Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Jobba länge eller kort


Jag tycker Ola senaste blogg, ”Åldrande befolkning och framtidens arbetsliv”, är läsvärd. Det är annars gott om alster där man misstolkar Fredrik Reinfeldts ord om möjligheten att jobba längre. Han har inte föreslagit att höja pensionsåldern för alla till 75.

En liten del av oss kan aldrig någonsin arbeta, andra endast en kortare tid. Rätt många stretar på till 65 eller 67 och en liten del kan och vill jobba extremt länge. Samtidigt som vi måste underlätta för unga att få efterfrågade utbildningar och jobb är det vettigt för både välfärd, individer och samhällsekonomi att tilllåta dem som kan, orkar och vill att jobba längre.

Själv har jag ingen aning om det skulle bli aktuellt för min del, men som det känns nu skulle jag gärna vilja arbeta i någon omfattning så länge det går och jag skulle vara efterfrågad och så länge motivationen skulle finnas. Sen är vi olika. Jag minns en vän som vid 22 längtade till pensionen då han skulle få ägna sig åt att läsa de böcker han ville. 🙂

När en fjärdedel av svenskarna i en framtid är över 65 borde de flesta inse att det är en fördel för alla om några som kan vill knåpa på lite längre. Det borde inte störa någon alls.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. mikael

    finns väl annat o göra när man jobbat i 45-50 år lätt för dom höga politikerna med sina pensionslöner o kan gå vid 50 att säga.där rycker många röster till valet bara kolla facebook

  2. lf

    Jag förstår inte detta utspel från Reinfeldt.Är det någon lag idag som förbjuder någon att arbeta längre?
    Sen kan ju jag i ett framtida perspektiv se Reinfeldt att i 60-årsåldern utbilda sig till betongarbetare in sin nya karriär.
    Att se honom som inte utbränd fysiskt stå i hjälm och spruta betong och låta de utbrända få lättare jobb.
    Då har han gjort något positivt av sitt utspel

  3. Jan Nilsson

    Svar till mikael (2012-02-07 22:29)
    Visst finns annat att göra. Många vill nog prioritera annat än jobbet, andra skulle kanske vilja fortsätta men kan spärras på olika sätt. Jag hörde för några år sedan om en konsult med ett speciellt område inom processindustrin som jobbade deltid vid dryga 90.
    Det har ju varit lite stiltje för tidningarna nu efter att krisen inom (S) har stillats. Därför var det nog välkommet med en diskussionsöppning som man kunde förvanska så att många missförstod.

  4. Jan Nilsson

    Svar till lf (2012-02-07 22:52)
    Det är inte alltid och överallt man kan eller får jobba vidare. Därför var säkert långsiktigt bra med den här diskussionsöppningen. Trots de många avsiktliga ”missförstånden” i media.
    Han sa redan från början att det fanns många jobb där få nog varken ville eller kunde gå vidare efter ordinär pensionsålder. Många med tunga jobb måste kanske sluta långt före.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.