Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Religiöst våld och generaliseringar


Det är oerhört skrämmande våldsutbrott som sker i Islams namn på många håll i världen just nu. De mest fruktansvärda har inte med provocerande teckningar att göra, det är saker som ISIS härjningar och de kanske 2000, mestadels kristna, som Boko Haram nyligen dödade i Nigeria.

Mest horribelt stötande är de offentliga avrättningar som skett av både kvinnor och små flickor som anses ha varit för nära män och pojkar, ofta på sätt som hos oss anses som allmänt normalt umgängessätt. Detta ibland utfört av personer som kan mena att det är rätt att våldta kvinnor och ganska små flickor som inte delar deras religiösa variant och bakgrund.

På några håll sker våldsamma övergrepp av terrorister med kristet förtecken, som ”Herrens armé” i Norra Uganda och södra Sydsudan. Galningen och massmördaren Breivik anser sig också som ”kulturkristen”. Ingen borde dock kunna komma ifrån att Islam har fler ytterst våldsamma utövare som på något sätt hänvisar till religionen och alltför många passiva understödjare som tycks kunna ursäkta terrorn. Trots att kristendomen har ungefär 50 % fler ”nominella” anhängare i världen.

Trots statistiken blir det så fel och kontraproduktivt när man nyanslöst klistrar våldsutbrotten på religionen som sådan och därmed på alla utövare. Den stora delen muslimska anhängare är inte våldsamma och på några håll har man stått upp för att skydda kristna och kyrkor som angripits av terrorister och muslimsk mobb. Så t.ex. i Egypten där man bildade ring för att hindra attacker mot kyrkor. Det hör på ett sätt också med till bilden att de flesta som dödas av muslimska jihadister och terrorister själva är muslimer.

Att bidra till ökade spänningar genom att gruppanklaga och att trissa upp motsättningarna generellt är varken rätt eller klokt. Inte kristligt heller, om man är kristen och bryr sig om det.
Mot jihadisterna måste vi däremot vara klara och skarpa. Tanken på en sorts positiv särbehandling av hemvändande ISIS-terrorister borde inte kunna uppstå över huvud taget. Jag är varken främmande för återvändandeförbud eller åtal för brott mot mänskligheten om det går att verkställa. Uppviglande hatpredikanter och verksamheter som ger plats åt dem som uppmanar till våld ska inte ha något sorts offentligt stöd.
Tvärtom.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. JonasE

  Det inte många tycks begripa är att detta inte är ett religions eller ras problem……….det är ett extremistproblem, med dårar som använder religioner som ursäkt för att göra dumheter, och sen andra idioter som använder dessa dårar för att försvara sina egna idiotiska dogmer = SD och liknande

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Ja det blir en skarp kaosrisk om man börjar generalisera och tillskriva en hel grupp extremisternas hållning. Då kan det bli en snabb och besvärlig nedåtgående spiral.
  Samtidigt oroar det om det stämmer att det finns stöd för t.ex. ISIS från 10-15 % av muslimerna. Jag hoppas och tror att det inte är sant tills jag blir överbevisad.
  För att inte utanförskapet ska bli större är det viktigt att ännu fler muslimer tar klart och tydligt avstånd från jihadisterna.

 3. JonasE

  10-15%…….ungefär samma stöd som SD har då – en slump ?, eller är det ungefär 10-15% av alla som tenderar till att generalisera ??.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vill inte dra paralleller mellan muslimer som stöder ISIS och dem som röstar SD….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.