Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tankar kring Titanic


Trots att en del unga trott att Titanic bara var en film så har fartyget som gick under idag för 100 år sedan av olika anledningar levt kvar i mångas tankar och medvetenhet. En mig närstående minns sin farmors berättelser om Titanics undergång på 60-talet. Minst 4 000 böcker har skrivits om fartyget om händelsen runt om i världen.

Namnet Titan kommer från grekiska mytologin. Den första generationens gudar, födda efter himlen och jorden, kallades där titaner. Den nu väldigt döde rumänske kommunistdiktatorn Ceausecu brukade låta kalla sig titanernas titan mot slutet när han alldeles tappat verklighetsorienteringen.

Att kalla ett fartyg osänkbart är också ett exempel på det övermod som små människor ska försöka undvika. Det är lätt att hamna i nästan religiös hänförelse över både det ena och det andra framställt av människohand, eller över människor, men det är ingen bra idé. Min övertygelse är att det vi gör, har, hör och ser här under solen förändras, föråldras och slutar. Inte alltid på jungfruturen som Titanic, men förr eller senare. Det gäller också världsriken och ideologier och ibland går det fort där också.

Att man är medveten om det behöver inte stå i motsättning till vilja och strävan att utveckla, vårda och förfina det vi har runt omkring oss. Eller uppfinna nytt.

Personligen hör jag till minoriteten som tror på Bibelns Gud och på den Jesus som efter brödundret också befallde lärjungarna att samla ihop maten som blivit över så att den inte skulle ”förfaras”.
De saker som i evighetsperspektiv är små är inte betydelselösa för den som tror. Tvärtom kan tron ha med sig ett starkt driv att få ”jordsakerna” att fungera.

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. lf

  Vilken fantastisk blogg.
  Anser du att Titanics undergång beror på någon övernaturligt
  skeende?
  Din blogg är djup det måste jag erkänna.Jag kan också erkänna att ditt intresse för människor är föredömligt.
  Men då man synar ditt politiska medlemskap ”moderaterna” så kan man förvånas.
  Vad har moderaterna för syn på solidaritet? Allt det ni gör idag går ju emot solidaritet med de sämst ställda.Hur kan du vara moderat med en sådan livssyn?
  Nej,Jan Nilsson,om du skall ha någon trovärdighet i framtiden så måste du nog byta parti.

 2. Filip

  Jag tycker att det var bra skrivet faktiskt. Jag har vuxit upp fattig och tycker att man kan rösta på moderaterna om man vill, de har ett annat sätt att tackla problem som drabbar de sämre ställda än andra partier som t.ex. orienterar sig på vänsterskalan.

 3. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-04-14 18:01)
  Tack för vänliga ord, lf.
  Jag tror att Titanics öde berör så mycket just för att det visar att inte heller det största, bästa, rundligaste och mest genomtänkta är så säkert och hållbart.
  Jo, jag har ett människointresse som kanske också begränsar mig ibland. Men det är mer till nytta än till hinder och det är en stark drivkraft i både arbete och politik.
  Jag är inte först och främst politiker, men har valt Moderaterna som plattform för mitt relativt färska politiska engagemang för att jag tror att man har bästa politiken. Faktiskt så tror jag att om sjuttiotalets socialdemokrati hade fått fortsätta i samma spår som då hade vi varit mer likt Grekland än Sverige idag och det hade drabbat alla hårt, särskilt mina mindre bemedlade vänner. Den som har mindre drabbas i längden alltid värst när ett land hamnar i ekonomisk obalans.

  Det är inte säkert att jag fortsätter att vara politiskt aktiv. Men jag vet att det behövs människor som engagerar sig politiskt i vårt allt mer komplicerade samhälle och i vår osäkra värld.
  Nej, jag byter inte parti. Jag har fått ett par seriösa och några skämtsamma inviter från annat håll, men fortsätter i M. Även om jag inte skriver under på allt.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Filip (2012-04-15 01:29)
  Tack Filip.

  Jag är mågra andra saker först, sen är jag också Moderat. Jag har inte haft en ekonomiskt rik barndom och har det mesta av mitt liv haft lägre lön än de flesta. Det är sant som du skriver att M bitvis haft ett annat sätt att tackla problemen än t.ex. S. Det betyder inte att vi vill missgynna de sämre ställda, men åstadkomma en utveckling som långsiktigt gynnar alla.
  En av mina fattigaste vänner värvade mig faktiskt till Moderaterna inför 2006 års val.

  Men, den här bloggtexten handlade definitivt inte om politik. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.