Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kommunstyrelsen i Vännäs


Måndagen går åt till kommunstyrelsen i Vännäs. Dagordningen är en diger lunta.

Det finns många viktiga ärenden, men de största sakerna från mitt perspektiv är kostorganisationen och budgeten. Jag hade hoppats hinna skriva lite om den, varför en kommunal budget måste ha plussiffror t.ex., men det får anstå till den närmaste framtiden. Sammanfattningsvis anser moderaterna att vi måste ta vårt ansvar här och nu. Inte leva över tillgångarna och vältra över kostnader på de unga i en okänd morgondag.

Det förslag till budget som kom ut med handlingarna har underrubriken ”Budgetberedningens förslag”. Jag har inte själv suttit i årets budgetberedning, det har Gösta Eklund gjort för Moderaterna. Jag vet i alla fall att siffrorna i det här förslaget inte är budgetberedningens, utan majoritetens eget. Förslaget innebär att Vännäs enligt nu gällande prognoser går back fyra år i rad, vilket inte är förenligt med kommunallagen. Det lär bli en del debatt om budgeten både i morgon och på kommunfullmäktige.

En annan intressantare sak är ärendet om den politiska organisationen. Ska verksamheterna spara kraftigt för att få budgeten i hållbar balans bör politiken vara med också. Här kan det finnas lite olika idéer.

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Nu måste jag vara litet ”språkpetimetrig” … visst är det väl budberedningens förslag ändå, trots att det inte är ett förslag från en helt enig beredning?

  F.ö. tror jag att Moderaternas syn på många frågor i sammanganget verkligen behövs. Lycka till!

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-05-27 15:37)
  Du har ju oftast rätt när du år ”språkpetimetrig”, men inte den här gången. Arbetet har fortsatt efter att budgetberedningen haft sitt sista möte och idag på gruppmötet fick vi ett ytterligare förslag presenterat.

  Det har varit ett mycket bistert och svårt budgetarbete, men så visste vi att det skulle bli. Även om vi inte stannade i full enighet är skillnaderna små, mest en fråga om fördelning av sparbeting mellan nämnderna där Moderaterna avvek något från förslaget S la. Du får läsa motiveringen i protokollet framöver.

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Det är inte lätt att hänga me vad som händer där hemma från den här sidan av Atlanten, men hade jag verkligen fel?

  Som jag förstår nu, blev budgetberedningens förslag (i vilket moderatern alltså inte var med) ändrat innan det kom fram till kommunstyrelsen. Detta ändrade förslag var måhända alla partier med på.

  Jag fortsätter därför tycka att det har varit TVÅ förslag från budgetberedningen, det första spolades när det nya las fram och antogs, eller hur?

  Protokollen sedan – kolla få du se, hur sent dessa läggs ut på kommunens webbplats. Så länge kan inte jag vänta.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-05-27 18:51)
  Nja, tycker inte du har rätt, om vi nu ska vara petiga. Moderaterna var med i budgetberedningen, men efter beredningens sista sammanträde kom det ett majoritetsförslag för ett par dagar sedan och ett på gruppmötet i dag. Det stod att det var budgetberedningens förslag, vilket jag inte kan tycka stämmer när beredningen aldrig sett det. En annan sak är att de flesta partierna idag godtog det sista förslaget.
  Nu är det över och klart. Moderaterna reserverade sig mot budgetbeslutet mest för att vi fått kritik för att alltför sällan göra det. Har skillnaderna varit små har vi ofta låtit bli att reservera oss efter att ha förlorat en omröstning.

  Jag lägger ut reservationen på bloggen sen då, för din skull. 😉

 5. Karl-Gustav Sjöström

  Ok Jan, efter din utförliga redogörelse är det bara för mig att inse att jag hade fel. Jag erinrar mig just att jag hade en fel en gång förut. Det var i oktober 1993 närmare bestämt 🙂

 6. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-05-28 04:44)
  En gång i kvartsseklet är lagom. 😉

  Det har som sagt varit speciella omständigheter i år. Stressigt och pressande. Förmodligen blev beteckningen på dokumentet bara kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.