Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vettigt förbud?


En MP-riksdagsman vill enligt Expressen ha lag på att alla bensin- och dieselbilar ska avregistreras 2030:
http://www.expressen.se/nyheter/dalapolitiker-forbjud-bensin–och-dieselbilar/

Det låter ogripbart långt bort, men om vi vänder på kuttingen blir det klarare. Nu säljs bilar av 2014 års modell. Om vi tänker oss att MP-förslaget att avregistrera 16 år gamla bilar skulle verkställas idag så blev alla 98:or och äldre obrukbara och värdelösa. (Hur skulle det förresten bli med veteranbilar?)

Skulle MP få makten skulle detta förslag förmodligen innebära att få ville köpa nya renare bilar framöver. En ny bil med fossilmotor skulle bli värdelös efter rätt kort tid, oavsett hur de kunde energieffektiviseras. Obra för ekonomi och miljö.

Med all respekt, jag tror inte förbudsförslag är kloka. Utvecklingen behöver drivas på, men inte så här.

För övrigt åt jag just en lakritspipa. Dem vill Carl Schlyter i MP också förbjuda. 😉

Etiketter: , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Krister Andersson

  Om man i ett land sätter upp ett mål att ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030 – Vad är då kontroversiellt med att förbjuda bilar som drivs med fossila bränslen fr.o.m 2030? Antingen försöker man nå målen, eller då finns de bara där som en läpparnas bekännelse.
  Raljerandet om lakritspipor är olustigt. Har man pratat med Carl Schlyter om hans engagemang mot tobaksindustrins aggressiva marknadsföringsmetoder inom EU så är ställningstagandet mer än begripligt. För att kringgå olika länders regelverk kring tobaksreklam, särskilt riktat mot barn, så använder tobaksindustrin godis och andra produkter som kan påverka vanor och beteende. Om man vill begränsa Philip Morris och andra företags möjlighet att tjäna pengar på att barn fastnar i ett livslångt rökberoende så kan det krävas ett regelverk. Och i detta regelverk fastnar kanske även lakritspipan, även om just den knappast påverkar barns rökvanor i nån större grad. Jag kan leva utan lakritspipan, om några fler människor i Europa får leva utan rökberoendet. Även om jag gillar lakrits!

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Det kontroversiella ligger främst i de privatekonomiska konsekvenserna, inte minst för dem med små resurser. Vi har andra mål som inte innebär att vi förbjuder eller tar bort allt och alla som inte uppfyller dem.
  Skulle MP får mycket att säga till om och förbudet gå igenom kan vi knappast förbjuda folk att sälja sina tiotusentals, kanske hundratusentals, bilar till exempelvis afrikanska länder. Där skulle fordonen släppa ut samma avgaser i samma atmosfär. Och vad vann vi väl då? Vi behöver bli bättre på att hushålla med miljö och resurser, men det måste ske klokare och mer omdömesgillt än i det här förslaget.

  Jag ställer upp på väldigt mycket när det gäller att hämma tobaksindustrins aggressiva marknadsföring av sina långsamt dödande produkter. Sådant som lakritspipeförbud däremot blir så löjeväckande att det riskerar att motverka sitt syfte, inte bara vara verkningslöst. Vi kan börja med att ta bort allt stöd till tobaksodling inom EU. Vad jag vet finns sådant kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.