Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Måtte vaccinet fungera


Eller måtte viruset tappa kraften på annat sätt, som med svininfluensan. Annars kan Europa snabbt överdosera en medicin vars biverkningar kan bli svårare och dödligare än viruset.

Det är fullkomligt klart vi måste vara försiktigare och hålla ut. Läget på flera sjukhus och äldreboenden oroar verkligen. (Även att se konsumenter av suspekta hemsidor mena att Coronan ”är en bluff”!)
Måtte vård- och omsorgspersonalen klara sig och orka hålla ut. Jag undrar även över möjligheten att ta in testad extrapersonal i enkla uppgifter så att ordinarie service-, omsorgs- och vårdpersonal kan ersättas och få lättnad.

Försiktighet och disciplin krävs verkligen av oss nu. Jag tror att vi kan få mycket svåra, långtgående och långsiktiga problem vid omfattande och längre nedstängning. Globalt kunde vi få betydligt fler dödsfall av nedstängningarna än av viruset. Flera länder känner redan svåra konsekvenser av dessa.

Läget är mycket allvarligt, men vissa rubriker skevar. Idag ligger Sverige och pendlar mellan plats 23 och 25 i antalet döda per miljon invånare. Då registrerar vi dödsfall på ett strikt sätt. Dör du och har Corona åker du med i statistiken, oavsett dödsorsak. Vissa länder gör annorlunda. Bland dem som har värre dödsstatistik än vi har ca hälften inte testat lika stor andel av befolkningen. Även om vi har allvarligt hög och ökande andel smittade, kära klickberoende kvällstidningar, kan det vara vanskligt att säkert säga var smittökningen är störst.

Staten lever av de värden och pengar som löpande bildas i näringslivet. Staten har inga andra pengar. Redan nu kommer mängder av företag och arbetstillfällen inom t.ex. handel, restaurang och service att försvinna. Att tro att vi kan köra erforderliga pengar ”andra vägen” och låta staten låna till företags omkostnader som löner m.m. någon längre tid håller inte.

Ja! Vi behöver hålla stram distansering och ta läget på yttersta allvar i kampen mot detta oförutsägbara virus. För de äldre och allas skull. De rimliga medel som möjligen kan ha åtminstone viss effekt ska vi använda där det krävs. Dessa åtgärder är dessutom säkert en miljon gånger effektivare än att söka syndabockar.
Hoppas distansering, vaccin m.m. får snabb effekt. Drömmen om den totala nedstängningens välsignelse kan annars bli en mycket lång mardröm.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Lilla

  I början registreras alla dödsfall oberoende om personen dött med eller av covid.
  Däremot justeras siffrorna sedan när dödsorsaken är klargjord, vi har flera gånger hört Folkhälsomyndigheten justera siffror på grund av detta och det har bidragit till minskning av antalet döda. Så trots att justering skett och sker så ser våra siffror ut som de gör.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Vi har sorgligt höga dödstal i Covid-19, absolut. En justering av underlagen för registreringen har också skett enligt Socialstyrelsen, det har du rätt i.
  Region Östergötland gjorde en uppföljning som redovisades i augusti där man fann att av de covidsjuka som dött utanför sjukhus hade 15 % dött på grund av viruset. I 70 % av fallen hade det varit bidragande orsak. I övriga 15 % var det helt andra orsaker. De flesta hade omfattande ”samsjuklighet”. Det här kommer det att forskas på länge.
  Det finns åtskilliga länder där man av olika anledningar inte registrerar riktigt som vi. I en del av dessa kommer det också att finnas ”eftersläpande forskning” som ger större tydlighet. I andra kommer det förmodligen knappast att redovisas några justerade siffror. T.ex. i Ryssland där det enligt uppgift krävs mycket för att bli registrerad som död i Covid.
  Jag tror vi kan behöva nyansera bilden en smula. Med nuvarande ”mätsättsvariationer” ligger vi ungefär i mitten av Europas ”dödstalsliga”. Man kan tycka vi borde ligga lägre på grund av geografiska orsaker, kanske högre för att vi inte gjort som många andra. Det dröjer säkert länge än tills bilden klarnar någorlunda.

  https://www.regionostergotland.se/Om-regionen/Pressrum/Nyheter/dodsfall-med-bekraftad-covid-19-granskas/

 3. Bergis

  Dödstalen i Sverige beror på en nedmonterad äldreomsorg med springvikarier. Hade vi nu skött finanserna och inte satsat så mycket pengar i migrationen till sverige så hade det funnits pengar över till äldreomsorgen precis som i övriga nordiska länder som satsat sina pengar på den inhemska befolkningen istället för en kravlös migration.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   I dina kommentarer handlar i regel allt om invandringen. Tänk om det vore så enkelt.
   Våra dödstal handlar om en rad saker. De närmaste åren lär vi få mer vetande kring dessa, inte bara tyckande och gissande.
   Det är som du säger olyckligt att ha väldigt stor andel springvikarier och att människor inom äldreomsorgen möter så många. Det är dock bra och nödvändigt att springvikarier kan stötta när personal saknas och här har vi ett växande problem. Om några år är andelen äldre äldre större, medan den arbetande delen av befolkningen har sjunkit. Bristen på utbildad vård- och omsorgspersonal kommer att öka.
   Invandringen har kostat och kostar, men det går inte att bara ha ögonen i backspegeln. Vi måste se framåt. Idag går åtskilliga hundra tusen utrikesfödda till arbete varje dag och bidrar till samhället. Vi måste ta krafttag när det gäller att öka sysselsättningsgraden i gruppen. För deras skull, för att täcka olika samhällsbehov, minska graden av bidragsförsörjning och rädda framtidens skatteintäkter och pensioner.
   Få områden i samhället är svart-vita.

 4. Basic Rules

  Varför skulle det inte det…vad vill du säga – för politiker gäller det ingjuta hopp om framtiden baserat på
  evidens – inte fruktan på spekulation.
  Modernas vaccin är effektivt till 95 % vid normalt Kina virus, i svåra fall 100 %.
  Astra´s till 95 % .

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Jag önskar verkligen att vaccinet ska fungera även på diverse mutationer. Idag tycker många att vi ska satsa på maximal nedstängning. Något som kan kosta mer liv än pandemin. Det oroar.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tror du är mer snett ute än jag. Vi är där vi är och nu ska vi framåt. Vi måste vara klart restriktiva med invandringen framöver. Vi måste samtidigt se hela bilden i alla nyanser och hjälpa dem som kommit och ska vara kvar att komma in i samhället. Verkligheten är inte så svartvit som du vill se den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.