Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Yrkesutbildning!


Jag känner en ung man som förvånade och förskräckte sin SYV för några år sen.

Med förmågor och betyg som utan problem hade låtit honom komma både in och ut på vilket gymnasieprogram som helst valde han fordon. Statustänkarna ackade, oade och kvackade och SYV:en slet sitt hår nästan som matadoren i tjuren Ferdinand.

Nu hände det i en stad där nyttan av de grundläggande och handfasta näringarna står klarare och tydligare än på många andra håll, så han mötte också förståelse. Han hade även praktiker omkring sig som inte skrämde honom från valet, utan uppmuntrade honom att skaffa kunskaperna han ville ha och Sverige behöver. Det har gått bra, kommer förmodligen att gå mycket bra och hur yrkeslivet ska se ut om världen står och han får leva vet man aldrig.

Idag skräms och leds ofta unga bort ifrån yrkesutbildningar som leder de flesta till jobb, ofta bättre inkomster än deras lärare någonsin får och otippade utvecklingsvägar. Vuxna minns ibland dåliga arbetsmiljöer och svunna tiders yrkesroller och påverkar närstående unga att söka något ”bättre” än de praktiska yrkesvägarna. Många gånger till skada för de unga och för samhället.

Vi har flera anledningar att bromsa den alltför vanliga ”tvångsakademisering” som finns. Alla gymnasieutbildningar ska ge högskolebehörighet, om man inte väljer enklare kurser. Men vi måste medvetet motarbeta trenden att styra bort unga från yrken som håller infrastruktur, grundfunktioner, industri och innovationsverksamheter igång. För att inte tala om vårdjobben som nästan alla blir beroende av.

I Finland är det inte ovanligt att börja med mekanikerutbildning om man tänker bli ingenjör. Där får man tillgodoräkna sig mycket av yrkesutbildningen senare. (Finländare är ofta lite klokare)
Mekaniska grundkunskaper är inte tunga att bära var man än hamnar och alla är vi beroende av att de finns. Oavsett hur ekonomi, konjunkturer och samhälle utvecklas.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Fredrik L

  Det tragiska är att vi har en allt större grupp unga män/pojkar som inte har ”läshuvud”, som inte vet vad de ska göra och som med alla sannolikhet klarar gymnasiet mycket sämre än de flesta flickor…
  Vad kommer att hända med dessa män? Vad har de för framtid?

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Tvekar nog inför uttrycket läshuvud, även inom citattecken. Däremot hör jag av många gymnasielärare att man upplever en svagare motivation hos många. Kan handla om mycket. T.ex. att man av olika anledningar hamnat i drop-out-position i grundskolan, av olika orsaker inte fått med sig så mycket eller fastnat i bruk av mer eller mindre förbjudna preparat.
  Läste om en f.d. legaliseringsförespråkare i USA som vänt ordentligt efter att ha sett hur spice och marijuana tog motivationen av många unga.
  Tyvärr tror jag många som trivts bättre på ett yrkesprogram tog ett teoretiskt när högskolebehörigheten försvann. Nu går det väldigt trögt för många där man hamnat.

 3. Ingrid E-M

  Mycket klokt skrivet. Jag tror att många unga leds helt fel p.g.a. fördomar och trångsynthet från SYV. (Gissar att SYV är det som förr kallades för SYO-konsulent). Det hindrar inte bara elever med höga betyg att söka de praktiska yrken som de brinner för. De hindrar också tjejer från att söka annat är vård och omsorg och killar från att söka nästan vad som helst utom vård och omsorg – med undantag för läkarstudier då förstås.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tack.
   SYO-konsulenterna kallas numera Studie- och yrkesvägledare, det stämmer.
   Generellt tror jag man gör ett bra rådgivningsjobb och mycket mer därtill. Jag tror även att man numera jobbar medvetet med att öppna upp låsningar kopplade till kön.
   Det kan hända att det brister lite oftare i synen på vissa yrkesutbildningar, men jag tror SYV-are generellt är mycket mer på banan än vuxenvärlden i övrigt.
   Mekanikerutbildade är exempelvis rekryteringsbas för många verksamheter idag, men få utbildas.
   I morgon är det förresten SYV-dag på Liljaskolan. Blir spännande att se hur många grundskole-SYV:ar som kommer och informerar sig. Jag återkommer kanske. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.