Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Politiska kulturen


Det mesta av politiken är hederligt, träget arbete som görs utifrån en vilja att förvalta det gemensamma på bästa sätt. Utifrån våra olika ideologier. Det är inte det arbetet som får rubrikerna, det är sällan direkt spännande. Det är inte heller den delen den här texten handlar om.

Tyvärr skjuter sig politiken ofta i foten. Partier och företrädare tröttar genom enformigt självfokus och överdrivet grälla fulfärger när de andra ska beskrivas. Det blir så lättgenomskådat. Ibland sker självskadan även genom ett beteende som inte skulle accepteras på andra arenor, t.ex i skolan.

Till det som bryter ner hör också ”politiken” i form av låga och magsura angrepp, ofta anonyma, som är med och degenererar debatten, politiken och politikerna. Vilka ska orka med det flödet framöver? Hur slipad, hårdhudad och oresonabel ska morgondagens politiker bli för att härda ut med näthatet?

Och hur kommer man ofta högst i de interna maktkamperna? Vad blir priset för den kulturen?

Jag kanske är för negativ i just nu, men det hade varit roligt att lite oftare få vara riktigt stolt över det som sker på den politiska arenan. Och hur det sker.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Maria Skiddi

  ”Jag har rätt att uttrycka mig så här när jag är förbannad.”
  cit Lennart.

  Mänskligt? -Ja, produktivt?-Nej.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   De flesta av oss har vårt eget att skämmas över, men det aktuella sättet att uttrycka sig är väldigt långt ifrån acceptabelt.

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Kloka ord, Jan, men nog är det väl ändå en tillgång för demokratin att folk kan framföra sin mening offentligt och vara anonyma? När vi röstar på er är det ju helt ok och även lagreglerat att vi skall få vara det. Det finns som bekant många skäl varför man ibland anser sig vara tvungen att vara anonym. Tro för den delen inte att jag tycker att alla anonyma politikerpåhopp är acceptabla.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Man ska absolut kunna skriva anonymt, det var inte principen i sig jag tänkte på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.