Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hur blir det hos dig i morgon?


De kommuner och regioner som inte förbereder sig för att säkra en någorlunda stabil grundbemanning i vård och omsorg får det mycket tufft nästa årtionde. Det skulle förvåna om det inte blir ett område som kommer att utvärderas noggrant. Andelen utbildade inom äldreomsorg och funktionsstöd är på de flesta håll låg och den sjunker.
Det finns nästan inga arbetskraftsreserver att ta till för att möta pensionsavgångarna. I stort sett den enda är våra utrikesfödda.
Många ansvariga är övertygade, kvaliteten i vården kommer att sänkas trots alla stolta mål, krav och planer. Främst på grund av arbetskraftsbrist och brist på utbildade. Hur stor blir bristen där du och de dina ska bli gamla?

Vi måste arbeta i steg och gradvis öka kompetensen. Nya människor måste stärkas i språk och vårdhantverk så att man efter förberedande undervisning, praktik och vikariat kan klara dagens krävande vårdbiträdes-, undersköterske- och sjuksköterskeutbildningar. Generellt behöver utbildningstrappan fler steg.

Fråga dina politiker hur de tänkt göra hos er.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Basic Rules

    Väntar en systemkollaps inom 5-10 år, Leif Östling ( vad fan får jag för pengarna) Ja är hans tvärsäkra svar .
    I senaste avsnittet av podcasten ’smarta samtal’ riktar han hård kritik mot politikerstyrda verksamheter och ger sin/näringslivets lösning på systemfelen.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Har inte hört den, men jag tror inte han har rätt. I så fall ska något mycket speciellt hända, politikerna strunta i alla signaler och vägra ta ekonomiskt ansvar i tid. Det ska vi verkligen hoppas att det inte sker. Tyvärr önskar några en systemkrasch. Lyckligtvis är de relativt få.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.