Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ett möte för framtiden


Ikväll är Vännäsmoderaterna samlade för att diskutera budgetförutsättningarna de närmaste åren. Det är ett livaktigt samtal.
Det finns saker politiken skulle vilja prioritera, men kostnadstillväxten är betydande på flera områden, skatteintäkterna bromsar in.

Det är inte lätt att pedagogiskt förklara att kommunen har betydande ekonomiska problem att hantera när överskotten de senaste åren ser stora ut i allmänhetens ögon, även om det inte är mycket i procent. Här ligger t.ex. att vi sålt egendom – intäkter som inte upprepas – och vi har fått en del i oväntade statliga engångsbidrag.

Mycket görs och har gjorts rätt i Vännäs även om vi har ett högt kostnadsläge. Vi har många mycket bra verksamheter och har fonderat överskotten från flyktingmottagandet, har använt möjligheten att bokföringsmässigt sätta undan överskott och har sparat extra till pensionsskulden till personal som arbetade innan 1998. Hade Moderaterna fått bestämma hade vi även fonderat miljonerna vi fick tillbaka på AFA-försäkringarna. Allt för att jämna ut för sämre tider.

Det närmaste årtiondet har vi som sagt stora kostnadsökningar för tillväxten bland både unga och gamla. Bristen på arbetskraft drar upp kostnaderna och ställer till mycket.
De närmaste åren blir spännande.

Skattehöjning är uteslutet för en kommun som ligger nära pallplats i landet. Något vi bl.a. behöver är fler företag och arbetsplatser som ökar våra skatteintäkter på sunt och hållbart sätt.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Vad är det för fel med mig, när jag som gammal socialdemokrat inte kan se något som jag inte kan hålla med om i ett inlägg från dig som moderat politiker? Eller är det kanske tvärtom, inget fel alls, när jag kan läsa och förstå och inte alls tänka din partitillhörighet?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vet inte riktigt hur jag ska hjälpa dig ur knipan. 😉
   Om vi gick djupare in i Vännäs höga skattenivå skulle vi hitta skiljelinjer. Majoriteten av Sveriges S-politiker skulle iofs hålla med mig om att kommunens skattenivå som drevs igenom av S och C är vådligt hög, med all säkerhet har varit utvecklingshämmande och inget de vill hamna i därhemma.
   Skulle jag däremot vara lite elak så är du mer moderat än du förstår. 🙂

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Det var det elakaste jag någonsin har hört. Alltså att påpeka att någon kanske har åsikter som till en del överensstämmer med vad du och ditt parti har. 😉

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Mja, många odlar sen långliga tider hårdvridna nidbilder av moderater och moderata motiv, så för dessa kan det vara höjden av elakhet att insinuera att man egentligen Är moderat. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.