Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hade varit mer än konstigt


Hade inte (S) börjat repa sig från läget där man bara hade stöd från var fjärde väljare hade det varit oerhört förvånande.

Det är nog både en Juholt- och Löfveneffekt och resultatet av att man ser ut att samla sig och ta politiken på allvar. Några av valen till ”skuggkabinett” ser intressanta ut, där finns människor som både har gett uttryck för att Alliansen genomfört mycket som var nödvändigt och som säkert ser de gigantiska utmaningar vi har framför oss vad gäller samhällsekonomi, utbildning, byråkrati, ungdomsarbetslöshet, demografi och pensioner samt mycket annat.

Det är inte alls konstigt att partiet får tillbaka en del födda socialdemokrater som legat i dvala eller utvandrat till (SD), (V) eller Allianspartierna. Samtidigt har många förstått och känt in att både Moderaterna och andra vill väl och kommer aldrig mer att se sig som oupplösligt förenade med partiet.

Det kan bli spännande år fram till valet 2014. För Löfven gäller det att både vara seriös och föra en ganska ”Alliansbesläktad” politik och samtidigt hålla de mer vänsterutopiska från Sjösted och soffan.

Jag säger inte lycka till, men det ska bli spännande att se hur det går. Från mitt perspektiv är största nyttan med Löfven och partiets återkomst att Alliansen får kavla upp ärmarna igen.

Etiketter: , , , , , ,

12 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-02-25 13:04)
  Jag gissar att en hel del går mellan (M) och (S), ca var tredje svensk sympatiserar med något av de partierna just nu. Ganska många vandrade över till Moderaterna när det var som virrigast i partiet som förr alltid var störst.

  ”Drevet” som ville få det att låta som om Reinfeldt ville att pensionsåldern skulle höjas tio år har också säkert påverkat. Det var ju inte alls så det var sagt, bara det som jag tycks minnas att du också menat, att det borde vara tillåtet att jobba längre än idag.

  Men, när man läser att någon (borgerlig) tidning använt ordet ”ras” om Moderaternas siffror får man komma ihåg att man enligt senaste opinionsundersökningarna kommit ner till 32,1 %. Det är två procent högre än vid valet 2010. (S) strävar upp mot Sahlins valresultat.

  Alliansen låg rejält lågt ett par år innan valet 2010. Det kan hinna gå både hit och dit innan september 2014.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Jansson (2012-02-25 17:12)
  Nä, jag var ganska ovilsen. Såg du kameran var jag på väg från vårt fadderbarn. På vägen dit var den i ryggsäcken.
  Kanske blir något fotobevis på turen senare. Eventuellt något i hästväg. 😉

 3. Andreas Holmberg

  Väljarna gillar tydligen ”statsbärande partier”, vars storlek uppfattas som positivt i sej. Folk tycks inte i särskilt stor utsträckning uppskatta möjligheten att via mindre partier modifiera regeringarnas politik.

  Att man vandrar direkt mellan S och M utan att ens överväga de partier som förr kallades ”mittenpartier” är ju märkligt, men det beror väl, förutom själva ”storhetsdyrkan” (jfr gamla S, ANC och Enade Ryssland), också på att M pressat sej inåt mitten.

  Så till den milda grad att det snart bara tycks vara jag och Sverigedemokraterna som högt, uthålligt och offentligt fortsätter deklarera att vi män per definition inte kan föda barn. Och nånstans känns det som om medierna – även de ”kristna” – missat en och annan lika sann som smaskig löpsedel, t.ex.:
  STATSMINISTERN FÖRNEKAR ATT BARA KVINNOR FÖDER. ÄRKEBISKOPEN TROR ATT ÄVEN KILLAR KAN FÖDA BARN.

 4. RWR

  Du har helt rätt! Det en bra regering behöver är en stark och utmanande opposition!

  Med det i åtanke så drog Juholt inte bara ner Sosse partiet utan hela landet.

  I slutändan är demokratin och landets väl och ve större än ideologi och partifärg:)

 5. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Holmberg (2012-02-25 20:09)
  Det är nog en hel del som inte bara överväger de numera mindre partierna, det sker säkert en vandring till och från dem också. Sen är det inte bara ett parti som vandrat mot mitten. Dit kommer man från öst och väst.
  Jag hoppas att alla partier vi har på den borgerliga sidan försvarar och motiverar sin plats och blir kvar med tydliga röster. Ett tvåpartisystem skulle kännas fattigt.
  Jag ser det så att det finns debatter, som om män kan föda barn, som nästan inte går att föra när den politiska korrektheten ockuperat området.

 6. Jan Nilsson

  Svar till RWR (2012-02-25 20:35)
  Nu var det nog inte bara Juholt som rådde för det som skedde, det fanns fler med ansvar. Det ska bli spännande att se hur de olika fraktionerna ska kunna samsas framöver.
  Bland dem som är engagerade i politiken inser de flesta att alla partiers företrädare vill väl, men ser olika vägar framåt i olika frågor.

 7. Jan Nilsson

  Svar till RWR (2012-02-25 20:35)
  Nu var det nog inte bara Juholt som rådde för det som skedde, det fanns fler med ansvar. Det ska bli spännande att se hur de olika fraktionerna ska kunna samsas framöver.
  Bland dem som är engagerade i politiken inser de flesta att alla partiers företrädare vill väl, men ser olika vägar framåt i olika frågor.

 8. RWR

  Måhända finns det många som bär ansvaret, men hundhuvudet blev lagt i Håkans famn …

  Man kan naturligtvis se det som poetisk rättvisa med tanke på vad Mona fick utstå men det skulle vara cyniskt:)

 9. Andreas Holmberg

  Jo, du har rätt. S har ju också dragit ”mittåt” och frågan är om S under Göran Persson, Mona Sahlin och Stefan Löfvén inte närmast är att betrakta som ett borgerligt parti. ”Borgerlig vänster”, kanske? Säga vad man vill om Jonas Sjöstedt, men nog är det väl han och hans parti som idag står för den ”reformistiska socialism” som S – men inte kommunisterna – bekände sej till 1917.

 10. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Holmberg (2012-02-25 22:31)
  Det kanske är så i centrum av partiet. Problemet är att man måste hålla utopisterna på hyfsat gott humör, vilket innebär att man nästan med naturnödvändighet måste lova bort pengar som inte finns.
  Ja, säga vad man vill om Jonas Sjöstedt, men han har sinne för marknadsföring. Vad sen partiet som helhet står för får vi väl se. Jag tror att man har minst lika stora slitningar i partiet som (S)har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.