Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Lägga ner byaskolorna?

Hur kunde Vännäsmoderaterna rösta för en nedläggning av byaskolorna i KS?

Många moderater i Vännäs bor och lever på landsbygden, flera i de aktuella skolornas upptagningsområde. Fler än de som bor i byarna är upptagna med landsbygdens frågor och framtid. Förra gången skolorna var hotade försvarade vi skolorna i Tväråbäck, Pengsjö och Brån. Några av de aktivaste och flera av medlemmarna har haft barn och barnbarn på skolorna. Min fru jobbade i sex fina år på skolan i Tväråbäck och har postiva minnen av skolan, arbetsgemenskapen och bygden. Jag medverkade vid flera skolavslutningar och var med på lägerskola med eleverna en gång.

Under det mesta av min rektorstid har jag verkat på en liten skola och vet hur bra den lilla skolan kan vara när det är bra. Hur det lilla formatet kan betyda mycket för många när det finns engagemang, ambition och ett bra förhållningssätt mellan de vuxna och emot eleverna. Som jag är övertygad det finns i Tväråbäck, Pengsjö och Brån.

Hur kan ett parti och en KS-ledamot med den här bakgrunden och en landsbygdssjäl  rösta för att lägga ner tre byaskolor?

Jag sa på KS att den uppkomna situationen bl.a. är Moderaternas fel. Vi har inte varit tillräckligt bestämda, handlingskraftiga och framgångsrika när det gäller att hålla nere kostnaderna för kommunen och nu fattas kanske 12 miljoner. (Mycket pengar för oss, motsvarar ca 160 miljoner i Umeå) Kostnaderna i en kommun är mestadels löner och 12 miljoner motsvarar med arbetsgivaravgifter ungefär 15 personer med en lön på 20 000 och 15 med en lön på 27 000 kronor. 30 personer och försörjare.

Vi skulle vilja att barnen i byarna skulle få ha kvar sina fina skolor och landsbygdsomgivningar. Samtidigt ryms man i Vännäs och Vännäsby. Det är 3 kilometer mellan Bråns skola och Vännäsby och nästan 90 % av eleverna åker redan buss till skolan. De andra skolorna har 10 och 12 kilometer till Vegaskolan och ryms där. Det är inte långt jämfört med "typiska" byaskolor runt länet och Sverige.

Det har gjorts en konsekvensutredning som jag som rektor och tidigare skolchef inte hittar några fel i, den är i de områden den behandlar gjord med en stringens och vederhäftighet man sällan ser. På ett område är beräkningarna mycket försiktiga, små skolors svårigheter med lärarbehörigheterna framöver.Totalt beräknas en nedläggning spara från knappt 4 till drygt 5 miljoner per år, beroende på hur det blir med husen och en del annat.

Det vi behöver spara för övrigt kommer att svida och uppröra. Att ta bort 10-12 tjänster ytterligare skulle vara mycket svårt, särskilt på kort tid. Skulle vi stoppa huvudet i sanden och skjuta upp besparingarna väntar ändå svårare läge och beslut. Processen har varit för snabb, men jag kan idag inte se något försvarbart alternativ till att KF beslutar om nedläggning 25/2.

Eleverna i byskolorna kommer att få undervisning med kvalitet även framöver och de allra flesta av personalen följer med. Några kommer att uppleva flytten som en försämring och några som en förbättring. Jag hoppas för barnens och allas skull att alla hjälps åt att göra förändringen så lätt som möjligt. En gång kom jag själv från den lilla skolan där jag var 11 % av eleverna till den stora, då som ensam elev. Jag vet att det behövs klokhet, uppmärksamhet och uppmuntran från vuxenvärlden.

 

Situationen som uppkommit är inte bara Moderaternas fel. Vi har mött både skämt och humör för att vi varnat för att konjunkturen kan vända, ibland röstat nej till satsningar, ibland till utökningar av tjänster och ramar eller hållit tillbaka i budgetförhandlingar. De finns partier som bär större ansvar än vi, men vi drar oss inte undan vårt. Vännäs ekonomi är inte i balans och dit måste den komma fort nog om vi inte ska drabbas av större svårigheter än dagens.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Som åhörare på ks-sammanträdet fick vi bevittna en närmast ”historisk” händelse – alla våra byaskolor läggs ner med stöd av Moderaterna. Jag är glad över att jag fick vara med.

