Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Roligt möte en körig dag


Efter en sen politikkväll och lite efterjobb skulle jag fylla tanken med lite rysk diesel. Det kom en bil till macken strax efter mig och man kom ut och hejade med ett brett leende.

När han kom till Sverige var jag kommunal tjänsteman. Jag träffade honom först i Umeå dit han kommit för att han ville flytta till en liten ort i Sverige. Flytta, som om jag hade velat flytta till hans dåvarande varma, vackra hemland.
Han hade läst svenska i ett par intensiva månader, talade redan riktigt bra och ville nu veta mer om skola och utbildning innan han kom hit med sin familj. Naturligtvis ville vi hjälpa till med det.

Idag, lite drygt två år senare, har han fast heltidsjobb och talar en väldigt bra svenska. Hans fru har också arbete och tjänar Sverige med sina specialistkunskaper inom ett område där vi har arbetskraftsbrist. Svenskan är god, vilket också krävs i en sådan uppgift.

Ibland är det helt obegripligt fantastiskt hur snabbt det kan gå. De är också en del av berättelsen om de nya svenskarna.

Vi ska träffas mer framöver.