Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Fackliga röster

Från mobilen

Mot slutet av första KS-dagen i Vännäs kom Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Kommunal med sina tankar. Vision var med tidigare, men kunde inte stanna så länge.

Inspelen handlade om ökande arbetsbelastning, stress, känsla av otillräcklighet och om lönenivån, men glädjande nog också om gott samarbetsklimat och arbetsglädje mitt under hög belastning. LR underströk att vi arbetar mot samma mål.

Ett problem som lyftes på skolsidan var att det saknas utbildade vikarier. Ett problem kommunal fokuserade på var varannanhelgstjänstgöringen. Här blev det en ganska spänstig debatt ett tag. Bristen på utbildade undersköterskor inom äldreomsorgen lyftes under flera punkter under dagen.

Här har vi ett stort gemensamt problem. Får vi leva blir vi alla gamla.

Etiketter: , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. lf

  Vi har ett gemensamt problem.Vi blir alla gamla.
  Bristen på satsningar inom offentlig sektor är helt klart.
  Men det går ju inte bara att konstatera detta.
  ”Får vi leva blir vi alla gamla”.
  Jag vet inte om din blogg skänker hopp och tröst.
  Men vad jag vet är att om vi inte satsar mer på utbildning,barnomsorg och äldrevård då är vår framtid dyster.
  Du kan vara ledande för att förbjuda att enorma vinster inom dessa områden som går till skatteparadis.
  Tar du den fajten Jan Nilsson?

 2. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-10-20 19:22)
  Nu väljer jag att svara som politiker i Vännäs, så får tjänstemannen i Bjurholm vila sig lite.
  Vi behöver en del förändringar i svensk skola. Vi behöver till exempel många fler sökande till lärarutbildningen, jobbet måste göras betydligt mer attraktivt igen. I väldigt många svenska klassrum är det en bra miljö med mycket studiero och massor med utveckling, men i andra förstörs förutsättningarna för alla av stök och ”antiskolkultur”.
  Sveriges utbildningsproblem är definitivt inte friskolorna. Det har funnits dåliga sådana och exempel på roffarverksamhet, men många siffror som förekommit i debatten på slutet är direkt felaktiga. Det allra mesta av eventuella vinster återinvesteras i verksamheten. I vissa friskolor återinvesteras allt, även i några skolkoncerners verksamheter. Jag har aldrig jobbat i en vinstdrivande friskoleverksamhet och kommer knappast att göra det. Men jag vet att även sådana kan drivas av människor som brinner för att göra skillnad och se barn och unga utvecklas så bra som möjligt. Jag är inte rädd för konkurrensen om man håller koll på villkoren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.