Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Gott hopp för Vännäs…


Ja, så avslutar Petter Bergner sin krönika efter att ha besökt måndagens kommunfullmäktige i Vännäs. Hoppas att det går i uppfyllelse. Att det håller i sig, även intrycket att det är en ny stämning i politiken. Det brukar bli enklare att hitta lösningar om det är sådana som är i fokus.

Vännäs problem är inte över för att budgetförslaget togs i ett enhälligt beslut. Det gäller att budgeten håller också. Den här perioden kommer att kräva bistert arbete, gemensamt ansvar
och att det kommer positiva överraskningar och nya innovationer i förvaltningarna. Saker som kan göra planåret 2022 bättre än nuvarande beslut medger.

Ulf Eriksson skriver på FB att budgeten inte alls är så tuff med tanke på kommunens omsättning. Jag tror det med tiden skulle bli svårt att hitta medarbetare som håller med ute i förvaltningarna. Samtidigt finns inget val. Det går inte för oss att förbruka nästa generations pengar. Det skulle bli svårare att värva nya politiska ansvarstagare till en verksamhet uppbyggd på skulder som växt oss över huvudet. Och från staten kan vi tyvärr inte vänta räddningen.

Det finns definitivt hopp för Vännäs. Soliditeten ökar försiktigt. Investeringar har kunnat göras med överskottsmedel. Vi har många duktiga chefer och medarbetare som gör ett gediget jobb. Vännäs ska bli och vara lätt att ta över för dem som kommer efter, det kommer inte av sig själv. Det kräver mycket verkstad, lite prestige och väldigt lite sandlåda.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Hur kan Ulf Eriksson, som ju tidigare så kraftigt kritiserat den tidigare majoriteten för de grova misstag som lett till den besvärliga ekonomin för Vännäs, nu mena att den i enighet antagna budgeten inte alls blir så ”tuff” att arbeta efter? Och det med tanke på kommunens omsättning? Vad menas med det och på vad sätt har ”omsättningen” nu förändrats?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tänkte att han skulle kommentera själv, men det blir kanske inget.
   Får jag gissa så menar han att på så stor omsättning borde det gå att dra ner det vi beslutat.
   Fast en viss procent på några år borde vara ungefär lika lätt/tufft oavsett omsättning. Det är ju en viss procent oavsett.

 2. Sixten Jonsson

  När referenskostnadsjämförelsen säger att Vännäs förbrukar 47 miljoner kr mer än nödvändigt varje år så behövs inga ekonomer för att reda ut vad som gått snett sedan du Jan kom in i politiken. Spenderbyxorna har varit högt uppdragna i skrevet.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Sixten, jag vet inte riktigt var ni i Centern tänkt komma med den här debattnivån. Får bara önska lycka till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.