det är bra om man gör så där det är borgerlig majoritet? Jämför gärna med utskotten i riksdagen, ska minoriteten tas av posterna även där?

Däremot är förslaget att slopa kommunalråd 2 till förmån för en bättre politisk plattform för alla partier ett bättre förslag. Risken för en fortsatt åderlåtning av personresurserna i Vännäspolitiken är i nuläget stor. På den borgerliga sidan har det definitivt blivit mindre intressant att engagera sig som det ser ut efter valet 2010. Inget parti nämnt och inget glömt. Det var efter valet S och C gick in för samverkan vad gällde poster och Vännäs fick tre grupper i det politiska arbetet.

I längden förlorar även majoriteten på det som skedde då, som man skulle göra med förslaget att ta av oppositionen viceposterna. Kommunen förlorar definitivt då engagemang och tankeutbyte begränsas. Jag tror inte att de som röstade på C ville att det skulle bli så här och tror även att flertalet av de förtroendevalda centerpartisterna skulle vilja ha det annorlunda. En och annan S-märkt gillar inte utvecklingen heller.

Vännäspolitiken har helt enkelt blivit betydligt tråkigare och jag tror det är bråttom att pigga upp den.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Andreas Jansson

    God morgon Jan.
    Nog händer det i borgerliga kommuner att de själva har vice ordförandeposterna också.
    Här handlar det inte om att ta bort någon insyn från oppositionen, utan att styrningen ska bli tydligare och rakare. Jag ser gärna en stark och ljudlig opposition, det främjar demokratin och debatten.

    Jag var kanske en av dem som såg mellan fingrarna när det gäller S och C’s samverkan – som egentligen inte betyder något, men så här i efterhand tycker jag att det blev ordentligt fel.

    Kommunalråd 2 ska bort, den hetaste lösningen tycker jag skulle vara någon form av arvoderade politiska sekreterare, jag tror det är bra om alla börjar fundera på det här så att det är klart inför valet 2014. För just nu är det bara C som är vinnare på den här formen, de bedriver partipolitik på arvoderad tid istället för att ha tillräckligt med egna uppdrag, det är fel.

    Sen håller jag med dig om att det är bråttom att pigga upp politiken. Det gäller att locka och engagera så väl gammal som ung.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Jansson (2011-10-15 06:55)
    Morrn, morrn!
    Jo, visst händer det i borgerligt styrda kommuner också. Under vilket styre det än sker menar jag att det återspeglar och ger ett kärvt klimat.
    Jag tror att risken för otydlighet i styrningen med viceposter till oppositionen är ett teoretiskt problem på de allra flesta håll, definitivt i Vännäs.
    Följderna av samverkan mellan S och C är på ett sätt inte så direkta, men de indirekta följderna är olyckliga. På flera plan och inte bara för oss borgare. Även för C.
    Gammal och ung behövs, där är vi också eniga. Det samhällsengagemang och den praktiska demokratifostran jag mötte på ”fattigskolan” i Mombasa i maj glömmer jag inte. De barnen räknades, brydde sig och rustades för att vara med och bära. För att ta socialt ansvar, göra insatser för det gemensamma och starta företag. Här skulle vi behöva något av det.
    Vi skulle också behöva behålla fler insatta och engagerade pensionärer i politiken. De är också underrepresenterade. Nu när ”handbromsen” ligger i här i Vännäspolitiken riskerar vi att tappa även toppkrafter i pensionsåldern. Personer med ovärderliga insikter och erfarenheter som skulle kunna ha tid och kraft att vara med och styra.

  3. Andreas Jansson

    Visst är det så, jag har inte riktigt svaret på varför inte, framför allt yngre engagerar sig och tycker att det är intressant.

    Från tidig ålder har alltid samhällsfrågor, politik och religion varit intressanta ämnen för mig. Kanske behövs det en helt ny riktning inom skolan för att ”väcka upp” dessa ämnen? De är trots allt, alltid aktuella ämnen och det är där man formar mycket av det man bygger på resten av livet.

    Sen är jag rädd för att den avdemokratisering som tjänstemännen försöker att få till genom reducerade politiska sammanträden och mer delegerat till sig själva kommer att bli ännu mer ”handbroms”. Det är ingen bra utveckling.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Jansson (2011-10-15 08:26)
    Jag tror att ointresset kan sitta ihop med att västerländska barn och ungdomar inte känner sig behövda och inbjudna i vardagsarbetet. Även att de måste bjudas in långt före skolan. Delaktiggör dina småtjejer Andreas! Förklara, be om hjälp, räkna med dem och låt dem bidra.
    Jag har ibland funderat varför indiska och afrikanska barn jag mött ofta varit så positiva och insatsvilliga när de haft det så eländigt. Vid andra resan till Indien slog det mig att det fanns en stor skillnad mellan våra barn och dem vi mötte där, ofta på barnhem. De fick bidra och hade den stora fördelen av att känna sig behövda. Det gav både självkänsla och annat. En bra början på samhällsengagemang.

    Med lite inblick i både politikens och tjänstemannens värld kan jag förstå att det ibland blir otroligt stressigt mellan sammanträdena och mycket jobb med allt vi begär fram från politiken. Saker som ska fogas in i en allmer krävande vardagsverksamhet.
    Förslaget om kraftigt utglesade sammanträden i Vännäs är inte rätt medicin mot detta. Från M-KD-FP kommer ett remissvar där vi kan tänka oss att diskutera detaljer, men inte accepterar den demokratiska utarmning som liggande förslag innebär. Skulle det gå igenom sänks delaktigheten och ännu fler lär få problem med motivationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.