Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sverige blir sig aldrig likt 

Det är omöjligt bland annat därför att det aldrig varit som vi vill minnas i våra mest trångperspektivade stunder. Nostalgin lurar oss. Den är en dröm som inte bara många inom SD och S hänger sig åt. Den lurar även oss i andra grupper av olika slag.

Varför nämna just SD och S? Det beror på en av Aftonbladets mer läsvärda ledare, skriven av Katrine Marçal (tidigare Kielos). Den är nog adresserad till socialdemokrater, S och SD nämns, men den kan behöva läsas av fler. Den är rätt träffsäker och innehåller några glömda saker som skakar om.

Det är framtiden som ska hanteras, det går inte att återvända till igår. Inte heller till det som under andra omständigheter med rätta upplevs ha varit bättre. Vissa av gårdagens samhällsfördelar berodde t.ex. på lägre lönekostnader och lägre teknisk och industriell utvecklingsnivå här och i andra världsdelar. Vem vill t.ex. ta bort de senaste decenniernas, dyra, medicinska landvinningar?

Det är viktigt att känna till och lära av historien, men vi ska vakta oss för nostalgin. Den kan bli ett sjukdomstillstånd med svåra konsekvenser.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. lf

  Hej Janne! Hur mår du ? Vi skall akta oss för att bli nostalgiska säger du.Tar du bort de drömmar som vi kanske minns och lever på.Nej låt oss vara nostalgiska och längta tillbaka till den tid då inte sjuka och gamla var kunder i ett köp-och sälj system.
  Det är lite svårt att fatta innebörden av din blogg.
  Hur ser den religiösa framtiden ut?
  Kan vi bortse från nostalgin där?

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Hej Leffe! Det känns bra, äntligen semester.
  Klicka på länken och läs socialdemokraten Katrines krönika. Jag tror hon har rätt i att nostalgin kan handlingsförlama oss och föra oss rejält vilse. Det har inte funnits någon gammal god tid så som vi gärna vill minnas den och det går inte att backa bandet dit där konkurrensen från andra länder var liten eller där invandrarna inte fanns.
  Det är fara även för t.ex. kristna att ramla ner i nostalgifällan. Det har aldrig funnits några lugna tider på den andliga fronten heller, även om det varit betydligt ljusare. Det är mest lovat motstånd och förföljelse.

 3. TP

  Många av oss behöver nostalgi i väntan på en framtid, utan 7-klövern i regering och riksdag. Det kan inte vara fel att tänka tillbaka på den tid då svenska politiker var till för folket, och inte att svenska folket är till för politikerna. Tror du själv på en ljus framtid för Sverige. Jag lyssnade på alla politikers tal i Almedalen, och så mycket floskler och tomt prat har jag aldrig hört förut på en vecka. Om den här landet fortsätter att styras som nu,är Sverige snart slut som välfärdsstat.(läs FN-s framtidsprognos för Sverige). Då kommer nog till och med du Jan bli nostalgisk, och drömma dig tillbaka till den tid Sverige var ett bra land att leva i.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Du längtar efter en framtid när alla partier utom SD är borta från riksdag och regering? Menar du vad du säger så har sådana tankar tänkts och genomförts förr. Men jag hoppas att du inte hör till den ideologin som gjorde det. Då hade jag inte skrivit längre än hit.
   Apropå ljus framtid så är det nog 15 år sedan jag först sa att avundsjukan mot svenska lärare kan kosta oss positionen som välfärdsland. Det finns tusen saker som påverkar ett lands utveckling och avsett vilka problem det drabbas av eller drar på sig är det av största vikt att man inte handlingsförlamar sig med politisk nostalgi. Det var inte som vi drömmer om med ”ständig sol” och det går som sagt inte att backa, vi måste ta oss framåt.
   Oavsett vilket problemområde man vill fokusera på måste man hantera situationen utifrån de förutsättningar som finns, till exempel befolkningens sammansättning som jag förstår du bekymrar dig mest över.
   Jag anser att det inte går att ha en fri invandring och att det är svårt att ha EU:s största invandring samtidigt som vi har minsta andelen enkla jobb och höga trösklar till arbetsmarknaden. Här behövs förändringar och förbättringar på flera plan. Vi måste bl.a. bli bättre på att ta tillvara nysvenskarnas tidigare erfarenheter och kunskaper.
   Men den orealistiska nostalgin kan inte hjälpa oss. Vi måste ta det hela härifrån, inte från 50-talet.

   • TP

    Hej Jan. Tack för ditt svar. Jag menar inte alls att att SD skulle bli det enda partiet. Det jag ville ha sagt är att med DÖ, är Sverige i princip en 2 parti stat. Jag röstade på moderaterna, men efter december är jag plötsligt kommunist mot min vilja. DÖ måste snarast avbrytas för att väljarna ska återfå förtroende för politiken och politikerna. Politikerna måste lära sig att när deras parti tappar väljare, är det inte väljarna det är fel på. Ni talar ju också hela tiden om att nysvenskarna ska fort in i arbete, men vilka arbeten nämner ni aldrig. Du vet också innerst inne att många nysvenskar som kommer tex.från Nigeria,Eritrea och Somalia har erfarenheter och kunskaper som är svår att matcha mot Svensk arbetsmarknads(nu blir man väl kallad rasist).Jag tror tyvärr att vi kommer att få en utveckling som i USA med låglönejobb, där många måste ha både 2 och 3 jobb för att klara sig. Men det har kanske varit målet hela tiden med den politik som förts.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

     Hej igen!
     Tänkte nog att du inte menade som det lät, att alla utom SD skulle bort.
     Decemberöverenskommelsen har med sig ett sorts likgiltighetsförstärkande vacumsyndrom och demokratin skulle må bra av att partierna var mindre toppstyrda, där kan vi nog vara rätt överens. Men det senare skulle kräva mycket engagemang av många. Vår bekvämlighet och våra upptagna liv är ett ofta förbisett demokratihot. Det är liksom enklare att gnälla på det lilla fåtal vi ger fritt spelrum.
     Det finns många områden på arbetsmarknaden där arbetsgivarna har problem att få folk, där arbetskraftsbristen är ett minst lika stort problem som arbetslösheten. Jag har sett människor från alla de tre länder du nämner gå ut i jobb och jag får säkert se fler. Många har ”svåröversatta” erfarenheter och kompetenser, men det finns nästan alltid mer att bygga på än man tror. Många unga kommer att klara sig minst lika bra som svensksvenska unga. Relativt många därifrån behöver enklare jobb, men även där är våra utbildningskrav rätt höga. Svenskundervisningen behöver komma tidigare och bli bättre och i några fall borde vi sänka språkkraven.
     Det finns inget land i världen som har liks samlad lönebild som vi, så det finns inte mycket täckning för din avslutande oro.
     Däremot måste fuskande företag sättas åt ordentligt. De bedragare som kräver tillbaka pengar av dem de anställer, de ska inte vara kvar på marknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.