  Respekten för dig och ditt Vännäsparti har nu växt ordentligt. Ditt blogginlägg ser jag som en väldigt motivering till ert ställningstagande.

  Men nog kändes det ändå litet vedmodigt att passera Brånskolan på väg hem från sammanträdet i går kväll.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-02-12 04:58)
  Hett om öronen på annat vis för närvarande. Tackar dig så länge och återkommer och till din blogg. Mina blandade känslor kräver fler ord än jag har tid med nu.

 3. Peter

  Jag har full förståelse för att Kommunen måste få ekonomin i balans. Men jag har ändå en fråga! Hur kan det finnas plats på vegaskolan för dessa elever som kommer från Tväråbäck och Pengsjö? Vegaskolan har idag plats brist, med baracker på skolgården. Så hur kan man påstå att det finns plats? I åskurs två är dom ca 22 barn i varje klass. Det finns ingen möjlighet att dela upp dessa i tre klasser eftersom de gick från tre till två klasser pga platsbrist. Så alternativet är då att sätta barnen från byskolorna i befintliga klasser. Dvs kommer det 10-15 barn i årskurs 2 innebär det att åskurs två på vega kommer ha 28-29 barn i varje klass. Är det en bra klass storlek? Tror inte att någon kan anse att det är en bra klasstorlek. Och IFAU har kommit fram till att det är inte bra för samhället.

  http://www.ifau.se/sv/Press/Pressmeddelanden/Mindre-klasser-i-skolan-ger-battre-resultat-och-hogre-lon/

 4. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-02-12 04:58)
  Tack igen, Kalle. Jag har just kommenterat på din blogg.
  Ska inte upprepa för mycket av det jag skrivit här och där, men att det varit svårt kan jag säga igen.
  Det blev en natt med måttligt med sömn och när jag idag passerade Tväråbäck blev ögonen blanka både till och från Lycksele.
  Man fattar inte ett sådant här beslut om man ser andra utvägar, inte vi i alla fall. Vården och skolan kommer att drabbas hårt ändå. Att skära 4-5 miljoner till när man kan ge barnen en bra skolgång på annat sätt, nära till och med bitvis förstärkta lärarresurser kan vi inte försvara. Även om vi förlorar politiskt.

  Framöver skulle vi kanske anlita utomstående hjälp med en genomlysning av vår ekonomi och organisation. Det fullmäktige som bestämmer, men vi bör se till att vi inte hamnar i liknande situationer igen. En stadsnära, koncentrerad och växande kommun med låg arbetslöshet och bra mix mellan tätorter och landsbygd ska inte behöva det.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Peter (2013-02-12 21:32)
  Hej Peter!
  Det låter bra att du har förståelse det ekonomiska. Ibland möter man människor som tycks tro att en kommun klarar att köra på med underskott för den goda sakens skull.
  Vega ska vara treparalleligt framöver, det ska vad jag hört gå med relativt måttliga klasstorlekar. Eleverna från Pengsjö och Tväråbäck blir i snitt ett tillskott på 2-3 elever per klass enligt de uppgifter vi fått.
  Paviljongen som var ny när jag var liten behöver ersättas och det måste byggas på Vega för de nya förutsättningarna hur det än blir. Hur det ska se ut ska snart beslutas.
  Fram till hösten 2015 när byggnaden står klar ska eleverna också rymmas enligt förvaltningen. Det har aldrig talats om utökning av antalet baracker, det är bra om man slipper det. Eleverna ska hur som helst rymmas och känna sig välkomna.
  Visst hade det varit fint om byeleverna fått komma och ”inviga” ett färdigt nybygge och en ny skolgård, men det finns mycket som talar emot att skjuta fram en nedläggning dit.

  Man hoppas att upprördhet, osäkerhet och rädsla för det okända hos barnen som får flytta till Vännäsby och Vännäs (tidigare än man skulle gjort annars) får bytas i pirrande förväntan så gott och fort det kan gå. Det är viktigt och ofta självuppfyllande med förväntan.

