Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Fel om Northvolt


Måste erkänna att jag inte trodde på Northvolt. Var rätt säker på att det inte skulle komma in i närheten av tillräckligt med pengar för projektet. Miljarder handlar om många pengar.
Jag hade lyckligt nog fel. Finansieringen uppges vara säkrad.

Visst kommer det hinder, problem och bakslag även här. Det gör det i all mänsklig verksamhet, men Grattis Sverige, Norrland, Skellefteå och främst förstås Northvolt.
Nu blir det en utmaning att få fram arbetskraft av olika slag. Roligt och intressant att Northvolt nu börjar undersöka intresse och möjligheter hos elever och deltagare inom SFI, vux och folkhögskolor. Det visar också att Northvolt tänker vara med i morgon.

Nu bör vi se till att så mycket som möjligt av de nödvändiga metallerna tas upp här. Där det är möjligt och med våra miljöregler. Så lite som möjligt bör hämtas på andras bakgårdar under kinesisk styrning och med omänskliga arbetsmiljöförhållanden.
https://www.folkbladet.nu/2019-06-12/finansieringen-sakrad-for-jattefabriken-i-skelleftea

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Det som avviker är bl.a. alla entreprenöriella pengar med åtföljande behov och engagemang.
  Den som lever får se.

 2. Ove

  Jag skulle vilja att dom redovisar vart all a metaller ska komma ifrån? Dom ska ha mer nickel i sina batterier? Hur ska eken räcka till? Alla säger amen, men ingen ställer dom kritiska frågorna. Är detta nå mycket bättre ur miljösynpunkt? Tvivlar.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   I den stora bilden fattas pusselbitar och än har vi inte gjort något på energifronten som inte haft stora baksidor. Elen är en utmaning som du säger. Med Rönnskär, Northvolt och serverparken i Finnfors går all el Skelleftekraft producerar åt. Serverhallen tar lika mycket som Rönnskär och Northvolt lika mycket som de båda tillsammans. Så nig behövs det tillskott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.