Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Academedia – en storkommun

Jag deltog på Academedias samhällsmarknadsdag i onsdags, en intressant träff med ett antal tunga ledarskribenter och samhällsdebattörer.

Under dagen kom jag att sitta bredvid en kvinna som är en av Lärarförbundets ”bevakare” av utbildningsföretagen i Sverige. Det blev flera intressanta samtal kring inslag och debatter under dagen. Hon beskrev på ett intressant och klargörande sätt fackets ”resa” i synen på de stora utbildningsföretagen, deras kvalitet och betydelse. 

Per Kornhall, med starka synpunkter på skolvals- och finsnsieringssystemet, nämnde en sak vi kom att prata om. Detta att företagen sysslar med En sak, utbildning. Detta ger förstås i längden vissa fördelar. Utbildningssfärens nuvarande (och sannolikt framtida) huvudaktörer är kommunerna där vi har väldigt många strängar på lyran. 

Academedia är med sina 140 000 dagliga barn, elever och vuxendeltagare ”Sveriges näst största kommun”. Bara Stockholms kommun är en större utbildningsanordnare. Academedias verksamhet sträcker sig däremot från Kalix till Ystad.

Allt är inte problemfritt. Av 450 enheter finns 10-15 där man har betydande svårigheter av olika slag. Men med fokus på utbildning och med centrala stödfunktioner finns möjligheter att arbeta målmedvetet med kvalitet och utveckling över tid.

Facket generellt verkar gradvis ha ändrat synen på utbildningsföretagen. Hoppas det sprider sig allt snabbare i samhället. Att låta nidbilder styra ryggmärgsdriven utveckling av regelverk som riskerar att slå sönder så betydande delar av det som fungerar i utbildnings-Sverige – det har vi verkligen inte råd med.

Sen skulle jag personligen vilja se en utveckling där utbildningsföretag med resurser, struktur Och eldsjälar tar sig an riktigt segregerade problemområden och problemskolor och på det sättet understryker det samhällsansvar som redan finns och verkar.

Etiketter: , , , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. lf

  Vad har du emot kommunala skolor?Är det inte inte bättre att uppmuntra kommunala skolor som inte har som målsättning att genera vinst till förmögna aktieägare.
  Du har inte återkommit.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Har definitivt inget emot kommunala skolor, tvärtom. Men vi behöver även de andra utförarna. Både för att kommunerna ska slippa ta alla investeringar själva och för sund konkurrens och utveckling. Några procent i vinst ser jag inte som ett problem om man får samma pengar som andra skolor, levererar goda resultat och kan ha fördelar av sitt fokus och en viss stordrift.
   Sa jag skulle höra av mig efter de hektiska veckorna, och de pågår än. Är inte i Sverige just nu.

 2. JonasE

  Nu finns det ju gott om rapporter om att det är just de allt för många utförarna som givit många av de nuvarande problemen i skolan……….

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Menar du att skolans genomsnittliga nedgång skulle handla om antalet utförare? Tar gärna del av sådana undersökningsresultat.
   Och nedgångstrenden började väl innan friskolorna alls kom?

   • lf

    Jan,du lever i en drömvärld. Att privata skolor som skall tjäna pengar åt aktieägarna skall gå in och
    stötta skolor som har problem då är du naiv.
    Jan, det gäller att tjäna pengar.Det är det som gäller.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

     Nej, lever inte i en drömvärld, utan i min vardag. Det är min och mångas vardag att möta människors behov och verka för ett bättre samhälle, oavsett organisationsform. Idag arbetar jag i ett företag som arbetar för det offentliga samhället. I förrgår i en ideell verksamhet och i går i en kommun. Jag arbetar också politiskt i en kommun. Huvuduppdraget är detsamma.
     Det jag skulle önska är att fler av företagen skulle gå in och starta skolor i områden där segregationen varit hög, status och resultat skrämmande låga. Jag misstror inte kommunal verksamhet och tror inte företagadrift automatiskt löser allt – sitter själv i barn- och utbildningsnämnden – men ibland kan det behövas en total nystart. Och många kunde behöva få sin världsbild lite skakad genom att få se att företag och de som jobbar där inte per definition är onda eller oseriösa.

     • JonasE

      Där är just problemet – ”Det jag skulle önska är att fler av företagen skulle gå in och starta skolor i områden där segregationen varit hög, status och resultat skrämmande låga”………………….det är inte lönsamt och då görs inte detta, utan det olönsamma överlåts åt det offentliga, medans det lönsamma mjölkas till det privata vinstintresset………..

      Lite som Apoteken där dom olönsamma skulle stöttas av dom lönsamma Apoteken, men så privatiserades detta, och nu vill man ha subventioner till dom olönsamma………….fungerade ju bättre innan egentligen.

 3. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  JonasE, eftersom kommunen ska ge ersättning efter samma principer oavsett utförare så borde det inte vara något problem.
  Eldsjälarna i företagen får väl driva på sina ägare. Här tror jag många, på flera plan och sidor, har mycket att vinna.

  • JonasE

   ”så det borde inte vara några problem”, – men det är ju det, när vinsten jagas och det går ju till viss del att se var den vinsten hämtas – lägre personaltäthet, -otryggare anställningar, osov…..

   ”Eldsjälarna” i all ära, men problemen har ju mest kommit när ”eldsjälarna” sedan sålt ut, och varför skall man sälja ut det offentliga – vore det inte bättre att kanske hyra ut om man nu nödvändigtvis skall privatisera, så man behåller kontrollen över tid…..samt kan återta verksamheten lättare om den inte sköts.

   • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

    Tror det är ytterst sällan att något offentligt säljs ut idag. Görs det ska det förstås varann rimlig affär med de offentliga egendomarna. Jag skulle som sagt gärna se några riktiga problemskolor övertas av ett seriöst företag befolkat med eldsjälar som vill göra skillnad och får mandat att göra det. Välfärdsföretagen har ganska många sv dem bland sina tiotusentals anställda. De försvinner inte per automatik när skolföretag säljs. Det kommer också fram eldsjälar även idag och många anställs och verkar även i företag.
    Sen är det en utmaning för ägare och pensionsfonder som står bakom många företag att vårda sig om kvalitet och ha ögonen även på samhällsnyttan. Det kommer förmodligen att avgöra om man blir kvar på sikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.