 6. Henric Jakobsson

  Jag följer din blogg regelbundet. Trots att vi har rätt skiftande politisk tillhörighet så kan jag känna att de åsikter du står för ofta ligger nära mina. Och nu måste jag faktiskt ge mig tid att kommentera;
  Att M har modet att gå emot sina borgerliga kollegor i C. (vars alt.förslag till besparingar riktigt riskerar att smula sönder kvaliten i alla våra skolor)visar att man förstått allvaret i den situation kommunen befinner sig och inte söker populistiska poäng/röstfiskar. Om bara tid ges och om våra tidningar kan klara en rättvisare bevakning av dessa ärenden så kommer också majoriteten av kommuninvånarna att inse att en nedläggning av byaskolorna är det enda rätta.
  En byaskola är verkligen inte garant för ”ett paradis på jorden” – säger jag som gått i 6 år i Penglunds Skola och verkat som lärare i B-skolor i och utanför kommunen i mångdubbelt antal år.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Henric Jakobsson (2013-02-13 18:42)
  Tack Henric, det värmde. Det är inte allt som har gjort det de sista dagarna, men det har faktiskt mest kommit stöd. Även från bybor i närheten av några av skolorna som ser den komplicerade helheten ungefär som vi sett den.

  Vi anser generellt att man ska vara försiktig med att lägga ner byskolor, men det kan finnas omständigheter och uppkomma situationer som gör att det ändå är det minst dåliga.

  Jag hoppas att media ger sig tid att fånga hela bilden. En journalist som pratade med mig idag gav i alla fall det intrycket. Om den förmodade skolnedläggningen blir nyanserat beskriven kan det underlätta för många att gå vidare. Viktigast är att barnen får gå vidare på bästa möjliga sätt. Överdrivs det här kan det för någon bli ett trauma med konsekvenser som kan vara svåra att överblicka.

  Det kan hända att Moderaterna i Vännäs blir straffade i valet. Men frågan är demokratiskt hanterad i partiet och vi är i politiken för att ta ansvar och optimera nyttan för medborgarna, inte främst för att optimera röstetalen.

  Sen finns alla våra vackra och trivsamma byar kvar. Skolan kommer tyvärr längre bort i några byar , men de goda livsmiljön är fortfarande där.

 8. Jan Nilsson

  Svar till Peter (2013-02-12 21:32)
  Hej igen!

  Fick idag ta del av aktuella siffror.

  Idag finns det två tvåor på Vegaskolan, en med 21 elever och en med 23. I Tväråbäck finns inga tvåor i år och i Pengsjö finns två stycken. Om förslaget går igenom i KF blir det förmodligen två klasser med 23 elever.

  I de tre förskoleklassgrupperna finns 17 i en och 18 i två klasser. Nio kommer till från Pengsjö och Tväråbäck. Det blir alltså 20-21 i höstens ettor som det ser ut idag. Det är många som skulle avundas oss de klasstorlekarna.

  Viktigt är hur utemiljön ordnas på Vega och i Vännäsby. Det är något som måste satsas på när elevantalet ökar. Det har bl.a. funnits önskemål om en multiarena (vill minnas C motionerade om det), med det behövs saker som passar även dem som inte idrottar.

 9. Emilia

  Jan Nilsson menar du att du tror att det inte går att spara in pengarna på nåt annat sätt än att lägga ned byskolorna?

  Jag anser att man inte brytt sig om att se efter andra alternativ.
  Vill man så går det, det är fegt att ge sig på våra barn (framtiden) det första man gör.

  Tyker också att det är viktigt att du punkterar i dina kommentarer att ni är oense inom partiet.

 10. Jan Nilsson

  Svar till Emilia (2013-02-21 13:41)
  Hej Emelia!
  Enligt det underlag vi fått behöver det sparas upp mot 12 miljoner. Lägger man ner byskolorna motsvarar det ungefär en tredjedel. Det behövs mycket mer. Vård och omsorg och skola och utbildning är kommunernas största utgifter. Svårt att inte röra där när det fattas pengar. Men måste det ske så är det med mycket tungt hjärta. Även om själva undervidningskvaliteten inte sjunker så skulle vi ju helst vilja ha skolorna kvar.
  Skulle vi i de här läget undanta byskolorna så måste vi sänka lärartätheten med 15 % på skolorna som blir kvar om vi ska uppnå samma besparing. Förutom allt annat vi måste spara.
  Sånt här är svårt. Igår hörde vi att det eventuellt kan bli lite större skatteintäkterna framöver. Idag hörde vi istället om större utgifter för kollektivtrafiken.

  Jag tror inget parti är helt enigt här, inte vi heller. Men när vi samlades till möte om saken i vårt parti var det ingen som såg någon annan möjlighet. Om ingen hittar någon tänkbar och hittills opresenterad besparing i samma storlek – som fungerar och inte sänker kvaliteten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.